Έστω και με καθυστέρηση, και έπειτα από το θλιβερό περιστατικό στην ΑΣΟΕΕ, η κυβέρνηση δείχνει επιτέλους αποφασισμένη να βάλει τέλος στο όργιο παρανομίας και ανομίας που επικρατεί επί δεκαετίες στα ελληνικά Πανεπιστήμια.

Η ιδιότυπη ανοχή που απολάμβαναν επί χρόνια οι κάθε λογής βάνδαλοι και αυτοαποκαλούμενοι αντιεξουσιαστές με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνήσεων και των πρυτανικών αρχών δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Η ανεμπόδιστη δράση τους συνιστά διαπόμπευση της Δημοκρατίας και των θεσμών.

Τα περιστατικά βίας σε πανεπιστημιακούς χώρους είναι αναρίθμητα. Το ίδιο και οι σπασμωδικές και άτολμες πρωτοβουλίες που δεν τελεσφόρησαν.

Το εγχείρημα που αναλαμβάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θα είναι καθόλου εύκολο.

Η απόσταση από τα λόγια και τις εξαγγελίες μέχρι τα έργα είναι μεγάλη.

Η εφαρμογή του σχεδίου θα συναντήσει πλήθος αντιδράσεων. To προσωπικό που θα κληθεί να φέρει εις πέρας το έργο της επιτήρησης οφείλει να είναι άρτια εκπαιδευμένο και να κινείται ευλαβικά εντός του πλαισίου νομιμότητας.

Η επιτυχία του εγχειρήματος όμως αποτελεί μονόδρομο. Η ασφάλεια είναι η αυτονόητη προϋπόθεση, το απαραίτητο περιβάλλον για την πρόοδο και την προαγωγή της γνώσης.

Τα ελληνικά Πανεπιστήμια πρέπει επιτέλους να γίνουν εφάμιλλα και ανταγωνιστικά των ευρωπαϊκών.

Το έμψυχο δυναμικό υπάρχει. Χρειάζεται όμως και το κατάλληλο πλαίσιο να λειτουργήσει.

Είναι προφανές ότι η αποκατάσταση της τάξης εντός των πανεπιστημίων δεν αρκεί για να μεταμορφωθεί μεμιάς η ελληνική ανώτατη εκπαίδευση.

Μπορεί όμως να αποτελέσει το εφαλτήριο. Να γίνει αφορμή, ώστε να εξεταστούν από την αρχή όλες οι παθογένειες και οι αδυναμίες της τριτοβάθμιας – και όχι μόνο – εκπαίδευσης.

Πρέπει όλες οι πλευρές να συμβάλουν δημιουργικά, ώστε να ανακτηθεί ο χαμένος χρόνος.

Είναι ζήτημα εθνικό.

TO BHMA