Σε καθεστώς καθολικού lockdown μπαίνει από αύριο η Θεσσαλονίκη, για 14 ημέρες και με ανοιχτά μόνο τα σχολεία.

Μιλώντας στην εκπομπή LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Απόστολος Τζιτζικώστας, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, σημείωσε ότι η κατάσταση στην πόλη είναι κρίσιμη.

«Στα τεστ που κάναμε στον Λευκό Πύργο, είχαμε μια θετικότητα της τάξεως του 7%. Αυτήν την στιγμή έχουμε έναν μέσο όρο ηλικίας θετικών κρουσμάτων που έχει ανέβει επικίνδυνα».

Αναφερόμενος στο σύστημα υγείας της πόλης, ο περιφερειάρχης τόνισε ότι «φτάσαμε τις προηγούμενες μέρες έως και το 90% των κλινών Covid-19 να είναι κατειλημμένες».

«Δεν έχουμε πολλές μέρες αντοχής ακόμη για τα νοσοκομεία μας», επισήμανε ο περιφερειάρχης, λέγοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος έλλειψης κλινών ΜΕΘ για κορωνοϊός, αφού οι ΜΕΘ για άλλες ασθένειες μετατρέπονται σε ΜΕΘ για Covid-19, χωρίς ωστόσο αυτό να αποτελεί μόνιμη λύση.

Αναφερόμενος στη νέα πραγματικότητα από αύριο για τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε ότι επανέρχονται τα SMS για τη μετακίνηση, ενώ από τις 21:00 – 05:00 δεν κινείται κανείς εκτός και αν πρόκειται για λόγους υγείας ή για εργαζομένους.

Μετακίνηση των γονέων

Όσον αφορά τη μετακίνηση των γονέων στα σχολεία που θα παραμείνουν ανοιχτά, νέες οδηγίες θα δοθούν από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Το μήνυμα θα είναι αυτό της βοήθειας σε κάποιον που το έχει ανάγκη (4), με τα σχολεία να παρέχουν στους μαθητές βεβαιώσεις μετακίνησης.

Κατά τα λοιπά, δε θα λειτουργεί τίποτα στην πόλη.

«Δυστυχώς φτάσαμε σε αυτό το επίπεδο. Προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις να το αποτρέψω», επισήμανε ο περιφερειάρχης, τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν εισηγήθηκε αυτός το καθολικό lockdown.

«Τις εισηγήσεις αυτές τις κάνουν αποκλειστικά οι ειδικοί».

Ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε ότι έχει ζητήσει ήδη ένα έκτακτο σχέδιο στήριξης της οικονομίας της περιοχής, αφού «αν δεν γίνει κάτι τέτοιο, πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε σημαντικότατα προβλήματα».

Πως στέλνουμε sms

Το μήνυμα στο 13033: X κενό Όνομα κενό Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας, όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

1 Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

2 Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

3 Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

4 Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

5 Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

6 Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.