Ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας, κα Luciana Lamorgese, με την οποία συζήτησαν για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου καθώς και την πορεία των σχετικών διαβουλεύσεων.  Επίσης, ο κ. Κουμουτσάκος ενημέρωσε την κα Lamorgese για όλες τις εξελίξεις αναφορικά με το σεισμό στη Σάμο. Η Υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας εξέφρασε τη συμπαράστασή της και δήλωσε πρόθυμη να παρέχει βοήθεια εφόσον χρειαστεί.

Προσφορά 3 εκ. ευρώ από τη Δανία για τη στήριξη δράσεων για τα ασυνόδευτα ανήλικα

Ακόμη, ο κ. Κουμουτσάκος και η Υπουργός Αναπτυξιακής Συνεργασίας της Δανίας, κα Trine Rask Thygesen, υπέγραψαν συμφωνία προσφοράς από τη Δανία προς την Ελλάδα, ύψους περίπου 3 εκ. ευρώ, για τη στήριξη των ασυνόδευτων ανηλίκων. Η συμφωνία έρχεται προς ενίσχυση της ήδη υπάρχουσας συμφωνίας παροχής άλλων 3 εκ. ευρώ από τη Δανία για την στήριξη των ασυνόδευτων παιδιών, που είχε υπογραφεί νωρίτερα φέτος.

Η χορηγία θα διατεθεί μεταξύ 1.11.2020 και 30.4.2022.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο, η παρούσα συμφωνία έρχεται έπειτα από την καταστροφική πυρκαγιά του ΚΥΤ Μόριας και τις ανάγκες στέγασης που προέκυψαν, ιδιαίτερα για ευάλωτες ομάδες και ασυνόδευτους ανηλίκους.

Το προσφερόμενο ποσό θα διατεθεί για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, ενώ στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται, επίσης, προγράμματα εκπαίδευσης, κατάρτισης και ένταξης στην ελληνική κοινωνία, ανάλογες με την ηλικία των παιδιών.