Ασύλληπτη για το κοινό περί δικαίου αίσθημα είναι η οργισμένη αντίδραση ομάδας κατοίκων στα Καμένα Βούρλα, οι οποίοι μπλόκαραν ακόμα και το φορτηγό που μετέφερε φαγητό στα 39 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που μεταφέρθηκαν από τη Μόρια, λίγο πριν μετεγκατασταθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σε ακόμη μια… επίδειξη ξενοφοβικής συμπεριφοράς και δείχνοντας το πιο σκληρό τους πρόσωπο, κάτοικοι και επαγγελματίες δεν επέτρεψαν ούτε τη μεταφορά φαγητού και κλινοσκεπασμάτων για το ξενοδοχείο που συνεργάζεται με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και στο οποίο μεταφέρθηκαν -μέχρι να ολοκληρωθεί η προετοιμασία για τη μετεγκατάστασή τους- τα προσφυγόπουλα.

Παράλληλα, το βράδυ της Πέμπτης, προχώρησαν σε συμβολικό κλείσιμο της εθνικής οδού και το πρωί της Πέμπτης σε νέα κινητοποίηση στο ύψος των διοδίων της Αγίας Τριάδας.

Μάλιστα, χθες το βράδυ σημειώθηκε και ένταση γύρω από το ξενοδοχείο με ομάδες συγκεντρωμένων να αναγκάζουν τα προσφυγόπουλα να μείνουν εγκλωβισμένα μέσα, ενώ κάτοικοι έκαναν λόγο για επίθεση των προσφυγόπουλων με αντικείμενα κατά των κατοίκων.

Σημειώνεται πως το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει την άμεση απομάκρυνση των προσφύγων από τον αστικό ιστό και να κλείσουν τα σχολεία της περιοχής.

Αντίδραση Μηταράκη

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, για τις ξενοφοβικές πρακτικές των κατοίκων.

«Πράγματι, δεν ενημερώθηκαν, λαμβάνω γι’ αυτό την ευθύνη» ανέφερε ο υπουργός κι εξαπέλυσε δριμεία επίθεση για τη στάση που τήρησαν, κατηγορώντας τους για έλλειψη ανθρωπισμού. «Εμπόδισαν ακόμη και το φαγητό στα παιδιά» είπε σε έντονο ύφος ο κ. Μηταράκης και πρόσθεσε:

«Λέμε «όχι» σε συμπεριφορές Καμένων Βούρλων. Ο δήμαρχος δεν ελέγχει τον κόσμο. Εκφράζω τη λύπη μου για τα ακραία φαινόμενα στα Καμένα Βούρλα».

«Ζητάμε από την Ευρώπη να δείξει αλληλεγγύη και δεν μπορούμε στα Καμένα Βούρλα για 39 παιδιά να δείξουμε αλληλεγγύη» είπε χαρακτηριστικά ο Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο Open.

Αποφασισμένοι οι κάτοικοι

«Δεν θα κάνουμε πίσω μέχρι να φύγουν» δήλωσε ο δήμαρχος Καμένων Βούρλων, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο κατάλυμα δεν κάνει ούτε για ποντίκια και κατσαρίδες, και ότι και οι ίδιοι οι πρόσφυγες όταν το είδαν ζήτησαν να φύγουν, ενώ οι κάτοικοι απειλούσαν τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου, που μισθώθηκε από την ΜΚΟ για τους ανήλικους μετανάστες.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ που έχει αναλάβει την φροντίδα τους η διαμονή τους στο ξενοδοχείο είναι προσωρινή, αφού όλοι οι ανήλικοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης.

Δημοσιεύτηκε από Γιώργος Ανάγνου στις Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020