Ενας 47χρονος τέθηκε υπό κράτηση καθώς είναι ύποπτος ότι ήταν σε επαφή με τον δράστη της χθεσινής φονικής επίθεσης με μαχαίρι στην Νίκαια της Γαλλίας, μετέδωσε το BFM TV, επικαλούμενο πηγή της αστυνομίας.

Ενας 21χρονος Τυνήσιος που φώναζε «Αλάχου Άκμπαρ» μπήκε στην εκκλησία έσπειρε χθες τον θάνατο στη Γαλλία. Αποκεφάλισε μια 60χρονη γυναίκα, έκοψε τον λαιμό ενός 55χρονου και μαχαίρωσε πολλές φορές μια 44χρονη, η οποία κατάφερε να βγει από τον ναό αλλά τελικά υπέκυψε στα τραύματά της.

Η 44χρονη, μητέρα τριών παιδιών είχε καταγωγή από τη Βραζιλία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας, το οποίο όταν ερωτήθηκε σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε πως δεν είναι σε θέση σε αυτό το στάδιο να διευκρινίσει αν η γυναίκα είχε επίσης τη γαλλική υπηκοότητα, πρόσθεσε πως «η βραζιλιάνικη κυβέρνηση εκφράζει τη λύπη της και καταδικάζει σθεναρά αυτή τη φρικιαστική επίθεση».

«Ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, εξ ονόματος όλου του βραζιλιάνικου έθνους, εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια στους συγγενείς και στους φίλους της συμπατριώτισσάς μας η οποία δολοφονήθηκε στη Νίκαια, καθώς και των δύο άλλων θυμάτων, και την αλληλεγγύη του στον λαό και την κυβέρνηση της Γαλλίας», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Η Βραζιλία διακηρύσσει πως απορρίπτει την τρομοκρατία σε κάθε της μορφή», καταλήγει η ανακοίνωση, «όποιο κι αν είναι το κίνητρό της, κι επαναβεβαιώνει τη βούλησή της να συμμετάσχει στην εξάλειψη αυτής της μάστιγας».

Τα τελευταία νέα για την ταυτότητα και την υγεία του δράστη

Όπως ενημέρωσε ο εισαγγελέας τρομοκρατίας, ο 21χρονος φέρει βαριά τραύματα και έχει υποβληθεί ήδη σε ένα χειρουργείο. Η κατάστασή του θεωρείται κρίσιμη.

Ο δράστης της Νίκαιας πριν από περίπου έναν μήνα είχε φτάσει στο μικρό ιταλικό νησί της Λαμπεντούζα, σε ένα από είκοσι, συνολικά πλοιάρια, που μετέφεραν παράτυπους μετανάστες από την Τυνησία.

Τέθηκε σε καραντίνα στο πλοίο Raphsody (όπως προβλέπουν οι σχετικοί κανόνες του ιταλικού κράτους) και στη συνέχεια πέρασε από την πόλη του Μπάρι.

Αμέσως μετά, υπεγράφη απόφαση απέλασής του από το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, αλλά στο μεταξύ ο Αουσαουί είχε μεταβεί στη Γαλλία. Παράλληλα, η εισαγγελία του Ακράγαντα της Σικελίας ξεκίνησε έρευνα, στην οποία ο ίδιος κατηγορείται για στήριξη της παράτυπης μετανάστευσης.