Σε κρίσιμη φάση βρίσκεται η Ελλάδα όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊού, με τα ρεκόρ να σπάνε το ένα μετά το άλλο.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας δήλωσε ότι δεν αποκλείεται σήμερα να «σπάσει» το φράγμα των 1.000 νέων κρουσμάτων, ενώ ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέο lockdown.

Τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού βρίσκονται ήδη σε ισχύ από το Σάββατο. Ωστόσο, οι λοιμωξιολόγοι φαίνεται να πηγαίνουν έναν βήμα παρακάτω ζητώντας να εφαρμοστεί νέο μέτρο, σχετικά με τη λειτουργία των χώρων εστίασης και των νυχτερινών κέντρων.

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων έχει εισηγηθεί να μειωθεί το ωράριο λειτουργίας στην εστίαση και στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από νωρίτερα και να αυξηθεί η τηλεργασία, δήλωσε ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής, Αθανάσιος Τσάκρης.

Δεν έχουμε άλλα περιθώρια

«Δεν έχουμε άλλα περιθώρια, πρέπει να προχωρήσουμε και σε άλλα μέτρα πριν αλλάξει ο καιρός καθώς οι καιρικές συνθήκες παίζουν ρόλο στην εξάπλωση του ιού» τόνισε συγκεκριμένα ο κ. Τσακρής.

Σε εκείνο το σημείο υποστήριξε ότι στο άμεσο διάστημα θα εξεταστεί η διακοπή (απαγόρευση) κυκλοφορίας να γίνεται νωρίτερα από τις 00:30, επισημαίνοντας ότι είναι ένα από τα μέτρα που συστήνονται από την επιτροπή. Επιπλέον, ανέφερε το ενδεχόμενο να αποφασιστεί η διακοπή συγκεκριμένων δραστηριοτήτων διασκέδασης.

Σε ό,τι αφορά την εστίαση υπογράμμισε ότι «είναι ένα από τα μέτρα που θα συζητηθούν ίσως και σήμερα ή τις επόμενες ημέρες, προτού δούμε να αυξάνουν περισσότερο τα περιστατικά». Ο καθηγητής τόνισε στη συνέχεια ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι δυνατότητες του συστήματος Υγείας στη χώρα μας, όσο και να έχουν βελτιωθεί, είναι περιορισμένες. Αν έχουμε επιθετική αύξηση των κρουσμάτων, τότε δεν θα μπορούμε να ανταποκριθούμε».

Αρκουμανέας: Ίσως σήμερα ξεπεράσουμε τα 1.000 κρούσματα

«Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια έντονη αυξητική τάση, την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε φτάσει πάνω από 900, μέσα στην εβδομάδα το πιο πιθανό είναι να φτάσουμε σε τετραψήφιο, πάνω από 1.000 κρούσματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, μιλώντας στον Real Fm 97,8.

Ερωτηθείς αν θα γίνει σήμερα αυτό απάντησε «είναι αρκετά πιθανό να συμβεί σήμερα».

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, οι επόμενες εβδομάδες αναμένονται πολύ δύσκολες και στο πλαίσιο αυτό γίνονται τα τεστ για τον εντοπισμό και την απομόνωση των ασθενών, ώστε να υπάρξει ανάσχεση της διασποράς.