Ανήμερα της εθνικής επετείου ο Kυριάκος Μητσοτάκης έχει προγραμματίσει να βρεθεί στη Σούδα για να επιβιβαστεί σε υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού, τύπου Παπανικολής. Τα υποβρύχια Type 214 S-120 αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην κρίση στη ΝΑ Μεσόγειο, με το Oruc Reis.

Ο Πρωθυπουργός θα πήγαινε την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, αλλά λόγω της ακύρωσης (εξαιτίας κορωνοϊού) των εκδηλώσεων αποφάσισε να επισκεφθεί μια στρατιωτική μονάδα πρώτης γραμμής, να επισκεφθεί ένα από τα αόρατα υποβρύχια (ή Ghost Submarine. όπως τα αποκαλούν εχθροί και φίλοι), είτε το «Παπανικολής», είτε το «Ματρώζος« (εξαρτάται ποιο θα είναι εκείνη την ημέρα στη Σούδα) να συνομιλήσει με τους αξιωματικούς και τους ναύτες. Ολους αυτούς που παρέμειναν στην πρώτη φάση 34 ημέρες κάτω από τη θάλασσα και παραμένουν άλλες δύο εβδομάδες τώρα. Να ενημερωθεί για την αποστολή τους, για το πώς εγκλωβίζουν και ξετρυπώνουν εχθρικά υποβρύχια, για το πώς καταφέρνουν να παραμένουν αόρατα, τι οπλισμό (τορπίλες και κατευθυνόμενα βλήματα) φέρουν και τη φοβερή «δουλειά» που κάνουν τα ηλεκτρονικά συστήματα, τα σόναρ, καθώς και το περισκόπιό τους…

***

Να σημειώσω ότι το όνομα «Παπανικολής» προέρχεται από τον Δημήτριο Παπανικολή πυρπολητή που έδρασε κατά την επανάσταση του 1821. Κατά τον πόλεμο του 1940 το πρώτο υποβρύχιο που έφερε το όνομα Παπανικολής (με κυβερνήτη τον Ιατρίδη και με 30 ναύτες και αξιωματικούς ως πλήρωμα) απέπλευσε την 28η Οκτωβρίου 1940, στις 16:00 γράφοντας τις πρώτες επιτυχίες στον ελληνο-ιταλικό πόλεμο και έδωσε τα πρώτα πλατιά χαμόγελα στον αγωνιούντα τότε ελληνικό λαό. Απέδειξε ότι ο ιταλικός στόλος δεν ήταν αήττητος.

***

Πώς ο ελληνικός στόλος θωράκισε Καστελλόριζο και Ρόδο

Ενας διαφορετικός πόλεμος διεξάγεται τούτες τις ημέρες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, εκεί όπου προκαλεί το Oruc Reis. Είναι ο πόλεμος της στρατιωτικής επικοινωνίας, ή προπαγάνδας, όπως ονομάστηκε, που διεξάγεται έως τώρα εκεί κοντά στον 28ο Μεσημβρινό. Όταν, πριν από λίγες ημέρες, το Oruc Reis επρόκειτο να βρεθεί μερικά μίλια κοντά στο Καστελλόριζο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος διέταξε φρεγάτες, τορπιλάκατους και πυραυλάκατους να «περικυκλώσουν» το Καστελλόριζο, δημιουργώντας γύρω από αυτό ένα πλωτό τείχος. Εν συνεχεία διέταξε τον κυβερνήτη μιας φρεγάτας να βγάλει φωτογραφίες με τα πολεμικά να φρουρούν, σαν ασπίδα το Καστελλόριζο και τις φωτογραφίες αυτές τις έδωσε στη δημοσιότητα.

***

Το ίδιο ακριβώς έκανε και την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι στη Ρόδο, αν και τα τουρκικά πλοία ήταν σε απόσταση 12 ναυτικών μιλίων. Ωστόσο ο στρατηγός Φλώρος έδωσε και πάλι εντολή να δημιουργηθεί γύρω από το νησί ένα πλωτό τείχος.

***

Οι Τούρκοι έχασαν και… δικό τους υποβρύχιο

Στον πόλεμο της προπαγάνδας οι Τούρκοι χρησιμοποιούν και αυτοί τις φωτογραφίες και τα βίντεο. Τις προάλλες έδωσαν στην δημοσιότητα δήθεν φωτογραφίες ελληνικών (αόρατων) υποβρυχίων που ξετρύπωσαν κάπου στη ΝΑ Μεσόγειο. Οι φωτογραφίες ήταν θολές και δεν αποδείκνυαν τίποτα. Όταν οι Τούρκοι παρουσίαζαν αυτές τις φωτογραφίες δήθεν με ελληνικά υποβρύχια, τα τύπου Παπανικολής υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονταν πολύ μακριά και για ευνόητους λόγους δεν μπορώ να σας αποκαλύψω τι έβλεπαν στα περισκόπιά τους. Γεγονός είναι ότι τα ελληνικά υποβρύχια και τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα έχουν εντοπίσει πολλές φορές τα τουρκικά τα οποία τα ξετρυπώνουν «βομβαρδίζοντάς» τα με σόναρ.

***

Στην πρώτη κρίση του Oruc Reis, το καλοκαίρι, οι Τούρκοι δεν μπορούσαν να εντοπίσουν ένα δικό τους υποβρύχιο που νόμιζαν ότι χάθηκε ανοικτά της Ρόδου και επί 48 ώρες το έψαχναν με αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN235 και ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα.

***

Γιατί ακύρωσε ασκήσεις η Τουρκία

Μαθαίνω όμως και τούτο: Πληροφορίες που έχω συλλέξει από τις Βρυξέλλες, από την έδρα του ΝΑΤΟ, αναφέρουν ότι η Τουρκία το μεσημέρι της Δευτέρας ακύρωσε δύο NAVTEX που έχει εκδώσει τελευταίως προφανώς για να δείξει καλό πρόσωπο προς τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ που έσπευσε να προαναγγείλει ότι Τουρκία και Ελλάδα ματαίωσαν τις στρατιωτικές ασκήσεις. Στην ουσία η Ελλάδα ήταν αυτή που ματαίωσε τη μεγαλύτερη άσκηση που διεξάγει κάθε χρόνο, τον «Παρμενίωνα», χωρίς στην αρχή να υπάρξει αντίστοιχη κίνηση από την Τουρκία. Η Άγκυρα αποσύρει τις δύο τελευταίες NAVTEX ως αποτέλεσμα της επίθεσης που δέχτηκε από την Ελλάδα στην έδρα του ΝΑΤΟ. Ήταν ίσως η πρώτη φορά που ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ (ο «γραμματέας των ίσων αποστάσεων» όπως τον αποκαλούν) αναγκάστηκε να δηλώσει ότι πρέπει να σταματήσουν οι έρευνες στην περιοχή. Με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν διεξάγει έρευνες, τότε οι «συστάσεις» ήταν για την Τουρκία. Και κάτι ακόμα…

***

Πότε θα αποσυρθεί το Oruc Reis

Πότε θα σταματήσει τις «βόλτες» του το Oruc Reis; Ρώτησα ειδικούς, ανθρώπους που ξέρουν καλά τη θάλασσα και όλοι μου απάντησαν με τον ίδιο τρόπο: «Θα σταματήσει μόλις αγριέψει η θάλασσα στην περιοχή. Και όταν αγριεύει η θάλασσα, όχι μόνον έρευνες δεν μπορεί να κάνει, αλλά ούτε να πλέει καλά- καλά».

***

Τι γύρευε ο Ισραηλινός με τους Ρώσους;

Ενα από τα γνωστά πουλάκια που κατοικοεδρεύουν στην Ηρώδου Αττικού (και παρατηρούν τα πάντα) πρόσεξε ένα αυτοκίνητο της ισραηλινής πρεσβείας να σταματά σε μια πολυκατοικία, ακριβώς δίπλα από το Μαξίμου. Απ΄ό,τι γνωρίζω, εκεί στεγάζεται γραφείο της ρωσικής πρεσβείας. Από το αυτοκίνητο των ισραηλινών κατέβηκε ο Γκάμπι Ασκενάζι υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, που βρισκόταν στην Αθήνα για την τριμερή Ελλάδας- Κύπρου -Ισραήλ. Στην αρχή όλοι νόμισαν ότι πρόκειται περί λάθους και το αυτοκίνητο σταμάτησε σε λάθος διεύθυνση αφού ήταν προγραμματισμένη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών στο Μαξίμου (όχι δίπλα από το Μαξίμου). Τι γύρευε ο Ισραηλινός με τους Ρώσους;

***

Στο κτίριο της ρωσικής πρεσβείας βρισκόταν εκείνη την ώρα ο Σεργκέι Λαβρόφ περιμένοντας να συναντηθεί και αυτός με τον Πρωθυπουργό. Έμαθε όμως ότι βρισκόταν στην Αθήνα ο Ισραηλινός και του τηλεφώνησε να συναντηθούν, αφού η ισραηλινή κυβέρνηση είναι σχετικά νέα. Άλλο που δεν ήθελε ο Ισραηλινός και έτσι στην Αθήνα έγινε άλλη μια διμερής συνάντηση της Ρωσίας με το Ισραήλ.

***

Ο Σταϊκούρας, η Αχτσιόγλου και η αγκωνιά

Στη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση μομφής εναντίον του Χρήστου Σταϊκούρα, οι βουλευτές της ΝΔ παρατήρησαν ένα περίεργο στιγμιότυπο το οποίο και μου περιέγραψαν. Μόλις είχε τελειώσει την ομιλία του ο κ. Σταϊκούρας και ξαφνικά τον πλησιάζει η Εφη Αχτσιόγλου. Αμέσως τον… χαιρέτησε διά… μπουνιάς. Και η απορία όλων ήταν γιατί η κυρία Αχτσιόγλου να κάνει αυτή την κίνηση τη στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη η πρόταση μομφής εναντίον του υπουργού Οικονομικών. Μήπως ήθελε να του πει ότι με την πρόταση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Σταϊκούρας δεν κινδύνευε με απομάκρυνση σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό; Ποιος ξέρει. Οι βουλευτές πάντως του ΣΥΡΙΖΑ είχαν και αυτοί την ίδια απορία, πλην όμως δεν έπαιρναν απάντηση από κανέναν. Οι πλέον απορημένοι ήταν βεβαίως οι βουλευτές της ΝΔ που δεν ήξεραν πώς να εξηγήσουν την αιφνιδιαστική αυτή κίνηση της κυρίας Αχτσιόγλου.

***

Ετσι αποφάσισα να λύσω τις απορίες και ρώτησα ευθέως τον κ. Σταϊκούρα. Η απάντηση που μου έδωσε σκοτείνιασε περισσότερο την υπόθεση: «Να ρωτήσεις την ίδια. Πού να ξέρω; Ρώτα την…», μου είπε και δεν θέλησε να δώσει συνέχεια στο θέμα με την κυρία Αχτσιόγλου. Αλλά ψάχνοντας αυτή την άτυπη προσέγγιση (δια μπουνιάς) προς τον κ. Σταϊκούρα ανακάλυψα και άλλα πράγματα. Για παράδειγμα όταν ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πρωθυπουργός συμμετείχε σε εκδήλωση για τον Γοργοπόταμο. Επιστρέφοντας από τον Γοργοπόταμο συναντήθηκε κάπου στη Λαμία με τον κ. Σταϊκούρα που τότε ήταν τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ. Και ο κ. Σταϊκούρας, λένε οι πληροφορίες, του πρόσφερε ένα λαχταριστό… κοκορέτσι. Ουδείς θα είχε αντιληφθεί την (γαστρονομική αυτή) προσφορά του τότε τομεάρχη Οικονομικών, αν την επομένη στο διάδρομο της Βουλής ο κ. Τσίπρας δεν συναντούσε τον κ. Σταϊκούρα. Και τότε ακούστηκε να του λέει: «Το κοκορέτσι ήταν θαυμάσιο, το τσάκισα…»

***

Οταν ο πρωθυπουργός πήγε στα έδρανα της ΝΔ

Το δεύτερο που παρατήρησα ήταν τον Πρωθυπουργό να σηκώνεται από τα κυβερνητικά έδρανα να πηγαίνει σχεδόν στο κέντρο της αιθούσης της Ολομέλειας και να κάθεται δίπλα στον πρώην Δήμαρχο και πρώην αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού Διονύση Χατζηδάκη. Τι ήθελε ο Πρωθυπουργός στο έδρανο του κ. Χατζηδάκη; Όσοι ήταν δίπλα άκουσαν τον Πρωθυπουργό να του λέει πως του άρεσε η ομιλία του, την παρακολούθησε από το γραφείο του, και του είπε πως ήταν μια εξαιρετική ομιλία δίνοντάς του συγχαρητήρια.

***

Το ΤΧΣ και η πρόταση των μετόχων

Πρόταση για την ταχύτερη εξυγίανση και την κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας Πειραιώς υπέβαλαν στη διοίκησή της και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), οι τρεις βασικοί της μέτοχοι, Τζον Πόλσον, Αριστοτέλης Μυστακίδης και το fund Bienville. Η πρόταση προβλέπει τη διενέργεια αύξησης κεφαλαίου 800 εκατ. ευρώ που θα καλύψουν εξ ολοκλήρου οι τρεις βασικοί μέτοχοι και τη μετατροπή σε μετοχές των μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) που εξέδωσε η τράπεζα το 2015, στο πλαίσιο της κρατικής στήριξης κατά την τελευταία ανακεφαλαιοποίησή της. Αλλά…

***

Αργά το απόγευμα έγινε γνωστό πως τελικά δεν υπάρχει σχέδιο για αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. Το ΤΧΣ απέρριψε την πρόταση Πόλσον. Να προσθέσω ότι τον χειρισμό της υπόθεσης της Τράπεζας Πειραιώς (όπως και πολλών τραπεζικών υποθέσεων) τον είχε ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο οποίος είχε και τις επαφές κυρίως με τον Πόλσον. Μαθαίνω μάλιστα ότι ο κ. Πατέλης γνωρίζει από παλιά κ. Πόλσον, που εάν θυμάστε είχε προβλέψει το 2008, την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ.

***

Το Δημητρουλίνι του Χαρδαλιά

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, μπορεί να είναι αυστηρός στις υποχρεώσεις του σε αυτό το πολύ ευαίσθητος πόστο αλλά στην προσωπική του ζωή, είναι ένας μπαμπάς που λατρεύει τις δυο κόρες του Ιωάννα και Δήμητρα. Η μικρή κόρη του Δήμητρα που απέκτησε από τον γάμο του με τη γυμνάστρια Γιώτα Παναγιωτοπούλου γιόρταζε και ο ευτυχής μπαμπάς δημοσίευσε φωτογραφία τους δίνοντάς της, τις πιο γλυκές ευχές: «Όταν η καρδιά μας χτυπάει έξω από το σώμα μας… Χρόνια πολλά αστεράκι μου, χρόνια καλά Δημητρουλίνι μου!#lovemydaughters#nameday»