Πρόταση για την ταχύτερη εξυγίανση και την κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας Πειραιώς υπέβαλαν στη διοίκησή της και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), οι τρεις βασικοί της μέτοχοι, Τζον Πόλσον, Αριστοτέλης Μυστακίδης και το fund Bienville.

Η πρόταση προβλέπει τη διενέργεια αύξησης κεφαλαίου 800 εκατ. ευρώ που θα καλύψουν εξ ολοκλήρου οι τρεις βασικοί μέτοχοι και τη μετατροπή σε μετοχές των μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) που εξέδωσε η τράπεζα το 2015, στο πλαίσιο της κρατικής στήριξης κατά την τελευταία ανακεφαλαιοποίησή της.

Αν εφαρμοστούν τα παραπάνω, το ποσοστό του ΤΧΣ μετά τις δύο συναλλαγές, θα διαμορφωθεί περίξ του 20%, ανάλογα με την τιμή έκδοσης των νέων μετοχών της αύξησης κεφαλαίου. Δηλαδή σε χαμηλότερα επίπεδα από το σημερινό ποσοστό (26,42%). Κι αυτό διότι πρώτον το ΤΧΣ δεν προβλέπεται να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου, και δεύτερον η μετατροπή των ομολογιών σε μετοχές θα γίνει, όπως προβλέπεται στη σύμβαση των CoCos, στην τιμή των 6 ευρώ ανά μετοχή, κατά πολύ υψηλότερα από τα επίπεδα των 0,80 – 0,90 ευρώ που διαπραγματεύεται σήμερα ο τίτλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση αναμενόταν να συζητηθεί στο προγραμματισμένο για σήμερα ΔΣ της τράπεζας, στο οποίο μετέχει και εκπρόσωπος του ΤΧΣ, ενώ με το ζήτημα θα ασχοληθούν και στο Ταμείο. Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι το ΤΧΣ θα απορρίψει, τουλάχιστον σε πρώτη φάση την πρόταση, καθώς η υλοποίησή της προϋποθέτει την αλλαγή της νομοθεσίας.

Προσεχώς αντιπρόταση

Δεν αποκλείουν όμως να υπάρξει αντιπρόταση που να προβλέπει τη μερική, κατά 50% επί των δικαιωμάτων του, συμμετοχή του ΤΧΣ στην αύξηση κεφαλαίου. Με ένα ποσό δηλαδή γύρω στα 100 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό η συμμετοχή του Ταμείου στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Πειραιώς θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα, ενώ ταυτόχρονα θα εισρεύσουν νέα κεφάλαια που θα χρησιμοποιηθούν για την εξυγίανση του ισολογισμού του ομίλου.

Αντιπαράθεση στη Βουλή

Σημειώνεται ότι το ζήτημα των CoCos της Τράπεζας Πειραιώς συζητήθηκε χθες στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Το θέμα ανακίνησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σημείωσε σχετικά: «Ακούστε με λίγο, ελπίζω να μην τολμήσετε, τουλάχιστον τώρα που θέλετε να πτωχεύετε νοικοκυριά για λίγες χιλιάδες ευρώ, να κάνετε το χατίρι των μετόχων στην Τράπεζα Πειραιώς, που, απ’ ό,τι μαθαίνω, δεν επιθυμούν να πληρώσουν για δεύτερη φορά τους οφειλόμενους τόκους ύψους 165 εκατομμυρίων ευρώ από το δάνειο των 2 δισ. ευρώ, το λεγόμενο CoCos, που έλαβαν από το ελληνικό δημόσιο». Για να πάρει άμεση απάντηση από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πως «δεν τα ξέρετε πολύ καλά

Όπως σημειώνουν τραπεζικές πηγές, σε κάθε περίπτωση η απόφαση για το μέλλον της Τράπεζας Πειραιώς είναι πολιτική και θα τη λάβει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Συμπληρώνουν δε πως σε κάθε περίπτωση η εισροή νέων κεφαλαίων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και η ταχύτερη εξυγίανση της Τράπεζας Πειραιώς αποτελούν ένα θετικό σήμα για τον κλάδο.

Η ανακοίνωση της Πειραιώς

Σημειώνεται πως σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα Πειραιώς, αναφερόμενη στις παραπάνω πληροφορίες, τονίζει πως η διοίκησή της «σε διαρκή βάση αξιολογεί διάφορες επιλογές με στόχο την επιτάχυνση εξυγίανσης του ισολογισμού της προς όφελος των μετόχων της». Χωρίς δηλαδή να διαψεύσει τα δημοσιεύματα τονίζει ότι θα ενημερώσει αρμοδίως το επενδυτικό κοινό εάν και εφόσον ληφθούν σχετικές αποφάσεις, σύμφωνα με το εφαρμοστέο θεσμικό πλαίσιο.