Εδώ και μέρες «σερνόταν» στα υπουργικά γραφεία η φήμη ενός επερχόμενου ριζικού, αυτή τη φορά, ανασχηματισμού, βάζοντας φωτιά στους συνήθεις «ανασχηματιζομένους», οι οποίοι και στην προηγούμενη αντίστοιχη φάση κάθονταν σε αναμμένα κάρβουνα. Το καλοκαίρι τούς διέσωσε η συγκυρία, τα πολλά θετικά σχόλια που συνόδευαν την κυβέρνηση για την αποτελεσματικότητα με την οποία αντιμετώπισε την πρώτη πανδημική έξαρση.

Δεν θέλησε τότε ο Πρωθυπουργός να πλήξει την εικόνα της διακυβέρνησής του, η οποία απολάμβανε ευμενή σχόλια εντός και εκτός της χώρας. Τώρα, ως από μηχανής Θεός έδρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στην προσπάθειά του να δημιουργήσει περιβάλλον ηχηρής αντιπολίτευσης κατέθεσε μομφή σε βάρος του υπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα με αφορμή τον νέο πτωχευτικό νόμο, προβάλλοντας κυρίως την επαπειλούμενη άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και τη διενέργεια πλειστηριασμών. Οπως μεταδίδουν κυβερνητικές πηγές, μετά την πρωτοβουλία του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο ανασχηματισμός μετατίθεται για αργότερα. Οι ίδιες πηγές αποκλείουν επίσης αντικατάσταση του κ. Σταϊκούρα τουλάχιστον στο προβλεπτό μέλλον. Και διασώστης λοιπόν ο Αλέξης, έστω προσωρινά. Γιατί ο ανασχηματισμός, καταπώς μας διαβεβαιώνουν, θα γίνει σε ευθετότερο χρόνο και θα είναι όντως ριζικός.

Πάντως ο κ. Τσίπρας άλλα είχε κατά νου όταν κατέθετε την πρόταση μορφής για τον πτωχευτικό νόμο. Στην αγωνία του να ξεπεράσει τη διαβρωτική εσωστρέφεια του κόμματός του επέλεξε να ακολουθήσει τον δρόμο του ισπανού σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος στα χρόνια του συντηρητικού Ραχόι τοποθετήθηκε κατά των μαζικών πλειστηριασμών και όντως ανέκαμψε πολιτικά και αργότερα κέρδισε την εξουσία προστατεύοντας τους Ισπανούς από τις εξουθενωτικές εξώσεις.

Για όσους δεν θυμούνται, εκείνη την περίοδο η Ισπανία δοκιμάστηκε από τις απεγνωσμένες αντιδράσεις των πτωχευμένων δανειοληπτών να σώσουν τα σπίτια τους. Η αλήθεια είναι ότι προσώρας δεν αντιμετωπίζουμε τέτοια κατάσταση και το πιθανότερο είναι να μη ζήσουμε γιατί οι διαχειριστές κόκκινων δανείων έχουν εμπειρίες πια και θα αποφύγουν πιθανές κοινωνικές εντάσεις. Ωστόσο ο κ. Τσίπρας με την επιλογή του προκάλεσε τον άλλοτε σύντροφό του Π. Λαφαζάνη, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι τρέχει ακόμη στα δικαστήρια γιατί επί της διακυβέρνησής του αντιστεκόταν στους πλειστηριασμούς.

Οπως και να έχει πάντως ο κ. Τσίπρας φανέρωσε τις νέες αντιπολιτευτικές του διαθέσεις. Κατά τα φαινόμενα, επιστρέφει στην παλαιά δοκιμασμένη στον χρόνο σκληρή λαϊκιστική χωρίς μέτρο αντιπολίτευση. Θα επιτίθεται με όλες του τις δυνάμεις σε κάθε κυβερνητική απόπειρα αλλαγής και μεταρρύθμισης, ακολουθώντας τα βήματα του Ανδρέα Παπανδρέου στη διάρκεια της τριετίας 1990-1993 και χρησιμοποιώντας ό,τι ανορθόδοξο διαθέτει το κόμμα του στους δρόμους. Υπενθυμίζουμε ότι στην τριετία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη εξελίχθηκαν πρωτοφανείς για τα ελληνικά ήθη βιαιότητες στους δρόμους. Με τη διαφορά βέβαια ότι τότε υπήρχε κόσμος μαζικά στους δρόμους, ενώ σήμερα, για την ώρα τουλάχιστον, δεν υπάρχει τέτοια διάθεση στην ελληνική κοινωνία.

Πού χάθηκε ο Παππάς;

Εδώ Παππάς, εκεί Παππάς, πού είναι άραγε ο Χρήστος Παππάς της Χρυσής Αυγής, ο οποίος διά του συνηγόρου του μετέδωσε ότι δεν προτίθεται να παραδοθεί, ούτε να εκτίσει την ποινή των 13 χρόνων που του επιβλήθηκε από το Δικαστήριο πριν επανακριθεί η υπόθεσή του σε δεύτερο βαθμό. Ρωτήσαμε τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη πώς έχασαν τον αντιπρόεδρο της Χρυσής Αυγής και αν έχουν καμία ιδέα πού μπορεί να βρίσκεται, γιατί φήμες τον έφεραν να έχει διαφύγει εκτός συνόρων. Απέφυγε το πρώτο ερώτημα αλλά δήλωσε με βεβαιότητα ότι «θα τον βρούμε και σύντομα μάλιστα», για να συνεχίσει ότι «εδώ είναι, κρύβεται κάπου, θα τον εντοπίσουμε γρήγορα, είναι θέμα χρόνου η σύλληψή του». Οσο για την επίθεση που δέχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Χρυσοχοΐδης μας απάντησε ότι «αυτοί έκαναν 16 μήνες να βρουν τον Σώρρα, εμείς θα έχουμε τον Παππά τις επόμενες μέρες».

Ενταση στο ΥΠΕΞ

Μεγάλη ένταση επικράτησε την προηγούμενη εβδομάδα στο υπουργείο Εξωτερικών. Η επιστολή του Νίκου Δένδια προς τον επίτροπο Διεύρυνσης Ολιβερ Βαρχέλι με την οποία υπογράμμιζε τις παραβιάσεις της Τουρκίας στους όρους της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας κατέληγε στην πρόταση να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της παραπάνω σχέσης. Το πρόβλημα προέκυψε όταν ενημερώθηκε από τα μέσα ενημέρωσης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά θέματα Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος όχι μόνο δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του αλλά κοινοποίησε τη διαφωνία του σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Ο κ. Βαρβιτσιώτης θεωρεί ότι τέτοιες αιφνιδιαστικές κινήσεις στο ευρωπαϊκό τερέν πλήττουν την αξιοπιστία της χώρας, ιδίως όταν λίγες ημέρες πριν εκείνος και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, είχαν συζητήσει εκτενώς το θέμα με τον κ. Βαρχέλι.

 

Η μάχη της Αννας στον ΟΟΣΑ

Το μεσημέρι της Παρασκευής η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου βρισκόταν στο Μουσείο Μπενάκη γευματίζοντας με την Αννα Διαμαντοπούλου. Κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η υποψηφιότητα της κυρίας Διαμαντοπούλου στην ηγεσία του ΟΟΣΑ. Μαθαίνω από πολύ αξιόπιστες πηγές (εντός αλλά και εκτός Ελλάδος) ότι υπάρχει γενικά καλή υποδοχή από τις 37 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ στην υποψηφιότητα της κυρίας Διαμαντοπούλου. Μου είπαν μάλιστα ότι έως τώρα συγκεντρώνει το 33% των προτιμήσεων ανάμεσα στους υπόλοιπους 8 υποψηφίους. Βεβαίως ακόμα είναι νωρίς, αλλά μαθαίνω επίσης ότι καλές πιθανότητες  συγκεντρώνει  έως τώρα και η υποψηφιότητα της Σουηδίας. Η μάχη θα δοθεί έως την τελευταία στιγμή. Στο γεύμα με την Πρόεδρο (που περιελάβανε ντολμαδάκια και λαβράκι) η κυρία Διαμαντοπούλου την ενημέρωσε για τις υποψηφιότητες (που έγιναν ήδη εννέα), αλλά συζήτησαν και άλλα θέματα, όπως οι γυναίκες στη Δικαιοσύνη και στην Πολιτική.

Εξομολογήσεις

«O Πρωθυπουργός είναι ένας πολύ ανοιχτός και πραγματικά φιλελεύθερος άνθρωπος» σημειώνει ο Αλέξης Πατέλης σε συνέντευξη που έδωσε σε podcast στον Φώτη Σεργουλόπουλο για τους λόγους του δικού του coming out προσθέτοντας «πως οι άνθρωποι που βρίσκονται σε θέση ευθύνης έχουν υποχρέωση να βοηθήσουν και αυτούς που είναι σε πιο μειονεκτική θέση».

Προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο στο ΜΙΕΤ

Το Πρωτοδικείο τελικώς έλυσε, όπως σας είχαμε προϊδεάσει, τα μυστήρια του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας ορίζοντας προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο, σύμφωνα με την πρόταση της τράπεζας. Συγκεκριμένα, στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΜΙΕΤ, που συγκροτήθηκε σε σώμα την περασμένη Παρασκευή, συμμετέχουν ο πρόεδρος της Εθνικής Κώστας Μιχαηλίδης, οι ακαδημαϊκοί Χρύσα Μαλτέζου, Μιχάλης Τιβέριος και Πασχάλης Κιτρομηλίδης, ο ιστορικός και συνιδρυτής του ΕΛΙΑ Δημήτρης Πόρτολος, η αρχαιολόγος-βυζαντινολόγος Ασπασία Λούβη, η γενική διευθύντρια της Εθνικής Τράπεζας Χριστίνα Θεοφιλίδη, ο καθηγητής και γενικός διευθυντής επίσης της τράπεζας Γιώργος Τριανταφυλλάκης και ο επίσης γενικός διευθυντής της τράπεζας Παναγιώτης Δασμάνογλου. Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου θα παγιωθεί στις αρχές του νέου χρόνου και θα αναλάβει το έργο εκσυγχρονισμού του Ιδρύματος. Στην ανακοίνωση της τράπεζας αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «με την καθοδήγηση του αναδιαρθρωμένου Διοικητικού Συμβουλίου το ΜΙΕΤ θα ανταποκριθεί στις σύγχρονες ερευνητικές και πολιτιστικές προκλήσεις, θα διατηρηθεί η επιτυχημένη πορεία του παρελθόντος αλλά και θα επεκταθεί το έργο του με δράσεις που θα απευθύνονται σε ευρύτερα τμήματα της κοινωνίας». Στην τελευταία περικοπή περικλείεται, κατά τα φαινόμενα, το περιεχόμενο της διαφοράς και της σύγκρουσης που εξελίχθηκε το προηγούμενο διάστημα στο ΜΙΕΤ. Περιττό να σημειώσουμε ότι στην ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας δεν γίνεται καμία αναφορά στον διευθυντή του Ιδρύματος κ. Διονύση Καψάλη…

Τη Δευτέρα στην Αθήνα δεν θα βρίσκεται μόνο ο Σεργκέι Λαβρόφ. Θα βρίσκεται και ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος θα συμφάγει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο σπίτι του στον Λυκαβηττό. Στην τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία την Τετάρτη, είχαν, όπως πληροφορούμαι, μεγάλο ενδιαφέρον όσα ειπώθηκαν στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Νίκου Αναστασιάδη και του Αμπντελ Φαταχ αλ Σίσι (φωτογραφία). Ο πρόεδρος της Αιγύπτου ήταν φωτιά και λάβρα κατά του Ερντογάν. Τον κατηγόρησε ότι ενισχύει την ισλαμική τρομοκρατία και ότι εμπλέκει τζιχαντιστές στη Λιβύη, στη Συρία, στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, περιγέλασε την προσπάθειά του να εμφανιστεί ως ηγέτης όλου του μουσουλμανικού κόσμου και τον επέκρινε για την απόφασή του να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί λέγοντας ότι ήταν απαράδεκτο να ανατρέψει την απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ που την είχε μετατρέψει σε μουσείο.