Δεν είναι μόνο δική μας δουλειά να υποδείξουμε ποιες πρωτοβουλίες οφείλει να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση έναντι των άλλων κυβερνήσεων της ΕΕ για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία – είναι δουλειά όλων μας αν και, βεβαίως, η τελική ευθύνη ανήκει στον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη.

Είναι όμως δική μας δουλειά και της προέδρου μας, Φώφης Γεννηματά, να αναλάβει την πρωτοβουλία και να καλέσει το σύντροφο Σάντσεθ και την κυβέρνησή του να προχωρήσουν άμεσα σε εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία. Να του υπενθυμίσει ότι η αλληλεγγύη των λαών απέναντι στον μιλιταρισμό, τον ολοκληρωτισμό και τον επεκτατισμό βρίσκεται στον αξιακό πυρήνα των σοσιαλιστών και των σοσιαλδημοκρατών.

Να του τονίσει ότι το ελικοπτεροφόρο της Ισπανίας οπλίζει το χέρι ενός ανθρώπου και ενός καθεστώτος που δημιουργεί τις σύγχρονες Γκουέρνικες στο Κουρδιστάν και που ετοιμάζεται να τις επεκτείνει και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ενός ισλαμοφασίστα που επιτίθεται στις αξίες και τα ιδανικά που απετέλεσαν τη βάση των ευρωπαϊκών δημοκρατιών.

Θα πρόσθετα, μάλιστα, ότι και ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να αναλάβει, για τους ίδιους ακριβώς λόγους, μια ανάλογη πρωτοβουλία προς τους συντρόφους του των Ποδέμος που συγκυβερνούν στην Ισπανία.

Από τα λόγια στα έργα: πολιτική αρχών και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη!

Ο Κωνσταντίνος Γάτσιος είναι καθηγητής, πρώην πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μέλος της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής