Κρίσιμα διοικητικά συμβούλια πραγματοποιούνται σήμερα σε Τράπεζα Πειραιώς και Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μετά την πρόταση που έχουν υποβάλει τρεις μέτοχοι του συστημικού ομίλου για την ταχύτερη εξυγίανση και την κεφαλαιακή του ενίσχυση.

Τι προβλέπει η πρόταση

Η πρόταση που έχει φτάσει στο γραφείο του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας Χρήστου Μεγάλου προβλέπει τη διενέργεια αύξησης κεφαλαίου 800 εκατ. ευρώ που θα καλύψουν οι τρεις μέτοχοι και τη μετατροπή στη συνέχεια των μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) που διατηρεί η τράπεζα από το 2015, σε μετοχές.

Η μετατροπή των ομολογιών σε μετοχές θα γίνει, όπως προβλέπεται στη σύμβαση των CoCos, στην τιμή των 6 ευρώ ανά μετοχή, κατά πολύ υψηλότερα από τα επίπεδα των 0,80 – 0,90 ευρώ που διαπραγματεύεται σήμερα ο τίτλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση θα συζητηθεί στο προγραμματισμένο για σήμερα ΔΣ της τράπεζας, στο οποίο μετέχει και εκπρόσωπος του ΤΧΣ, ενώ με το ζήτημα θα ασχοληθούν και στο Ταμείο.

Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι το ΤΧΣ θα απορρίψει, τουλάχιστον σε πρώτη φάση την πρόταση, καθώς η υλοποίησή της προϋποθέτει την αλλαγή της νομοθεσίας.

Τι αναφέρει η Τράπεζα Πειραιώς σε ανακοίνωσή της

Σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα Πειραιώς σημειώνει, αναφερόμενη στις παραπάνω πληροφορίες, πως η διοίκησή της «σε διαρκή βάση αξιολογεί διάφορες επιλογές με στόχο την επιτάχυνση εξυγίανσης του ισολογισμού της προς όφελος των μετόχων της».

Χωρίς δηλαδή να διαψεύσει τα δημοσιεύματα τονίζει ότι θα ενημερώσει αρμοδίως το επενδυτικό κοινό εάν και εφόσον ληφθούν σχετικές αποφάσεις, σύμφωνα με το εφαρμοστέο θεσμικό πλαίσιο.

Το ζήτημα των CoCos στη Βουλή

Σημειώνεται ότι το ζήτημα των CoCos της Τράπεζας Πειραιώς συζητήθηκε χθες στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Το θέμα ανακίνησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σημείωσε σχετικά: «Ακούστε με λίγο, ελπίζω να μην τολμήσετε, τουλάχιστον  τώρα που θέλετε να πτωχεύετε νοικοκυριά για λίγες χιλιάδες ευρώ, να κάνετε το χατίρι των μετόχων στην Τράπεζα Πειραιώς, που, απ’ ό,τι μαθαίνω, δεν επιθυμούν να πληρώσουν για δεύτερη φορά τους οφειλόμενους τόκους ύψους 165 εκατομμυρίων ευρώ από το δάνειο των 2 δισεκατομμυρίων, το λεγόμενο CoCos, που έλαβαν από το ελληνικό δημόσιο».

Για να πάρει άμεση απάντηση από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητροτάκη πως «δεν τα ξέρετε πολύ καλά».