Η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα απορρίφθηκε, όπως αναμενόταν, με 158 ψήφους «κατά» έναντι 133 «υπέρ».

Η κυβερνητική πλειοψηφία βγήκε αλώβητη από την «δοκιμασία» της πρότασης δυσπιστίας. Το ερώτημα που από την πρώτη μέρα πλανιόταν στην αίθουσα της Ολομέλειας ήταν γιατί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιορίστηκε στην πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών και όχι κατά της κυβέρνησης συνολικά.

Ήταν κάτι άλλωστε που επισήμανε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διερωτώμενος «γιατί αφήσατε εμένα έξω από το κάδρο;», για να δώσει ο ίδιος την απάντηση: «Τρέμετε να πείτε ότι τάχα υπάρχει δυσαρμονία λαϊκής θέλησης και κοινοβουλευτικών συσχετισμών».

«Εκτός κάδρου ο Μητσοτάκης»

Και πράγματι, αν η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ στρεφόταν κατά της κυβέρνησης συνολικά, ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να ζητήσει εκλογές, κάτι που ο ίδιος έχει διευκρινίσει (από την ΔΕΘ) ότι θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους του όσο διαρκεί η πανδημία και η ελληνοτουρκική κρίση. Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να παρέμβει στην τρέχουσα πολιτική ατζέντα βάζοντας στην συζήτηση με έμφαση το ζήτημα του νέου πτωχευτικού κώδικα, για τον οποίο δεσμεύτηκε μάλιστα πως όταν το κόμμα του έρθει στην διακυβέρνηση της χώρας θα είναι ο πρώτος νόμος που θα αλλάξει.

Επιπλέον, με την πρόταση δυσπιστίας ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να απεγκλωβιστεί από την παρατεταμένη εσωκομματική εσωστρέφεια και την αντιπολιτευτική αρρυθμία στην οποία έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως από την απουσία ευδιάκριτου κοινωνικού στίγματος σε μια φάση έντονης οικονομικής και εργασιακής ανασφάλειας. Η αντιπαράθεση ωστόσο συμπεριέλαβε όλα τα μείζονα θέματα: από την υγειονομική κρίση έως τα εθνικά θέματα και την συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα.

«Μπούμερανγκ στον ΣΥΡΙΖΑ»

Για τον κ. Μητσοτάκη η πρόταση δυσπιστίας γύρισε μπούμερανγκ στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς, όπως είπε, η κυβέρνηση βγήκε ενισχυμένη και επιπλέον της δόθηκε η δυνατότητα να παρουσιάσει το σύνολο του έργου της και να αντιπαρατεθεί με τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τόσο στο επίδικο ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, όσο και στα άλλα θέματα που τέθηκαν στην συζήτηση. Αν και το κλίμα της συζήτησης δεν θύμισε ανάλογες κοινοβουλευτικές διαδικασίες του παρελθόντος, κάτι στο οποίο συνέβαλλε και η πανδημία.

Ωστόσο, κατάφεραν να μιλήσουν συνολικά 145 ομιλητές και 24 υπουργοί και υφυπουργοί, ενώ οι συνεδριάσεις ξεπέρασαν τις 35 ώρες και όπως είπε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας παρά τους περιορισμούς η συζήτηση ήταν «άπλετη και εκτεταμένη» και σε κάθε περίπτωση έδωσε την ευκαιρία να αποτυπωθούν για άλλη μια φορά οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα πεδία, γεγονός που προδιαθέτει για όξυνση της σύγκρουσης ανάμεσά τους. Στοιχείο στο οποίο συντείνει άλλωστε και η ίδια η πρωτοβουλία κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας εν μέσω πανδημίας και ελληνοτουρκικής κρίσης.

«Σφήνα» στην σύγκρουση των δυο

Παράλληλα, αποτυπώθηκε και η σαφής βούληση της Φώφης Γεννηματά να μπει «σφήνα» στην σύγκρουση των δυο μεγαλύτερων κομμάτων, διεκδικώντας «μερίδιο» από τον μεσαίο χώρο για τον οποίο ερίζουν τόσο το κυβερνών κόμμα όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση, όπως διαφάνηκε από την συζήτηση για το νέο πτωχευτικό το οποίο αφορά πλέον και τα φυσικά πρόσωπα που είναι μικρομεσαίοι, ανοίγοντας τον δρόμο για ρευστοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ η οποία τον εγκάλεσε ότι οδηγεί σε εξόντωση την μεσαία τάξη, συστήνοντάς της να αποφεύγει τέτοιες «ανεδαφικές τοποθετήσεις», όπως είπε, «αν θέλει να ανακτήσει την αξιοπιστία του κόμματός της», ενώ εξίσου έκδηλη ήταν και η «κόντρα» που είχε η ίδια με τον κ. Τσίπρα αναφορικά με την διεκδίκηση έκφρασης της προοδευτικής παράταξης όταν εκείνος επικαλέστηκε το επιχείρημα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατήργησε ποτέ τον νόμο Κατσέλη».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ του φώναξε από το έδρανό της ότι «ο νόμος είναι του ΠαΣοΚ» και ότι «οι προοδευτικοί είναι στο ΚΙΝΑΛ κι οι τυχοδιώκτες στον ΣΥΡΙΖΑ». Ο κ. Τσίπρας τότε σχολίασε: «Θα συμφωνήσω σε κάτι μαζί σας κυρία Γεννηματά. Οι νόμοι που προστατεύουν την κοινωνική συνοχή και έχουν εγγραφεί στη συνείδηση του λαού ανήκουν στην προοδευτική παράταξη! Την εκπροσωπούμε όλοι όσοι καθόμαστε από το κέντρο και αριστερά στην αίθουσα αυτή».

Το επόμενο «ραντεβού» που θα δώσουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση για εφ’ όλης της ύλης σύγκρουση είναι στην συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού, η ψήφιση του οποίου ενέχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης.