Η ανέμελη ζωή μάλλον αναβάλλεται γιατί, όπως είπε, και ο Πρωθυπουργός στο μήνυμά του το δεύτερο κύμα του Covid-19 είναι σφοδρότερο. Επηρεάζει, πλέον όλες τις ηλικίες, ιδιαίτερα όμως τους νέους. Και διαπερνά περιφέρεις, πόλεις, ακόμη και συνοικίες. Με όχημα δυστυχώς, την ίδια την κοινωνική ζωή: τις καθημερινές επαφές μεταξύ μας και τις απλές συνήθειες του ελεύθερου χρόνου και της διασκέδασης. Έτσι αποφασίστηκαν οι μάσκες να χρησιμοποιούνται παντού (μέσω έξω) και απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 00:30.
***

Πώς γλιτώσαμε από ένα καθολικό lockdown

Εκείνο που έχει σημασία, όπως μου εξήγησαν οι ειδικοί, είναι ότι από τα 24.000 και πλέον τεστ που έγιναν και γίνονται μόνον ένα ποσοστό 3,2% βγήκε θετικό. Ίσως να μην το γνωρίζατε αλλά τόσο οι Λοιμωξιολόγοι όσο και η κυβέρνηση που παίρνει τις αποφάσεις, είχαν βάλει ως όριο όταν άρχισαν τα τεστ να μην ξεπεράσουν τα θετικά δείγματα το 5%. Τότε, εάν το ξεπερνούσαν, ήταν πολύ πιθανόν να αποφασίζονταν σκληρότερα μέτρα ίσως και καθολικό lockdown. Η αλήθεια είναι ότι  πλησιάσαμε το 5% (φθάσαμε στο 4%), αλλά ποτέ έως τώρα δεν το ξεπεράσαμε. Έτσι γλιτώσαμε, έως τώρα το καθολικό lockdown.
***

Τα τεστ, οι νοσηλευόμενοι και οι διασωληνωμένοι

Με το 3,2% των τεστ θετικό, οι ειδικοί θεωρούν ότι ακόμα τα πάμε καλά. Όχι πολύ καλά, αλλά καλά, εάν σκεφτείτε ότι στην Ελβετία έχει φθάσει στο 10% επί των δειγμάτων να είναι θετικό. Ωστόσο το μείζον πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει το σύστημα υγείας είναι  εάν θα αντέξει στους τρεις μήνες του χειμώνα, όταν δηλαδή κλειστούμε μέσα. Παρότι τα κρούσματα κάνουν συνεχώς ρεκόρ, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία δεν έχουν την ίδια ανοδική καμπύλη. Για παράδειγμα σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία (στοιχεία Πέμπτης το βράδυ) οι νοσηλευόμενοι με Covid-19 στα νοσοκομεία όλης της χώρας είναι 750 (περιλαμβανομένων και των 90 συνανθρώπων μας που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ). Χθες πάντως είχαμε ένα άλλο αρνητικό ρεκόρ με 882 κρούσματα.
***
Αυτό όμως που πραγματικά ανησυχεί τους ειδικούς είναι ότι τόσο οι ασυμπτωματικοί ασθενείς, όσο και οι ασθενείς με ήπια συμπτώματα μικρότερης ηλικίας μπορεί να κολλήσουν ηλικιωμένους. Τότε, όπως καταλάβατε, θα υπάρξει πρόβλημα.
***

Ιστορική απόφαση μιας ιστορικής δίκης

«Λύεται η συνεδρίασις»… με αυτή με φράση έπεσε η αυλαία της ιστορικής δίκης της Χρυσής Αυγής ανοίγοντας τον δρόμο προς τη φυλακή για τον ηγετικό πυρήνα του ναζιστικού- φασιστικού μορφώματος, τον καθ’ ομολογία δολοφόνο του Παύλο Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά, πρώην βουλευτών και υψηλόβαθμων στελεχών.
Συνολικά 39 άτομα πήραν τον δρόμο για τις φυλακές ενώ σύμφωνα με την απόφαση για 12 άτομα (ανάμεσά τους και  η Ελένη Ζαρούλια) η ποινή έχει ανασταλτικό χαρακτήρα. Θέλω όμως να σημειώσω και τούτο:
Παρούσα στο δικαστήριο, όπως πάντα και η μητέρα του Παύλου Φύσσα που κατέρρευσε στο άκουσμα της απόφασης, ενώ δεκάδες άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την αίθουσα, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, δίνοντας συγχαρητήρια στην Πολιτική Αγωγή και αποθεώνοντας τη Μάγδα Φύσσα.
***

Ο ρόλος των γυναικών πίσω από τη δίκη

Σχολιάζοντας την ιστορική δίκη της Χρυσής Αυγής, ο Guardian εστιάζει στον καίριο ρόλο που έπαιξαν οι γυναίκες στην καταδίκη, αλλά και τη δίωξη της νεοναζιστικής οργάνωσης. Όπως γράφει, τόσο ο ρόλος της προέδρου, Μαρίας Λεπενιώτη, όσο και εκείνος της Μάγδας Φύσσα, που έγινε το σύμβολο της δίκης αλλά και του αντιφασιστικού αγώνα μετά τη δολοφονία του γιου της από τον Γιώργο Ρουπακιά, ήταν καθοριστικοί όχι μόνο για την τελική απόφαση, αλλά και για την ίδια την ανάδειξη της σημασίας της διαδικασίας.
Το κείμενο δεν παραλείπει να αναφερθεί και στο ρόλο των γυναικών εισαγγελέων που είχαν αναλάβει τη διερεύνηση των ενοχοποιητικών στοιχείων και που συγκρότησαν των εξαιρετικά ογκώδη φάκελο που «έκαψε» τους εγκληματίες νεοναζί.
***

Οι φυλακές, τα κελιά και η απομόνωση

Η φυλακή που έχει επιλεγεί για να πάει η ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης είναι αυτή του Δομοκού, εκτός κι αν υπάρξει άλλη απόφαση. Ο δε Ρουπακιάς θα εκτίσει τα ισόβια σε Μαλανδρίνο η Τρίκαλα. Ορισμένοι θα πάνε και στις φυλακές Τρικάλων. Αλλά ο πυρήνας της εγκληματικής οργάνωσης θα πάει στο Δομοκό. Οπως μου είπε η Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου «όλα είναι έτοιμα να τους υποδεχθούν». Έμαθα όμως ότι:
***
Οι φυλακές Β τύπου στο Δομοκό διαθέτουν πέντε πτέρυγες και κρατούνται σκληροί ποινικοί κακοποιοί. Σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο που δεν θα έχει επαφή με τους υπόλοιπους κρατουμένους ήδη ετοιμάζονται τα κελιά για τους έξι του διευθυντηρίου της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Επειδή όμως οι περισσότεροι δεν μιλιούνται μεταξύ τους, ή έχουν εγκαταλείψει τον Μιχαλολιάκο και την παρέα του, έχει προβλεφθεί να φυλακιστούν μεν στον Δομοκό, αλλά θα βρίσκονται σε διαφορετικές πτέρυγες. Θα προαυλίζονται σε διαφορετικές ώρες και γενικά δεν θα βλέπει ο ένας τον άλλον.
***

Το συσσίτιο των καταδίκων

Δεν θα υπάρχει καμία ξεχωριστή μεταχείριση για τους καταδικασθέντες και φυλακισθέντες της Χρυσής Αυγής. Μόλις μπουν στην φυλακή θα ισχύει το μέτρο της απομόνωσης (λόγω κορωνοϊού). Για 14 ημέρες δεν θα έχουν καμία επαφή με κανέναν. Ούτε βεβαίως ξεχωριστό συσσίτιο. Ό,τι τρώνε οι υπόλοιποι κατάδικοι.
***

Ο αμετανόητος Μιχαλολιάκος

Ο Μιχαλολιάκος, πριν εκδοθεί η απόφαση της Χρυσής Αυγής ήταν έτοιμος να επιτεθεί με… έγγραφα εναντίον του Κασιδιάρη για να αποδείξει την… προδοσία του από την Χρυσή Αυγή, ενώ ο Κασιδιάρης είχε επαφές με συνεργάτες του Μιχαλολιάκου, ώστε να τους προσελκύσει στο εθνικιστικό μόρφωμα που ίδρυσε. Και  οι δύο το περασμένο Σαββατοκύριακο είχαν επαφές με τον Μάνο Κώνστα του Εθνικού Μετώπου που βρίσκεται ακόμα πιο εθνικιστικά από την Χρυσή Αυγή και ζητούσαν συνεργασία μαζί του. Μάλιστα,ο Μιχαλολιάκος έλεγε ότι θα έπαιρνε πολλά «ιστορικά» βιβλία στη φυλακή για να διαβάζει, όπως είπε σε συνομιλητές του. Έκανε αναφορά για το βιβλίο του Ιταλού Ιούλιο Έβολα, ο οποίος να σημειώσω πως ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς φασίστες ρατσιστές στην ιταλική ιστορία Ο Έβολα θαυμάστηκε από τον  Φασίστα ηγέτη Μπενίτο Μουσολίνι. Είχε θεοποιήσει τα Ναζιστικά SS. Θαύμαζε τον επικεφαλής των SS Χάινριχ Χίμλερ. Καθώς και  βιβλία του Γερμανού  Όσβαλντ Άρνολντ Γκότφριντ Σπένγκλερ, εθνικιστής, μοναρχικός και αντικοινοβουλευτικός μαθηματικός.
***

Η Τσιλέρ που θέλει αποστρατιωτικοποίηση των νησιών

Ήταν η στιγμή που άρχιζαν οι ερωτήσεις στην τηλεδιάσκεψη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συμβουλίου της Ευρώπης, με προεδρεύοντα τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, όταν μια βουλευτής σήκωσε με θράσος το χέρι της για να πάρει τον λόγο. Ήταν η τουρκάλα Τσιλέρ (καμία σχέση με την πρώην πρωθυπουργό Τανσού Τσιλέρ) και χωρίς πολλά- πολλά, χωρίς καμία εισαγωγή ρώτησε τον κ. Βαρβιτσιώτη: «Γιατί κάνετε ασκήσεις σε αποστρατιωτικοποιημένα νησιά; Και γιατί τα εξοπλίζετε;» Ο κ. Βαρβιτσιώτης της απάντησε αμέσως: «Το κάνουμε εξαιτίας σας. Τη στιγμή που απειλούνται τα νησιά μας, τη στιγμή που έχετε το casus belli και μας απειλείται με πόλεμο, θα το κάνουμε. Αλλά, για πείτε μου: Τα ελληνικά αεροπλάνα είναι αυτά που πετούν πάνω από την Τουρκία χωρίς σχέδια πτήσεως και παραβιάζουν τον τουρκικό χώρο, ή είναι τα ελληνικά πλοία που παραβιάζουν χωρικά ύδατα και κυριαρχικά δικαιώματα;». Η Τουρκάλα κάθισε στη θέση της και δεν ξαναμίλησε.