Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία η ένσταση αντισυνταγματικότητας που ήγειραν Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 για το νέο Πτωχευτικό Κώδικα που ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής σε κλίμα σύγκρουσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και σύσσωμη την αντιπολίτευση.

Μάλιστα την ένσταση του ΜέΡΑ25 στήριξε και ο ΣΥΡΙΖΑ (όπως και το ΚΚΕ, ο οποίο ζήτησε τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας), προκαλώντας το εύλογο ερώτημα γιατί εφόσον το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκρινε ότι υπάρχουν διατάξεις που αντίκεινται στις συνταγματικές προβλέψεις δεν προέβαλλε το ίδιο ένσταση.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απέρριψε το σκεπτικό της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25 δηλώνοντας ότι οι επίμαχες ρυθμίσεις «βαδίζουν στις στέρεες ράγες του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου» τονίζοντας ότι τόσο η πρώτη κατοικία όσο και οι μισθοί και οι συντάξεις προστατεύονται.

«Μπορεί ο καθένας να ερμηνεύει όπως θέλει το Σύνταγμα αλλά πόσο συνταγματικό είναι το κόμμα σας να χρωστάει εκατομμύρια; Γιατί δεν πτωχεύετε το κόμμα σας;», απάντησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, το κόμμα του οποίου ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου κάνοντας λόγο για «έκτρωμα και ταφόπλακα των Ελλήνων».

Για προσβολή του δικαιώματος προστασίας της κατοικίας και του δικαιώματος στην ίση μεταχείριση, έκανε λόγο εκ μέρους του ΜέΡΑ25 η Αγγελική Αδαμοπούλου, ενώ απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μπούγας είπε ότι με το ισχύον καθεστώς δεν έχει το φυσικό πρόσωπο καμία προστασία «ενώ τώρα θα έχει μια δεύτερη ευκαιρία», καθώς εισάγονται ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τον οφειλέτη, ενώ για την κατοικία σημείωσε ότι το κράτος δεν εγγυάται την απόκτηση κατοικίας αλλά την παροχή στέγης. «Αυτό το εγγυάται το ν/σ διότι προβλέπει την δυνατότητα επαναπόκτησης της πρώτης κατοικίας», ανέφερε.

«Δεν υπάρχει καμία δεύτερη ευκαιρία»

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου χαρακτήρισε βάσιμες τις ενστάσεις του ΜέΡΑ25, ενώ κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιο αυτό «θέτει ως πρώτη προτεραιότητα τη ρευστοποίηση των περιουσιών όλων, πάση θυσία». Η πρώην υπουργός Εργασίας επί ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την ΝΔ ότι «επιλέγει τη σχεδόν αυτόματη πτώχευση του 81% των μικρών επιχειρήσεων και την υποχρεωτική εξάπλωση της πτώχευσης σε όλα τα φυσικά πρόσωπα, μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, πέρα και έξω από κάθε αρχή του νομικού μας πολιτισμού». Και πρόσθεσε ότι με την πτώχευση που θεσπίζεται ο πολίτης χάνει το σύνολο της περιουσίας του, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης κατοικίας και επιπλέον χάνει ό,τι αποκτά μετά την πτώχευση, εφόσον ξεπερνά τα 611 ευρώ τον μήνα. «Δεν υπάρχει καμία προστασία και καμία μέριμνα. Δεν υπάρχει καμία δεύτερη ευκαιρία, κανείς δεν τη βλέπει πλην των τραπεζών», υπογράμμισε η κυρία Αχτσιόγλου.

Κουτσούμπας: Ο μισθωτός μετατρέπεται σε δούλο της τράπεζας

Προσβολή χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος το κυβερνητικό επιχείρημα ότι προστατεύονται τα ευάλωτα φυσικά πρόσωπα με εισόδημα μέχρι 7.000 ευρώ. «Μόνο άμα πιάσει το τζόκερ θα μπορεί να επαναγοράσει το σπίτι του όποιος το χάσει», σημείωσε. Ενώ αργότερα στην παρέμβασή του ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι «δεν πατάει πουθενά η άποψη πως το ν/σ δίνει δυνατότητα απαλλαγής στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά». «Ο μισθωτός μετατρέπεται σε δούλο της τράπεζας αφού ο μισθός του θα πηγαίνει σε αυτήν, ενώ εκποιείται και η πρώτη κατοικία», ανέφερε.

Επικριτικό και το ΚΙΝΑΛ

Επικριτικό ήταν και το ΚΙΝΑΛ αν και δεν στήριξε τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας («άλλο κακός νόμος και άλλο αντισυνταγματικός», είπε σχετικά ο Ανδρέας Λοβέρδος) με τον εισηγητή του Μιχάλη Κατρίνη να προειδοποιεί ότι με το νομοσχέδιο αυτό «η κυβέρνηση σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και μετά από μια δεκαετή κρίση που εξάντλησε τα όρια της κοινωνίας, φέρνει ένα νομοσχέδιο με τον εύσχημο τίτλο ‘’δεύτερη ευκαιρία’’ και οδηγεί τις επιχειρήσεις σε μαζικές πτωχεύσεις αντί να τις βοηθήσει να εξυγιανθούν, ενώ αφήνει απροστάτευτη την πρώτη κατοικία, αντιμετωπίζοντας όλους τους οφειλέτες ως στρατηγικούς κακοπληρωτές».

«Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι φορείς της αγοράς εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις και ισχυρές διαφωνίες για το νέο πτωχευτικό», υπογράμμισε ο κ. Κατρίνης, ενώ ο εισηγητής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης έκανε λόγο για «παγκοσμίως πρωτότυπο πλιάτσικο» και «νομσχέδιο-deal με συγκεκριμένα συμφέροντα». «Εξυπηρετείτε εταιρείες. Είναι σα να δεχόμαστε επιδρομή πειρατών. Οι πολίτες πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση. Δεν υπάρχει ενημέρωση από τα ΜΜΕ. Το νομοσχέδιο αυτό είναι που θα ρίξει την κυβέρνηση», υποστήριξε.

Αλλαγές στις διατάξεις για το ακατάσχετο

Εν τω μεταξύ, αλλαγές στης διατάξεις που αφορούν την προστασία τραπεζικών λογαριασμών με το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως ανέφερε με τις τροποποιήσεις αυτές «ξεκαθαρίζεται και το ζήτημα του ακατάσχετου και το ζήτημα του καθαρού εισοδήματος». Ενώ βελτιώσεις έγιναν και σύμφωνα με τις υποδείξεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής όσον αφορά τα ιδιωτικά ασφάλιστρα προκειμένου να αποσαφηνιστεί ότι τα κριτήρια αύξησης των κομίστρων αφορούν μόνο συμβόλαια υγείας που περιλαμβάνουν το δικαίωμα μονομερούς αναπροσαρμογής, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.