Τους ηγέτες του πλανήτη που θα δυσαρεστηθούν εάν ηττηθεί ο Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ απαριθμεί σε άρθρο του το Bloomberg.

«Παρότι πολλές κυβερνήσεις μάλλον θα πανηγυρίσουν για το τέλος της πιο αντισυμβατικής και κατά καιρούς χαοτικής προεδρίας των ΗΠΑ κατά τα σύγχρονα χρόνια, άλλες θα έχουν λόγους να τους λείψει. Για τους ηγέτες της Τουρκίας, της Βόρειας Κορέας και του Ισραήλ, τα πεπραγμένα του Τραμπ είχαν σχεδόν αποκλειστικά θετικό πρόσημο. Σε ενδεχόμενη ήττα του Τραμπ μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με άμεσες προκλήσεις», αναφέρει το άρθρο.

Κι αυτό γιατί φοβούνται ότι η απομάκρυνση του Ρεπουμπλικανού προέδρου από την εξουσία θα σηματοδοτήσει την επιστροφή σε μια πιο συμβατική αμερικανική εξωτερική πολιτική, με την Ουάσιγκτον να εστιάζει εκ νέου σε αξίες όπως η δημοκρατία, στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Εκτός από τους ηγέτες της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν και του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου, το Bloomberg κατατάσσει στους ωφελημένους από την προεδρία Τραμπ και τους ηγέτες της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, της Βραζιλίας, της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, της Κίνας Σι Τζινπίνγκ της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρου, της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα και της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν.

Η ανάλυση του Bloomberg για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν:

Εάν κάποιος βασίζεται στον Τραμπ για την πολιτική του προστασία περισσότερο από τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, είναι ο Τούρκος πρόεδρος. Ο Τραμπ είναι πρακτικά μόνος μεταξύ της Τουρκίας και της επιβολής κυρώσεων από τον Κογκρέσο για την απόφαση Ερντογάν να αγοράσει το ρωσικό πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, παρότι είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.

Η προσωπική τους σχέση έδωσε τη δυνατότητα στον Ερντογάν να πείσει τον Τραμπ να αποσύρει στρατεύματα των ΗΠΑ από κουρδικές περιοχές στη βόρεια Συρία προκειμένου η Τουρκία να στείλει τις δικές τις δυνάμεις να αναλάβουν τον έλεγχο της ζώνης. Ο Τραμπ έλαβε αυτή την απόφαση χωρίς να συμβουλευτεί το Πεντάγωνο ή συμμάχους των ΗΠΑ στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, οι Κούρδοι μαχητές τους οποίους η Τουρκία χαρακτηρίζει τρομοκράτες.

Με τις κυρώσεις έτοιμες να επιβληθούν και τον Μπάιντεν να καλεί τις ΗΠΑ να στηρίξουν αντιπολιτευόμενα κόμματα της Τουρκίας, ο Ερντογάν μπορεί να έχει να χάσει τα περισσότερα από την αποχώρηση Τραμπ.

Κιμ Γιονγκ Ουν

Οι σχέσεις της Βόρειας Κορέας με τις ΗΠΑ άλλαξαν εντυπωσιακά επί των ημερών του Τραμπ. Από την αρχική ανταλλαγή ύβρεων και απειλών, Τραμπ και Κιμ καλλιέργησαν μια αλλόκοτη διαπροσωπική σχέση, συναντήθηκαν τρεις φορές (στη Σιγκαπούρη, το Ανόι και την Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη που χωρίζει την Κορεατική χερσόνησο) και αντάλλαξαν δεκάδες επιστολές.

Ωστόσο, η νέα αμερικανική προσέγγιση όχι μόνον απέτυχε να διασφαλίσει την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας, αλλά ο Κιμ αποκάλυψε προ ημερών έναν νέο, τρομακτικό διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, ικανό, όπως φαίνεται, να μεταφέρει πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές.

Ο Μπάιντεν, από την άλλη, έχει διαμηνύσει ότι δεν θα συναντηθεί με τον Βορειοκορεάτη δικτάτορα άνευ όρων, πράγμα που καθιστά μάλλον απίθανη στο εγγύς μέλλον μια άρση των κυρώσεων που έχουν σακατέψει την οικονομία της Πιονγιάνγκ.

Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν

Ο Τραμπ έδειξε πώς οραματιζόταν την αμερικανική εξωτερική πολιτική έναντι της Σαουδικής Αραβίας, όταν επέλεξε την τελευταία ως πρώτη χώρα που επισκέφθηκε το 2017. Έτυχε λαμπρής υποδοχής, υπέγραψε αμυντικές συμφωνίες, ενώ κερδισμένος βγήκε και ο πρίγκιπας διάδοχος της χώρας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, κυρίως με την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του περιφερειακού αντιπάλου της χώρας του, του Ιράν, αλλά και όταν ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος έβαλε βέτο σε κυρώσεις που ετοίμαζε το Κογκρέσο εις βάρος του Μπιν Σαλμάν, στον απόηχο της παγκόσμιας κατακραυγής για τη δολοφονία προ διετίας του δημοσιογράφου της «Washington Post» Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Δεν ήταν όλα, βέβαια, ρόδινα στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Ριάντ, που απογοητεύτηκε όταν ο Τραμπ δεν διέταξε τελικά αντίποινα για τις επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία, την ευθύνη των οποίων επέρριψαν οι ΗΠΑ στο Ιράν. Αν και η ηγεσία της χώρας δηλώνει πεπεισμένη ότι δεν θα έχει πρόβλημα με τον Μπάιντεν, αν αποχωρήσει ο Τραμπ η αμερικανική κυβέρνηση πιθανώς θα εστιάσει εκ νέου στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν αποκλείεται να αναβιώσει η πυρηνική συμφωνία με την Τεχεράνη.

Σι Τζινπίνγκ

Μπορεί ο Τραμπ να τήρησε την επιθετικότερη απ’ όλους τους Αμερικανούς προέδρους στάση έναντι της Κίνας με την επιβολή δασμών σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα και τον περιορισμό της πρόσβασης του Πεκίνου σε συγκεκριμένες βασικές τεχνολογίες, αλλά στο Πεκίνο απεύχονται μια ήττα του.

Κι αυτό γιατί ο Τραμπ με την πολιτική του «Πρώτα η Αμερική» επέφερε ανατροπές στις μεταπολεμικές συμμαχίες που η Κίνα θεωρούσε εμπόδιο στις γεωπολιτικές της φιλοδοξίες, ενώ υπονόμευσε την ηγεμονική θέση της χώρας του με την αποχώρηση από διεθνείς συμφωνίες όπως εκείνη των Παρισίων, ανοίγοντας παράθυρο στον Σι Τζινπίνγκ να εκμεταλλευτεί το κενό που δημιουργήθηκε σε διάφορους τομείς, από το εμπόριο μέχρι την κλιματική αλλαγή. Η ανησυχία στο Πεκίνο είναι ότι ο Μπάιντεν θα προσπαθήσει να συγκροτήσει ένα κοινό μέτωπο με συμμάχους έναντι της Κίνας, διατηρώντας παράλληλα την πίεση στο εμπόριο και την τεχνολογία.

Βλαντίμιρ Πούτιν

Η καταγγελλόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές προ τετραετίας πυροδότησε μια επίσημη έρευνα, αλλά ο Πούτιν σε κάποιους τομείς βγήκε κερδισμένος, αφού ο Τραμπ αμφισβήτησε τη σημασία του ΝΑΤΟ και παραδοσιακών συμμάχων, όπως η Γερμανία, αποδυναμώνοντας τη Συμμαχία. Κι αν επανεκλεγεί δεν φαίνεται ότι θα αλλάξει στάση. Πέραν τούτου, ο Πούτιν εξασφάλισε και την άρση κάποιων κυρώσεων.

Ρώσοι αξιωματούχοι δεν βλέπουν να υπάρχουν πιθανότητες να βγουν από τον πάγο οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις, πολλώ δε μάλλον αν επικρατήσει ο Μπάιντεν. Ωστόσο, το Κρεμλίνο θα μπορούσε, αντί να διαμαρτύρεται για το αντιρωσικό κλίμα στη Δύση, να αλλάξει στάση. «Θα μπορούσαν να συμμαζέψουν τα άτομα που τριγυρνούν δηλητηριάζοντας ανθρώπους εδώ κι εκεί κι όταν συναντώνται μαζί μας να μη χώνουν το δάκτυλό τους στα μάτια μας. Να τα σταματήσουν όλα αυτά», λέει η Φιόνα Χιλ της δεξαμενής σκέψης Brookings Institute.

Ζαΐχ Μπολσονάρο

Με τις δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ να καταγράφουν ευρύ προβάδισμα του Μπάιντεν έναντι του Τραμπ ο πρόεδρος της Βραζιλίας ανησυχεί ολοένα και περισσότερο για το μέλλον των σχέσεών του με τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησής του. Αφότου ανέλαβε την εξουσία τον περασμένο χρόνο ο Ζαΐχ Μπολσονάρου ευθυγραμμίστηκε στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής με την Ουάσιγκτον και ο Τραμπ με τη σειρά του ήρε την απαγόρευση εισαγωγής νωπού βόειου κρέατος από τη Βραζιλία, τη στήριξε στην προσπάθειά της να ενταχθεί στον ΟΟΣΑ κι υπέγραψε συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς της άμυνας και της εξερεύνησης του Διαστήματος.

Κι αν ο ΥΠΕΞ της Βραζιλίας διαμηνύει ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με μια κυβέρνηση Μπάιντεν, η περιβαλλοντική πολιτική του Μπολσονάρου θα βρει απέναντί της την Ουάσιγκτον, καθώς ο Δημοκρατικός προεδρικός υποψήφιος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η Βραζιλία θα αντιμετωπίσει οικονομικές συνέπειες, αν δεν βάλει φρένο στην αποψίλωση των τροπικών δασών του Αμαζονίου.

Μπέντζαμιν Νετανιάχου

Ο Τραμπ έδωσε ώθηση στην εθνικιστική ατζέντα του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αναγνωρίζοντας την ισραηλινή κυριαρχία στα διαφιλονικούμενα υψίπεδα του Γκολάν και μεταφέροντας την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ. Προς το παρόν έχουν μπει στο συρτάρι τα σχέδια για προσάρτηση εδαφών της Δυτικής Όχθης, αλλά δεν αποκλείεται να επανέλθουν στο τραπέζι αν επανεκλεγεί ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος.

Όμως το μεγαλύτερο κέρδος για το Ισραήλ ήταν οι «ιστορικές», όπως χαρακτηρίστηκαν, συμφωνίες, που υπέγραψε τον περασμένο μήνα με το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την εξομάλυνση των διμερών τους σχέσεων υπό την αιγίδα του Τραμπ. Ωστόσο, υπήρχε κι ένα τίμημα καθώς διαβρώθηκε η διακομματική υποστήριξη στο Κογκρέσο προς το Ισραήλ και πολλοί Ισραηλινοί φοβούνται αλλαγή της αμερικανικής στάσης υπό μία κυβέρνηση Μπάιντεν, αλλά και μια επιστροφή των ΗΠΑ στην πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.

Βίκτορ Ορμπαν και Αντρέι Ντούντα

Παρίες μεταξύ των πιο φιλελεύθερων Ευρωπαίων ηγετών, οι ηγέτες της Πολωνίας και της Ουγγαρίας βρήκαν παρηγοριά στον Τραμπ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε επιλέξει το 2017 την Βαρσοβία για να εκφωνήσει μια ομιλία, με την οποία υπερασπίστηκε τις συντηρητικές, χριστιανικές αξίες επικυρώνοντας την ακραιφνή δεξιά ατζέντα του Αντρέι Ντούντα, την οποία συμμερίζονται και ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Ο Βίκτορ Όρμπαν επανέλαβε τον περασμένο μήνα τη στήριξή του στην υποψηφιότητα του Τραμπ, ο οποίος κατά την άποψή του «βρίσκεται κοντά στους ηγέτες της κεντρικής Ευρώπης» και τόνισε ότι δεν θέλει μια επιστροφή του «ηθικού ιμπεριαλισμού» που θα επανέφερε στον Λευκό Οίκο μια κυβέρνηση Μπάιντεν.