Σε θρησκευτικό «πόλεμο» για τα δικαιώματα του… Ισλάμ φαίνεται ότι μετατρέπεται η κόντρα Ερντογάν – Μακρόν, ενώ ο τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του «γαλλικού Ισλάμ».

Με μήνυμά του στη σύνοδο των επικεφαλής θρησκευτικών υποθέσεων των χωρών – μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Μακρόν ότι «προσπαθεί να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με τους μουσουλμάνους».

Αναφερόμενος στο θέμα της ισλαμικής τρομοκρατίας, με αφορμή και τον αποκεφαλισμό του καθηγητή στη Γαλλία, ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Όσοι ανησυχούν από την άνοδο του Ισλάμ επιτίθενται κατά της θρησκείας μας επικαλούμενοι τις κρίσεις που οι ίδιοι προκάλεσαν. Οι δηλώσεις ενάντια στο Ισλάμ είναι προσπάθεια των δυτικών πολιτικών να καλύψουν τις αποτυχίες τους».

Όπως επεσήμανε «το τελευταίο παράδειγμα είναι οι έννοιες όπως «γαλλικό ισλάμ», «ευρωπαϊκό ισλάμ» και «αυστριακό ισλάμ» που ήρθαν στην επικαιρότητα. Η βασική επιδίωξη αυτών των προσπαθειών, των οποίων ο γάλλος πρόεδρος είναι επικεφαλής, είναι να ξεκαθαρίσει λογαριασμούς με το Ισλάμ και τους μουσουλμάνους».

Σε ρόλο προστάτη των απανταχού μουσουλμάνων

Ο Ερντογάν, ο οποίος επιχειρεί να εμφανιστεί ως προστάτης των απανταχού μουσουλμάνων, είπε ότι «ως μουσουλμάνοι αντιμετωπίζουμε πολλές σκληρές δυσκολίες, από τον τρόμο έως την πείνα, από τις εσωτερικές διαμάχες έως τις συνωμοσίες. Δυστυχώς σε πολλές περιοχές μας χύνονται αίμα και δάκρυα».

«Ποτέ δεν είναι δυνατόν να δεχτούν μια εικόνα που ο αποθανών και ο δολοφόνος λένε «Αλλάζ Ακμπάρ». Τα μέλη αυτής της θρησκείας δεν μπορούν ποτέ να κάνουν σφαγές. Εάν σήμερα οι μουσουλμάνοι αντιμετωπίζουν εθνοτικές και διαμάχες θρησκευτικών δογμάτων, οφείλεται στο γεγονός ότι απομακρυνόμαστε από το Κοράνι» κατέληξε.