Για αύριο το πρωί διακόπηκε η συνεδρίαση, με την ολοκλήρωση των δευτερολογιών της υπεράσπισης για το ανασταλτικό αποτέλεσμα της έφεσης. Στο δικαστήριο αύριο στις 11 το πρωί θα αγορεύσει η εισαγγελέας για τα αιτήματα που υπέβαλε ο Ηλίας Κασιδιάρης. Πιθανότατα αύριο το δικαστήριο θα ανακοινώσει και την απόφασή του για τις αναστολές στην έκτιση των ποινών των καταδικασθέντων.

Νωρίτερα, κατά την αγόρευσή τους, οι συνήγοροι του Νίκου Μιχαλολιάκου επιτέθηκαν στην Πολιτική Αγωγή για τις δηλώσεις που κάνει εκτός της αίθουσας, χαρακτηρίζοντας ηθικά ανεπίτρεπτη τη στάση τους, η οποία όπως είπαν παραβιάζει των κώδικα δικηγόρων. Ο κ. Μιχαλόλιας χαρακτήρισε «περιοδεύοντα θίασο» τους συνηγόρους Πολιτικής Αγωγής, που έχει κατακλείσει όπως είπε τα ΜΜΕ, ενώ αναφέρθηκε και σε δημοσιογράφο που όπως είπε, την άκουσε να μιλάει στο τηλέφωνο και να λέει ότι η εισαγγελέας πρότεινε αναστολές αλλά η ίδια ξέρει πως η πρόεδρος δεν θα δεχτεί την πρόταση. «Σας τα λέω αυτά γιατί σας εκθέτουν», είπε ο κ. Μιχαλόλιας.

Ο έτερος συνήγορος κ. Παπαδέλης, συνεχίζοντας ανέφερε ότι η συγκεκριμένη δημοσιογράφος «έχει ετοιμάσει και το κελί στο Δομοκό», ενώ κατήγγειλε ότι άγνωστοι του έστειλαν μήνυμα στο twitter, ότι η κ. Οικονόμου «θα έπρεπε να έχει την τύχη που είχε η εισαγγελέας Ανδρουλιδάκη».

«Δεν παραβίασε τους περιοριστικούς όρους ο Λαγός»

Η Αδαμαντία Οικονόμου επέμεινε στα επιχειρήματά της ότι πρέπει να χορηγηθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής στους καταδικασθέντες, παρά τον σάλο που προκλήθηκε.

Είχε προηγηθεί η ανάγνωση εγγράφου με βάση το οποίο προκύπτει η έκδοση βουλεύματος σχετικά με τον ευρωβουλευτή Λαγό, που ζητήθηκε χθες από την έδρα. Στο δικαστήριο διαβιβάστηκε το βούλευμα 1184/2015, στο σκεπτικό του οποίου αναφέρεται ότι ο κατηγορούμενος δεν τήρησε τρεις φορές τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί τον Ιούνιο του 2015 με αποτέλεσμα να του επιβληθεί προσωρινή κράτηση.

Μετά την ανάγνωση του βουλεύματος ζήτησε το λόγο η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου. «Σχετικά με τα ερωτήματα που θέσατε στη χθεσινή στη συνεδρίαση και για να μην δημιουργούνται ασάφειες και παρερμηνείες θέλω να εκθέσω τα παρακάτω» είπε και στη συνέχεια άρχισε να αναλύει τον ισχύοντα κώδικα, εξηγώντας γιατί έκανε την συγκεκριμένη πρόταση. 

«Τα λέω αυτά γιατί στην χθεσινή συνεδρίαση απευθυνθήκατε σε εμένα λέγοντας μου αν προτείνω την αναστολή παρά την υποτροπή» συμπλήρωσε.

Σχετικά με τον Γιάννη Λαγό η εισαγγελέας ανέφερε ότι έγινε άρση περιοριστικών όρων, αλλά στη συνέχεια εκδόθηκαν νέα βουλεύματα που έκριναν ότι ο κατηγορούμενος σχετικά με την παραβίαση των όρων είχε την πεποίθηση ότι δεν παραβιάζει τους όρους, όποτε και η προσωρινή του κράτηση αντικαταστάθηκε και πάλι με περιοριστικούς όρους. «Ποια παραπλάνηση υπήρξε εκ μέρους της εισαγγελέως της έδρας όταν τα δικαστικά συμβούλια έκριναν δυο φορές διαφορετικά!» είπε.

Η τοποθέτηση για Μιχαλολιάκο

Αναφορικά με το Νίκο Μιχαλολιάκο η εισαγγελική λειτουργός αναφέρθηκε σε προηγουμένη απόφαση του 1979 σε ηλικια 22 ετών.

«Έχουν παρέλθει 30 χρόνια και αφορά κατοχή εκρηκτικών μηχανισμών. Να αναφερθεί ότι δεν πρόκειται για τοποθέτηση όπως αναφέρθηκε στα Μέσα» είπε υπερασπιζόμενη την πρόταση της περί αναστολής της ποινής του

Ευχαριστίες και επίθεση του συνηγόρου Λαγού στην έδρα

Επίθεση στην έδρα εξαπέλυσε ο συνήγορος υπεράσπισης του Ι. Λαγού, λέγοντας γιατί το δικαστήριο ζήτησε μόνο το βούλευμα του 2019.

Πρόεδρος: Το δικαστήριο δεν ζήτησε βούλευμα του 2015, αλλά αν υπάρχει τυχόν βούλευμα για παραβίαση περιοριστικών όρων από τον Ι. Λαγό και η εισαγγελέας προσκόμισε του 2015.

Συνήγορος Λαγού: Δεν μπορώ να δεχτώ ότι το δικαστήριό σας δεν ήξερε ότι υπήρχαν άλλα δύο βουλεύματα. Αυτά γιατί δεν τα διαβάζετε;

Πρόεδρος: Τα ανέγνωσε η κυρία εισαγγελέας

Συνήγορος Λαγού: Υπάρχουν όμως και αυτά

Πρόεδρος: Τα δύο επόμενα βουλεύματα δεν λειτουργούν σαν Εφετείο

Παράλληλα, ο συνήγορος του Γ. Λαγού μετέφερε στην έδρα τις ευχαριστίες του εντολέα του ο οποίος κρίνει ότι οι χειρισμοί του δικαστηρίου θα τον βοηθήσουν να δικαιωθεί στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια στα οποία θα προσφύγει!


Ο δεύτερος συνήγορος του Γ. Λαγού διάβασε στο δικαστήριο δήλωση του εντολέα του, που έκανε λόγο για «πλάνη του δικαστηρίου» ως προς τη «δήθεν παραβίαση περιοριστικών όρων», επικαλούμενος τα βουλεύματα που ακολούθησαν του βουλεύματος του 2015.Η έδρα έχει ήδη απαντήσει ότι τα βουλεύματα δεν λειτουργούν σαν Εφετείο και ασφαλώς δεν αντικαθιστά το μεταγενέστερο το προγενέστερο.Ο συνήγορος ζήτησε να διερευνηθεί ποιος έδωσε εντολή να σταματήσει ο Γ. Λαγός στο αεροδρόμιο, καθώς και να διαβαστούν δηλώσεις του Γ. Λαγού (από βίντεο) που λέει ότι εάν καταδικστεί και δεν δοθεί αναστολή, θα είναι εδώ για να εκτίσει την ποινή του.

Παρέμβαση του αμετανόητου Κασιδιάρη

Με το που ανέβηκε το προεδρείο, ο Ηλίας Κασιδιάρης μπήκε στη δικαστική αίθουσα και κάθισε αρκετά πιο πίσω από τους άλλους συγκατηγoρούμενούς του που είναι παρόντες.

Κατά την εκφώνηση του ονόματός του ο πρώην βουλευτής είπε: «Είμαι παρών και θα ήθελα τον λόγο μετά την εκφώνηση των ονομάτων».

Στη συνέχεια, παίρνοντας τον λόγο, εμφανίστηκε αμετανόητος, επαναλαμβάνοντας ότι είναι αθώος και αναφέροντας ότι η ζωή του έχει καταστραφεί για ένα έγκλημα με το οποίο δεν έχει καμία σχέση. «Δηλώνω αθώος, το έγκλημα είναι ατιμωτικό για την προσωπικότητά μου», είπε.

«Συντάσσομαι με την εισαγγελική πρόταση για το προσβλητικό έγκλημα της εγκληματικής οργάνωσης», ανέφερε ο καταδικασθείς για διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση Κασιδιάρης.

Κατήγγειλε κυβερνητική παρέμβαση

Στη συνέχεια, το πάλαι πότε «δεξί χέρι» του Μιχαλολιάκου υποστήριξε ότι υπάρχει κυβερνητική παρέμβαση στη δίκη και μάλιστα δήλωσε ότι έχει στοιχεία επί αυτού.

«Οφείλω να προβώ σε μια δήλωση προσκομίζοντας παράλληλα ένα νέο στοιχείο που υπάρχει στη δικογραφία αλλά έχει διαφύγει της προσοχής του δικαστηρίου. Είναι ένα κρίσιμο, ένα συνταρακτικό στοιχείο που πρέπει ακόμα και σε αυτή τη φάση του δικαστηρίου να ληφθεί υπόψη. Στην υπόθεση αυτή υπάρχουν πολύ κρίσιμες και παράνομες κυβερνητικές παρεμβάσεις. Υπάρχει λοιπόν ένα νέο στοιχείο και πηγαίνω στις άρσεις του τηλεφωνικού απορρήτου που έγιναν πριν το βράδυ της δολοφονίας. Εμφανίζεται επανειλημμένως τηλεφωνικός αριθμός, ο οποίος συνδέεται με ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα της τότε κυβέρνησης Σαμαρά, ανήκει στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού Κυβερνητικού Έργου και πιστώνεται στον Δημήτριο Βαρτζόπουλο, που είναι ο εξ απορρήτων του τότε πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά.»

»Αυτός ο άνθρωπος μίλησε με πρόσωπο που είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον καθομολογιαν δράστη το βράδυ του  φόνου δύο ημέρες αργότερα. Το πρόσωπο αυτό έχει συνεχείς επικοινωνιες. Τα έχω αποδελτιωσει από τη δικογραφία, ζητώ να διαλευκανθεί η υπόθεση έστω και τώρα. Το δικαστήριο έχει υποχρέωση», είπε.

Και κατέληξε: «Ζητώ ο άνθρωπος αυτός να έρθει στο δικαστήριο να εξηγήσει τι έλεγε με τον άνθρωπο που συνομιλούσε με τον δράστη; Ζητώ την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση εμού του ίδιου με τον Βαρτζόπουλο Δημήτριο. Δεν προδικάζω τίποτα. Εδώ υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία».

Ο πρώην βουλευτής αποχώρησε, όταν η εισαγγελέας επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί του αιτήματός του. Επίσης θα τοποθετηθεί και για τα αιτήματα που υπέβαλε νωρίτερα ο συνήγορος του Γ. Λαγού να αναγνωστούν δηλώσεις του εντολέα του και τα βουλέυματα που τον αφορούν.