Νέο μήνυμα στήριξης του ελληνικού αιτήματος για αναστολή της τελωνειακής σύνδεσης ΕΕ – Τουρκίας, στέλνει ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ. Καλεί τον Ερντογάν να τελειώνει με τις προκλήσεις προειδοποιώντας ότι «όλες οι επιλογές κυρώσεων είναι διαθέσιμες για την ΕΕ».

«Πρέπει να τελειώσει η συνεχής κλιμάκωση του Προέδρου Ερντογάν. Όλες οι επιλογές κυρώσεων είναι διαθέσιμες για την ΕΕ. Αυτό περιλαμβάνει μια πιθανή αναστολή της τελωνειακής ένωσης και κυρώσεις κατά προσώπων», αναφέρει ο Βέμπερ, σε ανάρτησή του στο twitter. Επισυνάπτει μάλιστα και δημοσίευμα της Γερμανικής Weilt με τίτλο «Η Αθήνα απαιτεί εμπάργκο όπλων εναντίον της Τουρκίας από το Βερολίνο».

«Ο Ερντογάν δεν είναι έτοιμος για διάλογο»

Υπενθυμίζεται ότι ο Βέμπερ σε προηγούμενη δήλωση στήριξης της ελληνικής επιστολής σχετικά με την τελωνειακή σύνδεση Ε.Ε.-Τουρκίας, σημείωνε: «Η περίοδος της διπλωματίας έχει παρέλθει» αναφέρει ο κ. Βέμπερ. «Οι συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας, στη βόρεια Κύπρο και με τις έρευνες για αέριο που διεξάγει, οι παραβιάσεις του διεθνούς Δικαίου, είναι προφανείς σε όλους. Όποια κι αν είναι τα κίνητρα, αυτή είναι η πραγματικότητα. Συνεπώς υποστηρίζω κάθε θεμιτή αντίδραση, μεταξύ των οποίων την αναστολή της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας και νέες κυρώσεις κατά ατόμων».

Ο συντηρητικός Γερμανός ευρωβουλευτής σημείωσε ότι η διατύπωση στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής την περασμένη εβδομάδα «δεν ήταν αρκετά ισχυρή».  Είναι σαφές, τόνισε, ότι ο Ταγίπ Ερντογάν «δεν είναι έτοιμος για έναν εποικοδομητικό διάλογο» και ότι «τώρα είναι η ώρα να αντιδράσουμε και να δράσουμε».