Ο Δρ. Φάουτσι, ο κορυφαίος ειδικός των ΗΠΑ σε ζητήματα λοιμωδών νοσημάτων και παραγκωνισμένο μέλος της επιτροπής του Λευκού Οίκου για τον κοροναϊό, δήλωσε ότι «σε καμία περίπτωση» δεν ξαφνιάστηκε από το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ κόλλησε τον φονικό ιό. Την ίδια στιγμή, ο Τζο Μπάιντεν προειδοποιούσε τους Αμερικανούς ότι η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα σημειώνει επιδείνωση.

Σε συνέντευξη στην εκπομπή 60 Minutes που προβλήθηκε την Κυριακή, λίγο πριν ο Τραμπ εμφανιστεί σε προεκλογική συγκέντρωση στη Νεβάδα, ο Φάουτσι τόνισε: «Ανησυχούσα ότι θα αρρώσταινε όταν τον είδα σε μια εντελώς επισφαλή κατάσταση συνωστισμού, χωρίς αποστάσεις μεταξύ των παρευρισκόμενων, εκ των οποίων σχεδόν κανείς δεν φορούσε μάσκα».

Ακόμη, ο Φάουτσι δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος ελέγχει τις εμφανίσεις του στα ΜΜΕ.

«Είναι βέβαιο ότι δεν μου έχει επιτραπεί να εμφανιστώ σε πολλές, πολλές εκπομπές που μου έχουν ζητήσει να το κάνω», εξήγησε ο Φάουτσι, προσθέτοντας ότι αυτοί οι περιορισμοί έχουν υπάρξει αποσπασματικοί.

Στην προεκλογική συγκέντρωση του Τραμπ, ο πρόεδρος υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ «κάνουν στροφή» στην πανδημία. Πρόκειται για έναν συνηθισμένο ισχυρισμό στις εμφανίσεις του, παρά το γεγονός ότι ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των νέων κρουσμάτων σημειώνει αύξηση σε 48 από τις 50 πολιτείες της χώρας. Την Παρασκευή καταγράφηκε ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός από τον Ιούλιο, με 68.000 νέα κρούσματα σε μία μόλις ημέρα. Μέχρι στιγμής στη χώρα έχουν επιβεβαιωθεί 8,1 εκατ. κρούσματα και σχεδόν 220.000 θάνατοι από τον ιό.

Ο Τραμπ επιχείρησε επίσης να γελοιοποιήσει τον Τζο Μπάιντεν για το γεγονός ότι ακούει τη γνώμη των επιστημόνων.

«Αν άκουγα τους επιστήμονες, τώρα θα είχαμε μια χώρα σε βαθιά ύφεση, ενώ τώρα είμαστε σαν πύραυλος, δείτε τους αριθμούς».

Την ίδια στιγμή, ο Μπάιντεν συνέχιζε την προεκλογική του εκστρατεία στη Βόρεια Καρολίνα, άλλη μια αμφίρροπη πολιτεία. Σε προεκλογική του συγκέντρωση, την οποία οι υποστηρικτές του παρακολούθησαν μέσα από τα αυτοκίνητά τους, απάντησε στις επανειλημμένες δηλώσεις Τραμπ ότι η χώρα κάνει στροφή την πανδημία: «Όπως θα έλεγε ο παππούς μου, αυτού του τύπου του έχει στρίψει αν νομίζει ότι κάναμε στροφή. Κάναμε στροφή; Τα πράγματα πηγαίνουν χειρότερα», τόνισε ο Μπάιντεν.

Πηγή: www.theguardian.com