Toν κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Αμερικανός επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι που αναφέρει ότι η διανομή οποιουδήποτε υποψήφιου εμβολίου για τον κοροναϊό, προτού αποδειχτεί ότι είναι αποτελεσματικό και ασφαλές θα έπληττε τις δοκιμές άλλων εμβολίων.

Συγκεκριμένα, ο Δρ. Άντονι Φάουτσι, ειδικός στις λοιμώδεις νόσους, προειδοποίησε χθες Δευτέρα, ότι η διανομή οποιουδήποτε υποψηφίου εμβολίου για την αποτροπή της μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό προτού να έχει αποδειχθεί πέραν κάθε αμφισβήτησης πως είναι αποτελεσματικό και ασφαλές είναι πολύ άσχημη ιδέα, που επιπλέον θα έπληττε τις δοκιμές άλλων εμβολίων.

Η τοποθέτηση Φάουτσι θεωρείται μεταξύ άλλων και μια απάντηση στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σπεύδει να προμοτάρει θεραπείες πλάσματος ή άλλο εμβόλια.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό αξιολόγηση περισσότερα από 170 υποψήφια εμβόλια.

Ωστόσο, μόνο δύο βρίσκονται στην κλινική φαση νο3. Τουλάχιστον δύο κλινικές μελέτες φάσης 3 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του έτους.

Μάλιστα, ένα από τα μεγαλύτερα αμερικανικά κέντρα, δοκιμάζει ήδη αυτό το διάστημα εμβόλια σε 30.000 εθελοντές.

Όμως, κανένα εμβόλιο δεν έχει πάρει ακόμα τελική έγκριση.

Τέλος, μετά το Χονγκ Κόνγκ, φαινόμενα επαναμόλυνσης με κοροναϊό καταγράφηκαν σε Βέλγιο και Ολλανδία.