Η γραμμή πλεύσης παραμένει η ίδια, τα βέλη του Κινήματος Αλλαγής θα εξακολουθήσουν να στοχεύουν τις κυβερνητικές πολιτικές. Ωστόσο, οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη, αν και επισήμως δηλώνουν «αδιάφοροι», δεν σκοπεύουν να αφήσουν αναξιοποίητη την εσωτερική αναταραχή που ξέσπασε στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις δηλώσεις Κοντονή και τη διαγραφή του από το κόμμα.

«Δεν θέλουμε να εμπλακούμε στα εσωτερικά τους. Είναι όμως σαφές ότι τα αδιέξοδά τους εντείνονται» δηλώνει στο «Βήμα της Κυριακής» στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά. Τα όσα διαδραματίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις δηλώσεις Κοντονή αποτελούν, σύμφωνα με την ανάλυση των επιτελών του Κινήματος Αλλαγής, «την κορυφή του παγόβουνου». «Είναι ξεκάθαρο ότι όλες αυτές οι εσωκομματικές τριβές έχουν αφετηρία την αδυναμία χάραξης στρατηγικής. Και είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστούν βγάζοντας, όπως φαίνεται, άπλυτα στη φόρα».

Το στοίχημα

Οπως εκτιμούν προβεβλημένα στελέχη, όπως ο Γιώργος Καμίνης, η περιδίνηση του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι έχει εγγενείς αδυναμίες που δεν του επιτρέπουν να εμφανιστεί, όπως θα ήθελε, ως ένα κεντροαριστερό σχήμα. Το διαρκές στοίχημα παραμένει, αν το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να αξιοποιήσει τον χώρο που του αφήνει το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο. Το κλίμα που υπάρχει είναι ότι η συγκυρία είναι ευνοϊκή, καθώς εκτός του συνεχιζόμενου εσωκομματικού πολέμου φαίνεται ότι και ο Αλέξης Τσίπρας «έχει χάσει τη λάμψη του αλλά και τη δυνατότητά του να αντιλαμβάνεται τις διεργασίες που συντελούνται στην κοινωνία». Σε κάθε περίπτωση, όπως λέγεται, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να παλέψει με τις… εντυπώσεις. Και αυτή τη στιγμή η κυρίαρχη εντύπωση είναι ότι ψήφισε, παρά τις επισημάνεις, λίγο πριν από τις εκλογές, έναν Ποινικό Κώδικα που προσέφερε ένα δώρο στη Χρυσή Αυγή. «Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ηγεσία του είναι έκθετοι ηθικά και πολιτικά» είναι το μήνυμα που εκπέμπει η Χαριλάου Τρικούπη.

Για τη Χρυσή Αυγή

Η Φώφη Γεννηματά υπογραμμίζει ότι μετά την ιστορική καταδίκη της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής απαιτείται ο αποκλεισμός της από τις μελλοντικές εκλογές, «ιδιαίτερα μετά την κατάργηση της παρεπόμενης ποινής της αποστέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων με τον νέο Ποινικό Κώδικα που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ». Οι επιτελείς της δεν τρέφουν αυταπάτες. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση, καθώς προσκρούει στη συνταγματική πρόβλεψη για ύπαρξη αμετάκλητης καταδίκης. Εκτιμούν όμως ότι μπορεί να υπάρξει αποκλεισμός της από τις εκλογές μέσω της παρέμβασης στην εκλογική νομοθεσία.

Παράλληλα, το Κίνημα Αλλαγής ζήτησε τον αποκλεισμό της Χρυσής Αυγής από την Ευρωβουλή. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης ο Νίκος Ανδρουλάκης (φωτογραφία) με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε να κινηθούν οι διαδικασίες για την απαγόρευση της συμμετοχής του Ιωάννη Λαγού στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μέτωπο με την κυβέρνηση για την οικονομία

Στη Χαριλάου Τρικούπη ετοιμάζονται τώρα για αντιπαράθεση με την κυβέρνηση στο μέτωπο της οικονομίας ενώ θα εξακολουθήσουν την αντιπολιτευτική πίεση στα μέτωπα της εργασίας, της Υγείας και της Παιδείας. «Πρόκειται για ένα σχέδιο που, ενώ αδυνατεί να περιγράψει και να αντιμετωπίσει το παρόν, υπόσχεται και σκιαγραφεί υπερβατικά ένα δήθεν ελπιδοφόρο μέλλον. Ενα σχέδιο που οδηγεί με αυτόματο πιλότο και χωρίς ενδιάμεσους σταθμούς από τη διψήφια φετινή ύφεση στην… άμεση και ταχύρρυθμη ανάπτυξη» ήταν η δήλωση υποδοχής του σχεδίου του προϋπολογισμού από τον Κώστα Σκανδαλίδη. «Είναι ένας προϋπολογισμός εκτός πραγματικότητας. Φέτος θα έχουμε ύφεση που θα αγγίξει το 10%. Πώς θα φτάσουμε το 2021 σε ανάπτυξη 7,5%; Ή πιστεύουν σε ένα θαύμα ή επιχειρούν συνειδητά να υποτιμήσουν τη νοημοσύνη μας για να κερδίσουν χρόνο» υπογράμμισε ο Χρήστος Πρωτόπαπας. Στο Κίνημα Αλλαγής συνεχίζουν την προετοιμασία τους για την πραγματοποίηση, προς το τέλος Νοεμβρίου, της Πολιτικής Συνδιάσκεψης, κατά την οποία θα αποκρυσταλλωθεί το πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα του Κινήματος Αλλαγής. Παράλληλα, η Φώφη Γεννηματά έδωσε τέλος στις συζητήσεις για το ιδρυτικό συνέδριο της Νεολαίας του κόμματος, το οποίο, όπως ξεκαθάρισε στους συνεργάτες της, θα πραγματοποιηθεί κανονικά.