Ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα, ότι «η Ελλάδα δεν θα καθίσει σε διερευνητικές επαφές όσο το Oruc Reis βρίσκεται έξω», έστειλε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, αναπτύσσοντας το τρίπτυχο των ελληνικών ενεργειών απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Σημειώνοντας ότι «υπάρχει μια προσχηματική πολιτική εκ μέρους της Τουρκίας η οποία κατατείνει στο να μην υπάρξουν διερευνητικές επαφές» και ότι η Τουρκία προσπαθεί να διασφαλίσει ένα status quo δια της βίας και της απειλής, ο κ. Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε ότι η «η χώρα μας δεν συζητά υπό καθεστώς βίας και δεν αποδέχεται διεύρυνση της ατζέντας πλην των θαλασσίων ζωνών».

Το τρίπτυχο των ελληνικών ενεργειών

Ο υπουργός Επικρατείας, μιλώντας  στα«Παραπολιτικά 90,1 FM», σημείωσε : «η Ελληνική δημοκρατία δεν πρόκειται να καθίσει σε τραπέζι διερευνητικών επαφών, ενόσω βρίσκεται έξω το Ορούτς Ρέις και πολεμικά συνοδά πλοία δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Ελλάδα να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές . Υπό καθεστώς βίας έμμεσης και εκβίασης η Ελλάδα δεν συζητά.

Δεύτερον, το ζήτημα θα τεθεί, με ιδιαίτερα μεγάλη έμφαση, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο γίνεται την Πέμπτη και την Παρασκευή. Θυμίζω ότι στα συμπεράσματα του προηγούμενου Συμβουλίου είχε ρητώς γίνει αναφορά ότι δίνεται ένα χρονικό περιθώριο στην Τουρκία έως το τέλος Δεκεμβρίου για να συζητήσει υπό όρους διεθνούς δικαίου και να σταματήσει τις επιθετικές ενέργειες διαφορετικά θα υπάρξουν οι προβλεπόμενες ήδη καταγεγραμμένες κυρώσεις.

Τρίτον, η Ελλάδα παραμένει πιστή στο βασικό της δόγμα επίλυση βάσει διεθνούς δικαίου. Θα κινήσει όλους τους μηχανισμούς εκείνους οι οποίοι θα διασφαλίσουν τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε όλα τα Φόρα και τους διεθνείς οργανισμούς. Είναι αυτονόητο ότι όλες οι ενέργειες οι οποίες γίνονται εκ μέρους της Τουρκίας κατ’ αποτέλεσμα το μόνο που επιτυγχάνουν είναι μια περαιτέρω απομόνωση της Τουρκίας. Νομίζω αποδεικνύεται με ιδιαίτερη έμφαση το ποιος είναι ο ταραχοποιός στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Προφανής κλιμάκωση»

Επικεντρώνοντας στο «Oruc Reis», ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι «υπάρχει προφανής κλιμάκωση στο μέτρο που δεσμεύεται μια περιοχή που προσεγγίζει όλο και περισσότερο ελληνικά χωρικά ύδατα, εκ των πραγμάτων έχουμε μια σημαντική αναβάθμιση.

Όσον αφορά τη στρατιωτική εμπλοκή η εκτίμησή μου είναι ότι δεν διατρέχουμε άμεσο κίνδυνο, είναι αυτονόητο ότι είμαστε στην ύψιστη δυνατή εγρήγορση και έχουμε αποδείξει ότι έχουμε πολύ μεγάλη επιχειρησιακή ισχύ. Είμαστε έτοιμοι, απευχόμαστε να χρησιμοποιήσουμε την όποια επιχειρησιακή ισχύ αλλά είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα για να πράξουμε το ο,τιδήποτε. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να διασφαλίσουμε τα δικαιώματά μας», διεμήνυσε ο κ. Γεραπετρίτης, προσθέτοντας ότι έχει διεθνοποιηθεί η τουρκική προκλητικότητα:

«Ήδη η ελληνική διπλωματία έχει καταφέρει να αναγάγει το ζήτημα αυτό σε απολύτως ευρωπαϊκό, μια απλή ανάγνωση των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου αρκεί για να το καταδείξει. Με σαφέστατο τρόπο το ζήτημα χαρακτηρίζεται ευρωπαϊκό, αναβαθμίζεται το επίπεδο των επιβαλλόμενων κυρώσεων»,  υποστήριξε ενώ ήταν κατηγορηματικός ότι «η ελληνική διπλωματία δεν πρόκειται να δεχθεί να συζητηθούν θέματα τα οποία δεν ανάγονται στον προσδιορισμό των θαλασσίων ζωνών. Καμία συζήτηση υπό πίεση, καμία διεύρυνση της ατζέντας», είπε χαρακτηριστικά.

«Σε δεινή διπλωματική θέση η Τουρκία»

Ο ίδιος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε ότι «ο διάλογος δεν είναι κλινικά νεκρός», εκτιμώντας πως η Τουρκία είναι σε δεινή διπλωματική θέση.

«Δεν θεωρώ ότι είναι κλινικά νεκρός (ο διάλογος), πιστεύω ότι η Τουρκία βρίσκεται σε μια δεινή θέση. Είναι μια δεινή διπλωματική θέση διότι αυτή τη στιγμή έχει μένει χωρίς συμμάχους στη διπλωματική αρένα. Δεν νομίζω να υπάρχει ένας περιφερειακός σύμμαχος στην Τουρκία μετά και την απεμπόληση του καθεστώτος της Λιβύης.

Από την άλλη πλευρά αποδεικνύεται ότι η επιχειρησιακή υπεροπλία η οποία θεωρείτο θέσφατο για την Τουρκία σε βάρος της Ελλάδας δεν υφίσταται, και να μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε ένα καθεστώς οικονομικής πίεσης που δεν έχει γνωρίσει στη σύγχρονη ιστορία της.

Αυτό όλο το μείγμα δημιουργεί συνθήκες μεγάλης πίεσης για την Τουρκία αντιλαμβάνομαι ότι οι ενέργειες αυτές στις οποίες προβαίνει έχουν να κάνουν και με την αποσυμπίεση την οποία χρειάζεται εξαιτίας όλων αυτών των γεγονότων και βεβαίως θα πρέπει να υπάρχει και ένα αφήγημα για το εσωτερικό ακροατήριο, σε κάθε όμως περίπτωση αισθάνομαι ότι υπάρξει μεγάλη διπλωματική πίεση από όλους. Να επισημάνω και τον υψηλό συμβολισμό της ακύρωσης της επίσκεψης του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών σήμερα στην Τουρκία, τελικώς θα επισκεφτεί μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο. Αισθάνομαι ότι η διεθνής απομόνωση θα οδηγήσει την Τουρκία εκούσα άκουσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

«Βρισκόμαστε στο τραπέζι των κυρώσεων ανά πάσα στιγμή»

Σχετικά με το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ο υπουργός Επικρατείας, υπενθύμισε την απόφαση του ευρωπαϊκού συμβουλίου ότι θα επιβληθούν έως το Δεκέμβριο κυρώσεις εάν έχει υπάρξει κλιμάκωση.

«Άρα εν δυνάμει βρισκόμαστε στο τραπέζι των κυρώσεων ανά πάσα στιγμή εφόσον κριθεί ότι η τουρκική επιθετικότητα είναι τέτοιας κλίμακας που να δικαιολογεί την επιβολή των κυρώσεων.

Είναι αυτονόητο ότι εάν εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας διαφαίνεται ένα απόλυτο αδιέξοδο στην προοπτική διερευνητικών επαφών βεβαίως και θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός. Επίσης όταν σύσσωμη η οικουμένη αυτή τη στιγμή βρίσκεται επί θύρες απαγορεύσεων έναντι της Τουρκίας για τη μεταφορά οπλικών συστημάτων όπως ο Καναδάς και οι ΗΠΑ, είναι αυτονόητο ότι και η Ευρώπη θα πρέπει να συνταχθεί με τη στάση αυτή και να εμποδίσει την Τουρκία από το να αξιοποιεί συστήματα εξοπλιστικά για να μετακινείται ανά την υφήλιο διασπείροντας στην πραγματικότητα ακόμη μεγαλύτερες απειλές», υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης.

Για τη Χρυσή Αυγή

Σε ότι αφορά την δίκη της Χρυσής Αυγής, και την κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι σε ζητήματα τα οποία ανάγονται με θέματα διασφάλισης της δημοκρατίας «καλό είναι να μην υπάρχει ευκαιριακή αντιπολίτευση», καλώντας σε συντεταγμένη μάχη κατά των φασιστικών μορφωμάτων. Συμπλήρωσε δε, ότι:  «είναι αδιανόητο σε καιρό δημοκρατίας από δημοκρατικές πτέρυγες να χρησιμοποιείται λόγος ο οποίος διχάζει και οδηγεί σε ολοκληρωτισμό. Η δίκη της Χρυσής Αυγής έχει μια πολύ υψηλή σημασία και από την άποψη του ποινικού κολασμού αλλά και από τη άποψη του συμβολισμού», είπε.

Επιπρόσθετα σημείωσε πως «είναι σημαντικό η Χρυσή Αυγή που καταδικάστηκε από τον ελληνικό λαό να βρίσκεται στο περιθώριο της πολιτικής σκηνής».

Ο κ. Γεραπετρίτης υπενθύμισε ότι «το 2013 υπήρξε αναστολή της χρηματοδότησης των κομμάτων που παραπέμπονται σε δίκη» και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «το ελληνικό δημόσιο να αναζητήσει τα χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για εγκληματικές ενέργειες».

Σημείωσε δε  πως «η κυβέρνηση εργάζεται για την περαιτέρω απομόνωση της Χρυσής Αυγής ενώ προανήγγειλε νομοθετικές παρεμβάσεις».