Σαν κλέφτης, χωρίς να δίνει στίγμα στις δημόσιες σελίδες γεωγραφικού εντοπισμού ξετρύπωσε από την Αττάλεια και κινήθηκε προς το Καστελλόριζο το Oruc Reis, αυτό το ερευνητικό σκάφος με το οποίο Ερντογάν κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Έπλεε με ταχύτητα 8,5 κόμβων συνοδευόμενο πάντοτε από φρεγάτες του τουρκικού ναυτικού και με κατασκοπευτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Έφυγε τη Δευτέρα το πρωί από το λιμάνι της Αττάλειας, προκαλώντας την αντίδραση της Αθήνας που έθεσε και πάλι τις δυνάμεις της σε αυξημένη επιφυλακή. Οι Τούρκοι με το Oruc Reis αλλά και με τον εποικισμό των Βαρωσίων παίζουν ΠΑΛΙ με τα νεύρα μας, όχι πως σταμάτησαν ποτέ να παίζουν, απλώς για λίγο κάνουν τους διαλλακτικούς προκειμένου να ξεγελάσουν τους Ευρωπαίους προκειμένου να μην επιβάλουν κυρώσεις εναντίον τους. Μόνον που αυτή τη φορά δεν κράτησαν ούτε τα προσχήματα, λένε ότι κινούνται εντός… τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

***

Αλλά το ίδιο δεν έκαναν οι Τούρκοι και τον Αύγουστο. Βρίσκονταν μαζί με σχεδόν όλο τον στόλο τους σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και έλεγαν πως ήταν τουρκική. Ή στην Κύπρο που της έκλεψαν ολόκληρη την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, μαζί με την υφαλοκρηπίδα;

***

Σε ετοιμότητα ο Στόλος 

Το ίδιο λοιπόν σκηνικό  με την Αθήνα και τη Λευκωσία να συντονίζουν τις κινήσεις τους, ενόψει του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τα πολεμικά πλοία και κυρίως τα υποβρύχια  του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται για άλλη μια φορά σε πλήρη ετοιμότητα, όπως και τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι χειριστές ραντάρ στις θέσεις τους και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος από την Πορτογαλία όπου βρισκόταν ήταν σε συνεχή επαφή με τον Πρωθυπουργό και τον Α/ΓΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. Αργά τη νύχτα της (ή ξημερώματα Τρίτης) αναμενόταν να επιστρέψει στην Αθήνα: «Η κατάσταση χρήζει μεγάλης προσοχής», μου είπε, ενώ ετοιμαζόταν να ενημερώσει τον Πορτογάλο ομόλογό του.

***

Εν τω μεταξύ την έντονη αντίδραση της Αθήνας αλλά και του Παρισιού, καθώς και του Βερολίνου, προκάλεσε η κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία όταν εξέδωσε τη νέα Navtex που στέλνει το Oruc Reis δίπλα στο Καστελόριζο.

***

Τι λέει όμως ο διεθνής Τύπος για τη νέα τουρκική πρόκληση, την ώρα που είχαν συμφωνηθεί και οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες;  Η Repubblica κάνει λόγο για επιστροφή του «πλοίου της διχόνοιας» στο Καστελόριζο. Η Politico με τίτλο «τουρκικό πλοίο επαναλαμβάνει τις έρευνες για ενεργειακούς πόρους που διεκδικεί η Ελλάδα», αναφέρει ότι το «Oruc Reis», που «βρέθηκε στο επίκεντρο της κλιμάκωσης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο», θα συνεχίσει τις έρευνές του μέχρι τις 22 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα.

***

Μια Κυριακή στην Κύθνο

Ήταν την Κυριακή ο καιρός καλός. η θάλασσα γαλήνια και ζεστή και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  επιχείρησε μια απόδραση ολίγων ωρών με ένα φουσκωτό σκάφος, μαζί με φίλους. Πήγε με το φουσκωτό στην Κύθνο, κολύμπησε στα Λουτρά, στα Βόρεια του νησιού, γευμάτισε εκεί σε μια ταβέρνα και επέστρεψε  την ίδια μέρα με τον ίδιο τρόπο. Ούτε πέντε ώρες απόδραση δηλαδή. Να σημειώσω ότι στην Κύθνο βρισκόταν (ξεχωριστά και με άλλη παρέα) ο Γιάννης Βλαστάρης, διευθυντής Επικοινωνίας και λογογράφος του Πρωθυπουργού ο οποίος όταν πληροφορήθηκε πως βρισκόταν στην Κύθνο ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε μαζί του. Ολοι έχουν δικαίωμα στις βουτιές και κυρίως όταν είναι Κυριακή του Οκτώβρη με υπέροχο, σχεδόν καλοκαιρινό,  καιρό.

***

Ξεχάστε (προς το παρόν) τον ανασχηματισμό

Η νέα κρίση με το Oruc Reis και η νέα ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, φαίνεται ότι πάνε πολύ πίσω την όποια σκέψη του Πρωθυπουργού για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ή για ανασχηματισμό. Μου το λένε  πλέον ευθέως συνεργάτες του στο Μαξίμου. Άλλωστε και στη συνέντευξη που έδωσε στα «Νέα», χωρίς να αναφερθεί η λέξη «ανασχηματισμός» ο Πρωθυπουργός είπε ότι «δίνουμε μια μάχη σε πολλά μέτωπα, προτιμώ να βελτιώνω την απόδοση του στρατού παρά να κάνω αλλαγές».

***

Στα χνάρια της Χρυσής Αυγής

Στα χνάρια της Χρυσής Αυγής βαδίζει ο Κυριάκος Βελόπουλος και εξηγούμαι γιατί: Θέλει να δει την Ελλάδα να μετατρέπεται σε… Φαρ Γουέστ, καθώς εξέφρασε την δημοσίως την πρόθεσή του να καταθέσει πρόταση νόμου ώστε να έχουν άδεια οπλοφορίας όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες.

Ο ακάλεστος, τα όπλα  και το… σουρωτήρι

Ο κ. Βελόπουλος πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «όποιος μπαίνει ακάλεστος στο σπίτι μας, θα βγαίνει σουρωτήρι». Η νοοτροπία αυτή δεν απέχει πολύ από αυτή του ναζιστικού μορφώματος του Νίκου Μιχαλολιάκου που χτυπούσε  απροκάλυπτα τόσο ξένους (Λουκμάν, Αιγύπτιοι αλιεργάτες) όσο και Έλληνες (Φύσσας, μέλη ΠΑΜΕ).

Μάλλον ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης δεν έλαβε το μήνυμα που έστειλε τόσο η Δικαιοσύνη όσο και οι Έλληνες πολίτες, μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης και την αναμονή των ποινών για τα μέλη της, πολλά από τα οποία – ως γνωστόν – κουβαλούσαν όπλα μαζί τους και κρίθηκαν ένοχα εξάλλου και για παράνομη οπλοκατοχή.

***

Ο πραγματικός ρόλος του Λαγού

Ο  σκληρός της οργάνωσης Γιάννης Λαγός, είχε πάντα και έναν υπόγειο ρόλο στα όσα συνέβαιναν. Πίσω από τις κάμερες ο ίδιος, όπως αποκαλύπτουν τα ηχητικά ντοκουμέντα, συντόνιζε και οργάνωνε για χρόνια τα μέλη των ταγμάτων εφόδου στον Πειραιά. Έτσι μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα δίνει γραμμή σε όλους να κάνουν ότι δεν ξέρουν τον Γιώργο Ρουπακιά.

Λίγους μήνες νωρίτερα πανηγυρίζει για την αιματηρή επίθεση σε μέλη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ. Είναι η εποχή που ο ίδιος προειδοποιεί και μάλιστα δημόσια ορισμένους, ότι πρέπει να αναφέρονται στη Χρυσή Αυγή, πριν τολμήσουν να κάνουν οτιδήποτε. Πάντα δίπλα στον Νίκο Μιχαλολιάκο και τον Ηλία Κασιδιάρη. Στο διευθυντήριο της οργάνωσης με τον διπλό ρόλο του Γιάννη Λαγού, να συνεχίζεται όλα τα χρόνια που ήταν βουλευτής.

***

Πλεύρης εναντίον Πλεύρη

Ο γιος του δικηγόρου Κώστα Πλεύρη που ανέλαβε την υπεράσπιση του χρυσαυγίτη Γιάννη Λαγού, βουλευτής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης, αμέσως μετά από αυτή την εξέλιξη έγραψε στο Twitter «καρφώνοντας» τον πατέρα του: «Η υποβολή αιτήματος εξαίρεσης σε δικαστές, που εφάρμοσαν τον νόμο και απέδωσαν δικαιοσύνη, μετά την έκδοση της απόφασης γίνεται προσχηματικά και εκθέτει όποιον την υποβάλλει. Η δημοκρατία διασφάλισε δίκαιη δίκη και οι αρνητές της κρίθηκαν ένοχοι για τα εγκλήματα που διέπραξαν». Να σημειώσω εδώ το σλόγκαν που λέει αυτές τις ημέρες στη Βουλή ο Θάνος Πλεύρης: «Επί Σαμαρά συνελήφθησαν, επί Μητσοτάκη καταδικάστηκαν και επί Τσίπρα άλλαξαν οι ποινές».

***

Η… σεξουαλική σύγχυση των μικρολεπιδόπτερων

Ξέρατε ότι υπάρχει «σεξουαλική σύγχυση των μικρολεπιδόπτερων», το οποίο στον αγροτικό τομέα ονομάζουν «κομφούζιο»;

Αν δεν το ξέρατε σας ενημερώνω ότι πρόσφατα υπογράφηκε η απόφαση για την ένταξη περίπου 5.000 παραγωγών με έκταση 123 χιλιάδων στρεμμάτων, στο πρόγραμμα το οποίο θα εφαρμόσει την μέθοδο αυτή.

Δηλαδή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα δώσει σχεδόν 30 εκατ. ευρώ για μια πενταετία προκειμένου να… μπερδεύονται τα αρσενικά έντομα και να μην βρίσκουν τα θηλυκά και να μη γίνεται η… σύζευξη. Δεν είναι καθόλου αστείο, αντιθέτως πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που αφορά σε παραγωγές μήλων, ροδακινιών, βερίκοκων, αμπελιών. Τοποθετούνται στα χωράφια εγχυτήρες θηλυκής φερομόνης ώστε να μπερδεύονται τα αρσενικά και να μην κάνουν απογόνους ώστε να μην προσβάλλονται και οι καρποί.