Φλερτάρει με την κόκκινη ζώνη η Αττική, καθώς εισαγωγές, διασωληνώσεις και κρούσματα αποτελούν εκρηκτικό κοκτέιλ. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η πίεση που δέχονται τα νοσηλευτικά ιδρύματα στο λεκανοπέδιο, καθώς τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας γεμίζουν με ταχύ ρυθμό.

Το υπουργείο Υγείας έχει επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου για να καλυφθούν τα κενά και να θωρακιστούν τα νοσοκομεία πριν τον Νοέμβριο.

Όσο αυξάνονται οι νοσηλείες τόσο αυξάνονται και οι διασωληνωμένοι δημιουργώντας έμφραγμα στη λειτουργία του ΕΣΥ. Στην Αττική 82 κλίνες είναι κατειλημμένες και 44 διαθέσιμες, επί συνόλου 126.

Το 70 και πλέον τοις εκατό των διασωληνωμένων βρίσκονται στην Αθήνα, με το Σωτηρία και τον Ευαγγελισμό να δέχονται την μεγαλύτερη πίεση. 27 ασθενείς δίνουν μάχη για τη ζωή τους στη ΜΕΘ του Σωτηρία, όπου μόλις τρία κρεβάτια μένουν κενά, κι άλλοι 18 στον Ευαγγελισμό.

Στο λεκανοπέδιο γιατροί και νοσηλευτές δίνουν μάχη στις μονάδες. 12 ασθενείς νοσηλεύονται στην εντατική του Αττικού, 5 στο Θριάσιο και άλλοι 6 στο Ασκληπιείο της Βούλας.

Η ανάγκη για νέες κλίνες ΜΕΘ είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική. Η θωράκιση του συστήματος θα γίνει με τις δωρεές ιδιωτών και ιδρυμάτων. Έως τα μέσα Οκτωβρίου θα λειτουργούν 50 κρεβάτια στο Σωτηρία, δωρεά της βουλής των Ελλήνων.

Έως τα τέλη του μήνα θα ενταχθούν στο σύστημα και τα 12 κρεβάτια στο Κρατικό Νίκαιας, προσφορά της Αγγελικής Φράγκου και του ομίλου Μαρινάκη, ενώ έως το τέλος του χρόνου 155 κλίνες ΜΕΘ και άλλες 19 ΜΑΦ θα δοθούν σε διάφορα νοσοκομεία, προσφορά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Οι μονάδες θα στελεχωθούν με γιατρούς και νοσηλευτές που θα προσληφθούν ή θα μετατεθούν από άλλα νοσοκομεία.