Σε νέο πόλεμο νεύρων με το Oruc Reis, το οποίο το πρωί απέπλευσε από το λιμάνι της Αττάλειας, επιδίδεται σήμερα η Άγκυρα, όπου εχθές εξέδωσε νέα παράνομη Navtex για έρευνες νότια του Καστελλόριζου.

Όπως φαίνεται από την ιστοσελίδα Marine Traffic, η τελευταία θέση που έδωσε ως στίγμα το τουρκικό ερευνητικό πλοίο είναι πριν από 5 και πλέον ώρες. Έκτοτε κινείται χωρίς να δίνει στίγμα στις δημόσιες σελίδες γεωγραφικού εντοπισμού.

Δείτε που βρισκόταν το Oruc Reis την τελευταία φορά που έδωσε στίγμα, περίπου στις 12:30 της Δευτέρας

Φυσικά, από την Αθήνα δηλώνουν ότι έχουν άλλους τρόπους να παρακολουθούν την πορεία του τουρκικού πλοίου, το οποίο αναμένεται να φτάσει περίπου στις 5 το απόγευμα στην περιοχή της παράνομης Navtex.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Oruc Reis κατευθύνεται με ταχύτητα κάτω των 10 κόμβων προς τη δεσμευμένη περιοχή με συνοδεία 6 πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, ενώ οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα με τις φρεγάτες να παρακολουθούν τις κινήσεις των Τούρκων προκειμένου να μην υπάρξει απόπειρα να ξεκινήσουν σεισμικές έρευνες.

Άμεση αντίδραση της Αθήνας

Η αντίδραση της ελληνικής πλευρά ήταν άμεση, εκδίδοντας αντι-NAVTEX ενώ ιδιαίτερα σκληρή ήταν και η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ. Την ίδια στιγμή σε συναγερμό βρίσκονται οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις μετά τις πληφορορίες ότι το τουρκικό ερευνητικό συνοδεύουν και τουρκικά πλοία.

Ενώ ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, επιστρέφει εσπευσμένα από ταξίδι που είχε στο εξωτερικό καθώς οι τουρκικές κινήσεις προκαλούν ανησυχία και στο Πεντάγωνο.

Προκλητικές δηλώσεις

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία συνεχίζει να δυναμιτίζει το κλίμα με τους υπουργούς της να δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις έρευνες και να προστατεύουν τις δικαιώματά τους

«Το Πολεμικό Ναυτικό μας θα παρέχει την απαραίτητη προστασία συνοδεύοντας τα ερευνητικά σκάφη μας όπου χρειάζεται», τόνισε ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ρίχνοντας για μία ακόμη φορά λάδι στη φωτιά .

Μάλιστα, δεν δίστασε να κατηγορήσει ξανά την Ελλάδα για τις εντάσεις στη Μεσόγειο: «Έχουμε δικαιοδοσία  στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο από τον ΟΗΕ. Αυτό δεν αποτελεί απειλή για κανέναν. Οι Έλληνες κάνουν τα πάντα για να αυξήσουν την ένταση»

Θα συνεχίσουμε να ερευνούμε, να σκάβουμε και να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας. Αν υπάρχει, σίγουρα θα το βρούμε» τόνισε στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ με ανάρτησή του στο Twitter.