Η νέα τουρκική NAVTEX με την οποία η Αγκυρα δεσμεύει νέα περιοχή ερευνών για το σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis οδηγεί πλέον τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε άλλο επίπεδο. Συνιστά ανεπίτρεπτη κλιμάκωση καθώς μέρος της εξαγγελθείσας περιοχής φθάνει στα 7,4 ναυτικά μίλια από τη Μεγίστη και 6,5 ναυτικά μίλια από τη Στρογγύλη. Με την κίνηση αυτή η Τουρκία αμφισβητεί ευθέως το κυρίαρχο δικαίωμα της Ελλάδος να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.

Πολλοί αναρωτιούνται γιατί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να ξαναστείλει το Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ, υποτίθεται, εκκρεμούσε η πρόταση ημερομηνίας από την τουρκική πλευρά για την πραγματοποίηση του επόμενου γύρου των διερευνητικών επαφών. «Το Βήμα» είχε γράψει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο τούρκος Πρόεδρος δεν ήταν ευχαριστημένος από τα Συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαικού Συμβουλίου και ότι η Άγκυρα έθετε επιπλέον όρους για την έναρξη των συνομιλιών.

Ορισμένοι θεωρούν ότι ίσως ο κ. Ερντογάν στρέφεται ξανά στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω αποτυχίας του στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Το σενάριο όμως της χειροτέρευσης της εσωτερικής οικονομικής κατάστασης ενδέχεται να εξηγεί καλύτερα τη στάση του.

Μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις η Αθήνα

Η Αθήνα βρίσκεται πλέον υπό την ανάγκη λήψεως ακόμη πιο δύσκολων αποφάσεων. Σε κύκλους των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, το ερώτημα που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες είναι μήπως ήλθε η ώρα η Αθήνα να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ναυτικά μίλια και σε πιο ευαίσθητες περιοχές ώστε να στείλει ένα καθαρό μήνυμα αποφασιστικότητας. Είναι επίσης σαφές ότι τα περιθώρια διαλλακτικότητας της Αθήνας σε επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ περιορίζονται σημαντικά.

Πλήγμα στη Μέρκελ – Ματαιώνεται η επίσκεψη Μάας στην Αγκυρα

Ωστόσο, η τουρκική κίνηση συνιστά επίσης σοβαρό πλήγμα, αν όχι εμπαιγμό, της γερμανικής διαμεσολαβητικής προσπάθειας και της Καγκελαρίου Μέρκελ προσωπικά. Η θεωρία της ότι πρέπει η ΕΕ να χειριστεί «μαλακά» τον κ. Ερντογάν είναι πλέον έωλη.

Η περιοδεία του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας εκκινεί αύριο με επισκέψεις σε Λευκωσία και Αθήνα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα μεταβεί τελικά στην Αγκυρα.


Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Μισέλ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Στη διάρκεια της επικοινωνίας, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στον κ. Μισέλ ότι θα θέσει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια, που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας.

Δένδιας : Υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας η Τουρκία

«Είχα σήμερα την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου στο Συμβούλιο, σχετικά με τις νέες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νότια του Καστελορίζου.

Εξήγησα επίσης το προφανές: ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής σε όλες τις προβληματικές καταστάσεις στην περιοχή: Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Συρία, Ιράκ, Κύπρος, Νοτιοανατολική Μεσόγειος. Ο κοινός παρονομαστής είναι η Τουρκία.

Η Τουρκία ενεργεί ως ο υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο, ενάντια στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Τα παραπάνω δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με το πέρας του Συμβουλίου εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.