Την ανάγκη να περιοριστούν τα φαινόμενα συνωστισμού επανέλαβε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA η Αναστασία Κοτανίδου.

Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ σημείωσε ότι τα διαθέσιμα κρεβάτια για ασθενείς με Covid-19 παραμένουν σταθερά σε ικανοποιητικό αριθμό.

Όπως τόνισε, φτάνουν στα 30-32 από το σύνολο των 122 που υπάρχουν στην Αττική, την ώρα που στην υπόλοιπη χώρα η πληρότητα φτάνει στο 20-25%.

«Συνήθως στις εντατικές η πληρότητα φτάνει στο 95%» πρόσθεσε η κυρία Κοτανίδου, εξηγώντας πως οι 13 θάνατοι που παρουσιάστηκαν σήμερα από τον ΕΟΔΥ οφείλονται και στην καθυστέρηση της αποστολής των στοιχείων από κάποιες μονάδες υγείας.

«Είμαστε ακόμα σε αχαρτογράφητα νερά» υπογράμμισε η επικεφαλής της μονάδας εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» για την πρόοδο της θεραπείας του ιού, εξηγώντας ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα που να είναι στοχευμένα στη θεραπεία του Covid-19.

«Το μόνο που έχει βρεθεί διεθνώς είναι πως η προσθήκη κορτιζόνης στη θεραπεία των ασθενών μπορεί να έχει καλύτερη επιβίωση για τους βαριά ασθενείς» συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας, η κ. Κοτανίδου υπογράμμισε πως δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός κρουσμάτων που θα έθετε σε συναγερμό τη χώρα, καθώς αυτό εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες, ενώ πρόσθεσε πως η καθολική χρήση μάσκας θα πρέπει να ακολουθηθεί πιστά αν αποφασιστεί.

Στη συνέχεια είπε πως η επιβολή καθολικής χρήσης μάσκας θα είναι «δώρον άδωρον» εφόσον αυτή τη στιγμή οι πολίτες δεν τηρούν ούτε τα μέτρα που είναι σε ισχύ τώρα.

«Έχουμε πει να μην υπάρχει συνωστισμός, ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους, αλλά δεν ακολουθείται» εξήγησε.

«Έχουμε πει ότι όταν υπάρχει συνωστισμός σε εξωτερικό χώρο να φοράει μάσκα ο κόσμος, ούτε αυτό το ακολουθεί. Θεωρείτε ότι αν πούμε να φοράει μάσκα παντούν θα το ακολουθήσει; Γιατί να το ακολουθήσει; Αφού δεν ακολουθεί τα πιο απλά» κατέληξε.