Μια νέα εποχή, με ανοιχτά τα θέατρα και τους κινηματογράφους ξημερώνει από αύριο, Δευτέρα, στη χώρα μας. Οι κανόνες λειτουργίας των χώρων του θεάματος θα είναι ιδιαίτερα αυστηροί και θα αλλάζουν ανάλογα με το επίπεδο της κάθε περιοχής στον χάρτης υγειονομικής ασφάλειας.

Για παράδειγμα, στην Αττική, η οποία τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στο «μάτι» του κυκλώνα, θέατρα και κινηματογράφοι θα λειτουργήσουν με 30% της πληρότητάς τους και υποχρεωτική χρήση μάσκας καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής των θεατών σε αυτούς.

Σύμφωνα με τον χάρτη που μπαίνει από αύριο στη ζωή μας, οι όροι λειτουργίας των πολιτιστικών χώρων και των χώρων ψυχαγωγίας θα εξαρτώνται άμεσα από το επίπεδο της πανδημίας στο οποίο βρίσκεται η χώρα την εκάστοτε χρονική περίοδο.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν οριστεί τέσσερα διαφορετικά επίπεδα: Ετοιμότητας – 1, Επιτήρησης – 2, Αυξημένης επιτήρησης – 3, Αυξημένου κινδύνου – 4.

Μενδώνη στο MEGA: Χωρίς θέατρο και κινηματογράφο θα οδηγηθούμε όλοι στον ψυχίατρο

Σε αυτό το θέμα αναφέρθηκε, κατά την παρουσία της στο MEGA μίλησε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Σύμφωνα με την υπουργό, οι κλάδοι του πολιτισμού έχουν αντιμετωπίσει ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της πανδημίας. Ακόμα μεγαλύτερα στην Ελλάδα, όπου η κατάσταση είναι χαοτική στις επαγγελματικές σχέσεις.

Υποστήριξε πως χωρίς κινηματογράφο και θέατρο όλο το χειμώνα θα ήταν δύσκολο για όλους τους πολίτες. «Αν δεν έχουμε τη δυνατότητα της διαφυγής σε παραστατικές τέχνες, θα οδηγηθούμε όλοι στον ψυχίατρο» είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμα, στο υπουργείο πολιτισμού οργανώνεται μια καμπάνια προκειμένου να πεισθεί ο κόσμος ότι το ζωντανό θέαμα είναι ασφαλές.

Πώς θα λειτουργούν τα θέατρα ανά επίπεδο

Ειδικότερα, όπως προκύπτει, στο επίπεδο ετοιμότητας 1 (πράσινο) στους ανοιχτούς – υπαίθριους χώρους διεξαγωγής θα ισχύει 65% πληρότητα, υποχρεωτική χρήση μάσκας. Από την άλλη πλευρά, στους κλειστούς χώρους, επίσης 65% πληρότητα, σε συναυλίες σε κλειστούς αθλητικούς χώρους με μέγιστο 500 καθήμενους, υποχρεωτική χρήση μάσκας, καθώς και υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Στο επίπεδο επιτήρησης 2 (κίτρινο), στους ανοικτούς – υπαίθριους χώρους διεξαγωγής θα ισχύει 50% πληρότητα, υποχρεωτική χρήση μάσκας. Από την άλλη πλευρά, στους κλειστούς χώρους θα ισχύει 50% πληρότητα, ενώ θα απαγορεύονται οι συναυλίες σε κλειστούς αθλητικούς χώρους. Ακόμα, θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, αλλά και η έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Στο επίπεδο αυξημένης επιτήρησης 3 (πορτοκαλί), στους ανοιχτούς – υπαίθριους χώρους διεξαγωγής θα ισχύει 30% πληρότητα και υποχρεωτική χρήση μάσκας. Ακόμα, στους κλειστούς χώρους θα ισχύει επίσης 30% πληρότητα, ενώ απαγορεύονται οι συναυλίες σε κλειστούς αθλητικούς χώρους. Και σε αυτό το επίπεδο θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και η έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Στο επίπεδο αυξημένου συναγερμού 4 (κόκκινο), θα ισχύει αναστολή προσέλευσης κοινού και η δυνατότητα διεξαγωγής παράστασης θα είναι αποκλειστικά για
διαδικτυακή μετάδοση.

Πώς θα λειτουργούν οι κινηματογράφοι ανά επίπεδο

Αναφορικά με τους κινηματογράφους, όπως προκύπτει στο επίπεδο ετοιμότητας 1 (πράσινο) στους ανοιχτούς – υπαίθριους χώρους διεξαγωγής θα ισχύει 65% πληρότητα, υποχρεωτική χρήση μάσκας. Από την άλλη πλευρά, στους κλειστούς χώρους, επίσης 65% πληρότητα, υποχρεωτική χρήση μάσκας, καθώς και υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Στο επίπεδο επιτήρησης 2 (κίτρινο), στους ανοικτούς – υπαίθριους χώρους διεξαγωγής θα ισχύει 50% πληρότητα, υποχρεωτική χρήση μάσκας. Από την άλλη πλευρά, στους κλειστούς χώρους θα ισχύει 50% πληρότητα. Ακόμα, θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, αλλά και η έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Στο επίπεδο αυξημένης επιτήρησης 3 (πορτοκαλί), στους ανοιχτούς – υπαίθριους χώρους διεξαγωγής θα ισχύει 30% πληρότητα και υποχρεωτική χρήση μάσκας. Ακόμα, στους κλειστούς χώρους θα ισχύει επίσης 30% πληρότητα. Και σε αυτό το επίπεδο θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και η έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Στο επίπεδο αυξημένου συναγερμού 4 (κόκκινο), θα κλείνουν οι κινηματογράφοι.

Πώς θα λειτουργούν μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι ανά επίπεδο

Τέλος, όσον αφορά σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, όπως προκύπτει στο επίπεδο ετοιμότητας 1 (πράσινο), σε αρχαιολογικούς χώρους και ανοιχτά μουσεία θα υπάρχει 1,5 μέτρο απόσταση, μάσκα για τον ξεναγό και τους εργαζόμενους. Από την άλλη πλευρά, στα κλειστά μουσεία, η απόσταση αυξάνεται στα 2 μέτρα, ενώ θα πρέπει να υπάρχει 1 άτομο ανά 10 τ.μ. και ομαδικές ξεναγήσεις έως 20 άτομα και υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους.

Στο επίπεδο επιτήρησης 2 (κίτρινο), αρχαιολογικούς χώρους και τα ανοιχτά μουσεία, θα ισχύει επίσης το 1,5 μέτρο απόστασης και η μάσκα για τον ξεναγό και τους
εργαζόμενους. Στα κλειστά μουσεία, ισχύουν 2 μέτρα απόσταση, 1 άτομο ανά 15 τ.μ., ομαδικές ξεναγήσεις έως 10 άτομα, και υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους.

Στο επίπεδο αυξημένης επιτήρησης 3 (πορτοκαλί), στους αρχαιολογικούς χώρους και τα ανοιχτά μουσεία ισχύει 1,5 μέτρο απόσταση και μάσκα για όλους. Ενώ στα κλειστά μουσεία θα ισχύουν 2 μέτρα απόστασης και 1 άτομο ανά 20 τ.μ. Ακόμα θα απαγορεύονται οι ομαδικές ξεναγήσεις και θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για όλους.

Στο επίπεδο αυξημένου συναγερμού 4 (κόκκινο), θα αναστέλλεται η λειτουργεία όλων των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων.