Στο τέλος της φτάνει μετά από 5,5 χρόνια η πολύκροτη δίκη της εγκληματικής νεοναζιστικής οργάνωσης, που λειτουργούσε με τον μανδύα του κόμματος διαπράττοντας δολοφονίες και επιθέσεις.

Η ιστορική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας αποτέλεσε μία δικαίωση τόσο για τα θύματα -και τους συγγενείς τους- των νεοναζί αλλά και για όλους αυτούς που τόσα χρόνια έδωσαν αγώνα για να νικηθεί η φασιστική και μισαλλόδοξη βία, που τώρα αναμένουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα να ικανοποιηθεί και από τις ποινές που θα επιβληθούν.

Τη Δευτέρα το Δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει την απόφαση σχετικά με το αν πρόκειται να δοθούν ή όχι ελαφρυντικά στους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής, γεγονός που θα καθορίσει την ποινή που πρόκειται να τους επιβληθεί.

Το πλαίσιο των ποινών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης είναι 5-15 έτη, ενώ για ένταξη σε αυτήν είναι 5-10 έτη.

Ωστόσο, αν τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά τότε αναμένεται να πέσουν στα «μαλακά», καθώς οι ποινές θα μειωθούν σε 8 χρόνια για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και έως 5 χρόνια για ένταξη και συμμετοχή σε οργάνωση.

Για τους καταδικασθέντες χρυσαυγίτες για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων οι ποινές που προβλέπονται φθάνουν τα 10 έτη χωρίς ελαφρυντικό.

Ο Γιώργος Ρουπακιάς, ο φυσικός αυτουργός της δολοφονίας του Φύσσα είναι αντιμέτωπος ακόμη και με ισόβια κάθειρξη αν δεν του αναγνωριστεί ελαφρυντικό.

Ποια η διαδικασία που θα ακολουθηθεί

Όλα τα βλέμματα πλέον στρέφονται και πάλι στο Εφετείο της Αθήνας, αναμένοντας με αγωνία την κρίση των δικαστών.

Το θέμα των ελαφρυντικών είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας για την επόμενη φάση της διαδικασίας καθώς από αυτό κρίνονται οι ποινές που θα επιβληθούν σε καθέναν από τους καταδικασθέντες.

Οι δικαστές μετά από διάσκεψη που είχαν την Παρασκευή το απόγευμα θα γνωστοποιήσουν την απόφαση τους για τις ελαφρυντικές περιστάσεις που ζήτησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης των 50 καταδικασθέντων για εγκληματική οργάνωση (7 για διεύθυνση και 43 για ένταξη) και των 7 που κρίθηκαν ένοχοι για πλημμέλημα. Από το αν θα δεχθούν ελαφρυντικά ή αν θα κρίνουν πως οι καταδικασθέντες, λόγω επικινδυνότητας δράστη και δράσης κ.α, δεν δικαιούνται, θα προσδιοριστεί και το ύψος των ποινών.

Η εκφώνηση της απόφασης του δικαστηρίου για το αν συντρέχουν ή όχι λόγοι αναγνώρισης ελαφρυντικών, οδηγεί τη διαδικασία στην επόμενη φάση.

Αμέσως μετά λαμβάνει τον λόγο η Εισαγγελέας η οποία υποβάλει την πρόταση της επί των ποινών και ακολουθούν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.

Την Δευτέρα αναμένεται πως η διαδικασία δεν θα προχωρήσει στην ανακοίνωση των ποινών.

Το πραγματικό πρόσωπο της Χρυσής Αυγής

Ελαφρυντικά ζητούν τώρα οι νεοναζί που «έσφαζαν ό,τι κινείται». Η εγκληματική οργάνωση προσπάθησε να καλύψει το αληθινό της φασιστικό πρόσωπο κρυμμένη  πίσω από τον μανδύα του εθνικισμού, όμως ήταν δύσκολο να κρύψει την πραγματική της φύση και τη δίψα της για βία.

Ο αμετανόητος αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, Νίκος Μιχαλολιάκος το χέρι του οποίου είναι βαμμένο με αίμα, επιχείρησε να υλοποιήσει πάση θυσία το νεοναζιστικό του όραμα.

Παρότι σήμερα φαίνεται απαλλαγμένος από την ψευδαίσθηση πως πάντα θα καταφέρνει να εγκληματεί ατιμώρητος σε βάρος της Δημοκρατίας, η δράση και τα έργα του… δεν ξεγράφονται.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο εκπαιδευτής των ταγμάτων εφόδου και δεύτερος στην ιεραρχία της εγκληματικής οργάνωσης, επιχειρεί να μπει στον ρόλο ενός κατατρετρεγμένου και αρνητικά προβεβλημένου.

Ισχυρίζεται μάλιστα πως λοιδορήθηκε και προπηλακίστηκε όσο κανένας. Κανένας όμως δεν ξεχνά.

Η άλλοτε κεφαλή των ταγμάτων εφόδου που εξαπέλυε επιθέσεις και τρομοκρατούσε αδύναμους, μικροπωλητές πρόσφυγες και μετανάστες προσπαθεί τώρα να προβάλλει το προσωπείο του ανθρώπου του μόχθου, του ταπεινού αγρότη, του καλού παιδιού.

Δια της υπεράσπισής του, ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης δηλώνει ο πλέον συμπαθής άνθρωπος που έχει παντρευτεί δύο ολόκληρες φορές μετανάστριες.

«Αποτελεί τον πλέον συμπαθή. Έχει παντρευτεί δύο φορές και τις δύο με μετανάστριες» υποστήριξαν οι συνήγοροί του.

Ωστόσο η μνήμη δεν είναι τόσο κοντή όσο πιστεύει. Είναι ίδιος άνθρωπος τον Ιούνιο το 2018 κάλεσε σε στρατιωτικό πραξικόπημα από το βήμα του ελληνικού κοινοβουλίου.

Η εγκληματική οργάνωση αποκαλύφθηκε και σφραγίστηκε με την ιστορική απόφαση της Δικαιοσύνης. Η αντίστροφη μέτρηση για την ώρα των ποινών φτάνει στο τέλος της.

Συγκλονίζουν οι αιγύπτιοι ψαράδες – «Ήρθαν για να μας σκοτώσουν»

Είναι ο Αμπουζίντ Εμπάρακ, ο ένας εκ των τεσσάρων Αιγύπτιων αλιεργατών που δέχτηκε το μένος των Χρυσαυγιτών. Τον χτύπησαν αλύπητα σε όλο το πρόσωπο και το σώμα, αφήνοντάς τον σε ημικωματώδη κατάσταση. Δύο φίλοι του θύματος περιγράφουν στο MEGA την άγρια επίθεση από τους χρυσαυγίτες.

Η δολοφονική επίθεση στους τέσσερις Αιγύπτιους ψαράδες από το τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα έγινε στις 3:00 τα ξημερώματα, τον Ιούνιο του 2012. Ο Αχμέτ Αμπουχάμεντ θυμάται τους Χρυσαυγίτες να σπάνε τα παράθυρα και τις πόρτες του σπιτιού του και να προσπαθούν να εισβάλλον με κάθε τρόπο.

«Ξυπνάμε με τον αδερφό μου, ο αδερφός μου, μου λέει τι γίνεται έξω Αχμέτ, λέω δεν ξέρω, άνοιξα το παράθυρο και είδα παραπάνω από 25 άτομα. Εγώ με τα παιδιά μου, με τα αδέλφια μου τρομάξαμε πάρα πολύ. Αυτοί ήρθαν για να μας σκοτώσουν» σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως «ήρθαν να μας χτυπήσουν για να μας σκοτώσουν. Είτε πεθάνεις, είτε δεν πεθάνεις, σε χτυπάνε για να σου κάνουν ζημιά».

Οι τρεις που κοιμόντουσαν μέσα στο σπίτι κατάφεραν ν αποφύγουν την επίθεση, ο τέταρτος όμως, ο Αμπουζίντ, που κοιμόταν στη ταράτσα ξυλοκοπήθηκε τόσο άγρια από τους Χρυσαυγίτες που χρειάστηκε να νοσηλευτεί για μέρες στο νοσοκομείο.

«Από την ημέρα που τους έπιασαν, δεν έπρεπε να βγουν μέχρι να δικαστούν. Έτσι είναι στη πατρίδα μου. Όποιος κάνει τέτοια πράγματα, πάει μέσα φυλακή, δε βγαίνει μέχρι να δει, θα βγει αθώος, θα δικαστεί;» πρόσθεσε ο Αμπουζίντ.

Νέα αντιφασιστική συγκέντρωση – Ζητούν φυλάκιση των χρυσαυγιτών

Νέα αντιφασιστική συγκέντρωση καλούν τη Δευτέρα σωματεία και αντιφασιστικές πρωτοβουλίες, ζητώντας η ναζιστική συμμορία να καταλήξει στη φυλακή.

«Να επιβληθούν οι ανώτερες ποινές στους εγκληματίες της Χρυσής Αυγής», απαιτούν συνδικάτα και ομοσπονδίες που καλούν σε νέα συγκέντρωση τη Δευτέρα 12 Οκτώβρη, στις 9.30 π.μ., έξω από το Εφετείο.

Όπως σημειώνουν σε σχετικό κάλεσμα οι: Ομοσπονδία Οικοδόμων, Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο, Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Τρόφιμα – Ποτά, Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ΣΕΤΗΠ, Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας:

«Αύριο το πρωί συνεχίζεται η διαδικασία στο Εφετείο της Αθήνας για τον καταλογισμό των ποινών των εγκληματιών της Χρυσής Αυγής. Η καταδίκη της νεοναζιστικής, εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής πρέπει να συνοδευτεί με τις ανώτερες ποινές. Η εγκληματική της δράση επιβεβαιώθηκε με πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων, είναι απόρροια της φασιστικής και ναζιστικής της ιδεολογίας. Δεν υπάρχει κανένα ελαφρυντικό για το φασισμό και το ναζισμό.

Οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα, η νεολαία και οι φορείς του μαζικού κινήματος συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στο φασισμό, χωρίς κανέναν εφησυχασμό, στους χώρους δουλειάς, στις σχολές, στις γειτονιές, παντού. Αποτελεί θράσος η εμφάνιση που ετοιμάζεται να κάνει o καταδικασμένος Λαγός και η ομάδα του έξω από το Εφετείο της Αθήνας, κατά την ανακοίνωση των ποινών. Καλούμε τα συνδικάτα της Αθήνας, τους φοιτητικούς συλλόγους και τους μαζικούς φορείς σε συγκέντρωση ώστε να φτάσει η δίκη μέχρι το τέλος της, μέχρι την επιβολή των ανώτερων ποινών».

Σε συγκέντρωση στο Εφετείο καλεί και η πρωτοβουλία «Δεν είναι αθώοι». «Η καμπάνια ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΙ και το αντιφασιστικό κίνημα πρέπει μέχρι το τέλος της δίκης να έχει παρουσία,να μην αφήσει κανένα χώρο στους φασίστες και να απαιτήσει η ναζιστική συμμορία πράγματι να καταλήξει στη φυλακή!» αναφέρει το κάλεσμα.

«Αύριο όλοι/ες 10 π.μ στο Εφετείο! Μέχρι τέλους! Οι ναζί στη φυλακή!».

Έτοιμος για σόου ο λαγός

Ο Γιάννης Λαγός, κατηγορούμενος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, καλεί αύριο σε συγκέντρωση στο Εφετείο, όπου και θα βρεθεί. Ωστόσο η αστυνομία φαίνεται να έχει διαφορετικά σχέδια, απαγορεύοντας τη συγκέντρωση.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προχώρησε σε απαγόρευση συγκέντρωσης συμπαράστασης στους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής.

Ειδικότερα σύμφωνα με την ανακοίνωση: «Εκδίδεται, αργότερα σήμερα, από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνσης Αττικής, δελτίο Τύπου περί απαγόρευσης της αναγγελθείσης συγκέντρωσης συμπαράστασης στους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με το άρθρο 11 του Συντάγματος, περί επικειμένου σοβαρού κινδύνου για τη δημόσια ασφάλεια και τις διατάξεις και διαδικασίες του νομού 4703/2020 περί συναθροίσεων».

Το άλλοτε πρωτοπαλίκαρο του Μιχαλιολιάκου τονίζει την προκλητική ανακοίνωσή του ότι «Δευτέρα 12/10 στις 10 το πρωί θα κοιτώ στα μάτια την Λεπενιωτη απαριθμώντας τα δικαστικά εγκλήματα της εις βάρος 67 ΑΘΩΩΝ». «Το πρωί της Δευτέρας στις 9 στο εφετείο γκρεμίζουμε ΟΛΑ τα ψέματα μιας φοβισμένος ομάδας ανθρωπάκων που εκτελώντας εντολές καταπάτησαν κάθε έννοια δικαίου. Δεν με φοβίζετε. Ποτέ δεν θα πάρετε αυτή την χαρά»

Ωστόσο φαίνεται πως η ανακοίνωση της αστυνομίας δεν του… έβαλε μυαλό, καθώς σε νέα ανάρτηση ανέφερε: «Η δημοκρατία τους απαγόρεψε την αυριανή συγκέντρωση μας.Την περασμένη βδομάδα ο όχλος ζητούσε το κεφάλι μας.Ρουφιάνοι αντιφασίστες αγκαλιά με το κράτος.Θα σας ξεφτιλίσω!».

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αύριο στην περιοχή του Εφετείου Αθηνών

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με την Αστυνομία και αύριο (Δευτέρα 12 Οκτωβρίου) στην περιοχή του Εφετείου Αθηνών.

Ειδικότερα, δεν θα επιτρέπεται η στάση – στάθμευση και σταδιακά από τις 5:00 η κυκλοφορία των οχημάτων, στις εξής οδούς:

  • Λουκάρεως, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας.
  • Δέγλερη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας.

Η Αστυνομία κάνει έκκληση στους οδηγούς να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.