Η Ελλάδα καλωσορίζει τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαιτζάν, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών με ανάρτησή του στο twitter.

«Οι διαπραγματεύσεις των συμπροέδρων της ομάδας Μινσκ στον ΟΑΣΕ πρέπει να επανεκκινήσουν άμεσα για την ειρηνική επίλυση της διαφοράς», επισημαίνει.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα στις 12 το μεσημέρι τέθηκε σε ισχύ εκεχειρία μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας παρά το γεγονός οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για νέους βομβαρδισμούς.

Οι αρχές του αυτονομιστικού θύλακα και οι αζερινές δυνάμεις αλληλοκατηγορήθηκαν νωρίτερα σήμερα ότι για σφοδρές εκατέρωθεν επιθέσεις με βομβαρδισμούς και εκτόξευση πυραύλων λίγο πριν από την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός.

«Πύραυλοι του Αζερμπαϊτζάν έπληξαν σήμερα το πρωί την πρωτεύουσα Στεπανακέρτ, δήλωσε αξιωματούχος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ενώ παράλληλα το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν υποστήριξε επίσης σήμερα το πρωί πως η Αρμενία «βομβαρδίζει εντατικά κατοικημένες περιοχές, λίγο πριν από την έναρξη της κατάπαυσης πυρός».

«Πριν από μερικά λεπτά, το Αζερμπαϊτζάν έπληξε και πάλι ζώνες αμάχων του Στεπανακέρτ με πυραύλους», δήλωσε μέσω του Twitter ο Αρτάκ Μπελγκαριάν, μεσολαβητής της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για τα θύματα. Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται εκεί άκουσε το πρωί δύο εκρήξεις.

Από την πλευρά του, το υπουργείο άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε πως «οι αρμενικές δυνάμεις βομβαρδίζουν ενταντικά κατοικημένες περιοχές (…) Το Αζερμπαϊτζάν παίρνει αντίστοιχα μέτρα».

Λίγο μετά την έναρξη της εκεχειρίας, κάτοικοι της πρωτεύουσας Στεπανακέρτ άρχισαν να βγαίνουν στο κατώφλι των σπιτιών τους για να κοιτάξουν τον ουρανό έπειτα από μέρες που είχαν μείνει κλεισμένοι μέσα σ’ αυτά για να προστατευθούν από τους βομβαρδισμούς, είπε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται εκεί.

«Εκεχειρία για ανθρωπιστικούς σκοπούς»

Τη ανακοίνωση της συμφωνίας για εκεχειρία μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ έκανε η ρωσική διπλωματία μετά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στη Μόσχα μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο εμπόλεμων πλευρών και τη διαμεσολάβηση του ρώσου ομολόγου τους Σεργκέι Λαβρόφ.

«Ανακοινώνεται κατάπαυση του πυρός από τις 12:00 το μεσημέρι της 10ης Οκτωβρίου 2020 για ανθρωπιστικούς σκοπούς», δήλωσε τα ξημερώματα ο Λαβρόφ, διαβάζοντας το κοινό ανακοινωθέν μετά τις συνομιλίες που διήρκησαν πάνω από 10 ώρες.