Τέθηκε σε ισχύ η σήμερα στις 12 μμ σήμερα (11 πμ ώρα Ελλάδος) η κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν με στόχο να τερματιστούν οι διάρκειας περίπου δύο εβδομάδων σφοδρές μάχες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ωστόσο, οι αρχές του αυτονομιστικού θύλακα και οι αζερινές δυνάμεις αλληλοκατηγορήθηκαν νωρίτερα σήμερα ότι για σφοδρές εκατέρωθεν επιθέσεις με βομβαρδισμούς και εκτόξευση πυραύλων λίγο πριν από την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός.

«Πύραυλοι του Αζερμπαϊτζάν έπληξαν σήμερα το πρωί την πρωτεύουσα Στεπανακέρτ, δήλωσε αξιωματούχος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ενώ παράλληλα το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν υποστήριξε επίσης σήμερα το πρωί πως η Αρμενία «βομβαρδίζει εντατικά κατοικημένες περιοχές, λίγο πριν από την έναρξη της κατάπαυσης πυρός».

«Πριν από μερικά λεπτά, το Αζερμπαϊτζάν έπληξε και πάλι ζώνες αμάχων του Στεπανακέρτ με πυραύλους», δήλωσε μέσω του Twitter ο Αρτάκ Μπελγκαριάν, μεσολαβητής της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για τα θύματα. Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται εκεί άκουσε το πρωί δύο εκρήξεις.

Από την πλευρά του, το υπουργείο άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε πως «οι αρμενικές δυνάμεις βομβαρδίζουν ενταντικά κατοικημένες περιοχές (…) Το Αζερμπαϊτζάν παίρνει αντίστοιχα μέτρα».

Λίγο μετά την έναρξη της εκεχειρίας, κάτοικοι της πρωτεύουσας Στεπανακέρτ άρχισαν να βγαίνουν στο κατώφλι των σπιτιών τους για να κοιτάξουν τον ουρανό έπειτα από μέρες που είχαν μείνει κλεισμένοι μέσα σ’ αυτά για να προστατευθούν από τους βομβαρδισμούς, είπε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται εκεί.

«Εκεχειρία για ανθρωπιστικούς σκοπούς»

Τη ανακοίνωση της συμφωνίας για εκεχειρία μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ έκανε η ρωσική διπλωματία μετά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στη Μόσχα μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο εμπόλεμων πλευρών και τη διαμεσολάβηση του ρώσου ομολόγου τους Σεργκέι Λαβρόφ.

«Ανακοινώνεται κατάπαυση του πυρός από τις 12:00 το μεσημέρι της 10ης Οκτωβρίου 2020 για ανθρωπιστικούς σκοπούς», δήλωσε τα ξημερώματα ο Λαβρόφ, διαβάζοντας το κοινό ανακοινωθέν μετά τις συνομιλίες που διήρκησαν πάνω από 10 ώρες.


Ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων (Reuters)

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας τόνισε ότι η εκεχειρία θα επιτρέψει «την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, άλλων ανθρώπων και των σορών όσων σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις…», σημειώνοντας πως η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού θα ενεργήσει μεσολαβητικά στην ανθρωπιστική επιχείρηση.

«Ουσιαστικές διαπραγματεύσεις»

Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία δεσμεύτηκαν επίσης «σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ταχείας ειρηνικής διευθέτησης» της σύγκρουσης με τη διαμεσολάβηση των συμπροέδρων της Ομάδας του Μινσκ, σημείωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, συμπληρώνοντας πως οι «συγκεκριμένες παράμετροι» για την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός θα συμφωνηθούν αργότερα.

Οι δεκάωρες συνομιλίες στη Μόσχα ήταν η πρώτη διπλωματική επαφή μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν από τις 27 Σεπτεμβρίου όταν αρμένιοι αυτονομιστές της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ, με την υποστήριξη της Αρμενίας, και οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησαν τις συγκρούσεις σε αυτό τον ορεινό θύλακα που διεκδικείται από τις δύο χώρες, με αποτέλεσμα την απώλεια εκατοντάδων ανθρώπινων ζωών.


Ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων (Reuters)

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ