Προετοιμασία 1 ώρα Ψήσιμο 15’

ΥΛΙΚΑ (για 5 πιτάκια)

500 γρ. φιλέτο λευκόσαρκου μεγάλου ψαριού, κομμένο σε λωρίδες και στη συνέχεια σε φλοίδες

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 ώριμη ντομάτα

1 ξερό κρεμμύδι

½ ματσάκι (½ φλ.) μαϊντανός

½ κ.γ. σουμάκ

Αλάτι, πιπέρι

Για τις πίτες

2 κ.γ. ξερή μαγιά

1 φλ. χλιαρό νερό

2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

½ φλ. αλεύρι χαρουπιού

1 κ.σ. ζάχαρη

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.γ. αλάτι

Για το λάδι άνηθου

1 ματσάκι (1 φλ.) άνηθος χωρίς τα κοτσάνια

200 ml ελαιόλαδο

Για το γιαούρτι άνηθου

250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

100 ml λάδι άνηθου

1 κ.σ ξίδι λευκό

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Πίτες: Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό, ανακατεύοντας με πιρούνι ή αβγοδάρτη, αν χρειαστεί. Ρίχνουμε σε ένα μπολ τα δύο είδη αλευριού, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, τη διαλυμένη μαγιά και ζυμώνουμε πολύ καλά. Στο τέλος προσθέτουμε το αλάτι και ζυμώνουμε πάλι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια των 30 γρ. Τα ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο με βέργα ή πλάστη, διαμέτρου περίπου 24 εκ. Ψήνουμε για 5 λεπτά από την κάθε πλευρά. Εναλλακτικά τις ψήνουμε σε ζεστό σχαροτήγανο.

Λάδι άνηθου: Σε νερό που βράζει, ρίχνουμε τον άνηθο για 2 λεπτά. Τον σουρώνουμε και τον βάζουμε σε ένα μπολ με πάγο. Στεγνώνουμε τα φύλλα (να φύγουν τα πολλά νερά) και τα χτυπάμε στο μούλτι με το ελαιόλαδο για 5-10 λεπτά. Σουρώνουμε σε ψιλή σήτα, ώστε να μείνει καθαρό το λάδι.

Γιαούρτι άνηθου: Αναμειγνύουμε το γιαούρτι, με 100 ml λάδι άνηθου, το λευκό ξίδι, αλάτι και πιπέρι.

Σύνθεση: Αλατοπιπερώνουμε το ψάρι και το σοτάρουμε σε αντικολλητικό τηγάνι, με λίγο λάδι για 3-4 λεπτά. Στο ίδιο τηγάνι, αφού βγάλουμε το ψάρι, ψήνουμε την ντομάτα κομμένη σε ροδέλες. Ψιλοκόβουμε το ξερό κρεμμυδάκι (όσο πιο λεπτό μπορούμε), καθώς και τον μαϊντανό. Τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε το σουμάκ. Ανακατεύουμε ξανά.

Βάζουμε πάνω στις πίτες λίγο γιαούρτι, εναλλάξ ντομάτα και ψάρι, το κρεμμύδι, με τον μαϊντανό και ξανά λίγο γιαούρτι.