«Μέσα από την περίοδο της πανδημίας τέθηκαν ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν γενικότερα το μέλλον της ανθρωπότητας αλλά και τον ρόλο του κινηματογράφου, την προβολή του σε φυσική ή ψηφιακή μορφή, τον ρόλο των φεστιβάλ και των αρχείων. Η διασύνδεση επιμελητών και σκηνοθετών εξελίσσεται σε μια σχέση «συνενοχής» πάνω στον ρόλο του κινηματογράφου και των κοινωνικών και καλλιτεχνικών του εκφάνσεων. Το πρόβλημα παραμένει αν η τέχνη μπορεί να αλλάξει την ανθρώπινη μοίρα…»

Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στην καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας κυρία Μαρία Κομνηνού, η οποία ως γνωστόν βρίσκεται εδώ και χρόνια και στο τιμόνι της Ταινιοθήκης της Ελλάδας που διοργανώνει με επιτυχία αυτό το φεστιβάλ. Και ειπώθηκαν με αφορμή την 11η έκδοσή του, που ευτυχώς θα πραγματοποιηθεί, έστω και διαδικτυακά, λόγω των συνθηκών της εποχής του COVID 19 (από 16 ως 26 Οκτωβρίου).

Για την ακρίβεια θα προβληθούν περισσότερες από 150 ταινίες από τις οποίες εκείνες του διεθνούς διαγωνιστικού προγράμματος, εννέα τον αριθμό (μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ) προέρχονται από διάφορες χώρες του κόσμου και αποτελούν το «φιλέτο» της διοργάνωσης. Γιατί είναι δείγματα δουλειάς σκηνοθετών που πειραματίζονται με νέες μορφές αφήγησης και συχνά προκαλούν πολύ ευχάριστες εκπλήξεις. Ρόλος εξάλλου του τμήματος – και τον υπηρετεί θαυμάσια 11 χρόνια τώρα – είναι ν’ ανακαλύψει και να χαρτογραφήσει το νέο χώρο που έχει επινοήσει η τέχνη του σύγχρονου κινηματογράφου. Να σημειωθεί επίσης -γιατί είναι σημαντικό- ότι όλες οι ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού κάνουν την πανελλαδική πρεμιέρα τους στο συγκεκριμένο φεστιβάλ.

Ετσι λοιπόν το 11ο ΦΠΚΑ θα παρουσιάσει σε πρώτη πανελλαδική προβολή τη νέα, ασπρόμαυρη ταινία του Λαβ Ντίαζ «Γένος Παν» («Lahi, Hayop») που πριν μερικές εβδομάδες απέσπασε το βραβείο σκηνοθεσίας στο τμήμα «Ορίζοντες» στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Ο διασημότερος εκτός Φιλιππίνων κινηματογραφικός δημιουργός αυτής της χώρας, είναι γνωστός για τον ποιητικό λόγο των μεγάλων σε διάρκεια ταινιών του που πάντα ξεχωρίζουν (ή και διακρίνονται με βραβεύσεις) στα φεστιβάλ όλου του κόσμου.

Το Διεθνές Πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την επίσης ασπρόμαυρη ταινία «Το σύννεφο στο δωμάτιό της» της Ζενγκ Λου (Κίνα – Χονγκ Κονγκ), η οποία απέσπασε το μεγάλο βραβείο στο τελευταίο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ. Το επίσης βραβευμένο (στο φεστιβάλ του Σάντανς) ντοκιμαντέρ «Epicentro» του Χούμπερτ Ζάουπερ (Aυστρία-Γαλλία), λέγεται ότι είναι ένα συναρπαστικό πορτρέτο της μετα-αποικιακής “ουτοπικής” Κούβας. Μάλιστα, στο ντοκιμαντέρ εμφανίζεται η Oόν Καστίγια Τσάπλιν, εγγονή του Τσάρλι Τσάπλιν.

Σε ότι αφορά τα άλλα προγράμματα, είναι πολλά, όμως εμείς θα σταθούμε σε ένα που σίγουρα θα ελκύσει την προσοχή των σινεφίλ: εκείνο με τις αποκατεστημένες κόπιες 10 μεγάλου μήκους ταινιών που «γλίτωσαν» από την φθορά του χρόνου χάρη στη δουλειά των Ταινιοθηκών πολλών χωρών της Ευρώπης, της Αμερικής και της Λατινικής Αμερικής. Πρόκειται για ταινίες σταθμούς όπως ο «Εξολοθρευτής Άγγελος» (1962) του Λουίς Μπουνιουέλ (Μεξικό), οι βωβές ταινίες « Έκσταση» (1932) του Γκουσταβ Μαχατί (Τσεχοσλοβακία), και «Η Φιλοξενία μας» (1923) του Μπάστερ Κίτον (ΗΠΑ), αλλά και οι «Απάχηδες των Αθηνών» (1930) του Δημήτρη Γαζιάδη, που τον περασμένο Φλεβάρη είδαμε σε παγκόσμια πρώτη προβολή στο ΚΠΙΣΝ, και για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα παρουσιαστούν online. Θα προβληθούν ακόμα: η βωβή ταινία «Στον Παράδεισο Των Γυναικών» (1929) του Ζιλιέν Ντουβιβιέ (Γαλλία), «Δυο Καλόγεροι» (1934) του Χουάν Μπουστίγιο Όρο (Μεξικό),

«Ατιμασμένη Παρθένα» (1950) της Ίντα Λουπίνο (ΗΠΑ), «Το Καροτσάκι» (1963) του Μπο Βίντερμπεργκ (Σουηδία), «Ικαρία XB 1» (1963) του Γίντριτς Πολάκ (Τσεχοσλοβακία), και «Φαντάζεσαι τον Ροβινσώνα» (1968) του Ζαν Ντανιέλ Πολέ (Γαλλία).

Την κριτική επιτροπή του διεθνούς διαγωνιστικού απαρτίζουν οι έλληνες σκηνοθέτες Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη και Θανάσης Νεοφώτιστος και η καταξιωμένη συγγραφέας και σκηνοθέτης κινεζο-βρετανικής καταγωγής Σιαολού Γκουό, στην οποία το 9ο ΦΠΚΑ είχε πραγματοποιήσει μεγάλο αφιέρωμα. Τα βραβεία θα απονεμηθούν την Κυριακή 25 Οκτωβρίου στις 20:00, διαδικτυακά ενώ ο Ο νικητής θα κερδίσει 10.000 ευρώ σε post production services για την επόμενη ταινία του από την Authorwave.

Χρήσιμες πληροφορίες

>Στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ www.tainiothiki.gr θα βρείτε σύντομα τα πάντα για την διοργάνωση. FB link: https://fb.me/e/1w1zHjLlq

>Ο χρήστης, προκειμένου να παρακολουθήσει την ταινία θα πρέπει να κάνει εγγραφή και στη συνέχεια να κάνει κράτηση στην ταινία που τον ενδιαφέρει. Οι συζητήσεις και τα μάστερκλας του 11ου ΦΠΚΑ θα γίνουν συγκεκριμένες ημέρες και ώρες, και όσοι ενδιαφέρονται να τις παρακολουθήσουν θα πρέπει επίσης να το δηλώσουν.

>Η πλατφόρμα θα ανοίξει στις 16 Οκτωβρίου.