«Δύσκολη» είναι η πρόβλεψη του αποτελέσματος των αμερικανικών εκλογών σύμφωνα με τον Λου Ραπτάκη.

Μιλώντας στο vima.gr, ο Ελληνοαμερικανός πολιτειακός γερουσιαστής στο Ροντάιλαντ, εξηγεί τι συνεπάγεται για την Ελλάδα ενδεχόμενη εκλογή Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, αλλά και πόσο θα επηρεάσουν οι ομογενείς τις εκλογές.

Παράλληλα, σχολιάζει τα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία, την προοπτική των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και τους τομείς που μπορούν να αναπτυχθούν περεταίρω, καταθέτοντας μια πρόταση.

Σύμφωνα με τον πολιτειακό γερουσιαστή, αν η Τουρκία συνεχίσει να προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο δεν αποκλείεται να έχει αυτό αντίκτυπο και στις αμερικανικές εκλογές, στο πώς θα ψηφίσουν οι Ελληνες ομογενείς.

Αμερικανικές εκλογές

«Οι 50 πολιτείες είναι σαν 50 διαφορετικά κράτη. Σε κάθε πολιτεία ψηφίζουν με διαφορετικό τρόπο. Βάζοντας στην άκρη δημοκρατικές και ρεπουμπλικανικές πολιτείες, πρέπει να κοιτάξεις τα swing states» δηλώνει, διακρίνοντας ως «κλειδιά» το Μέιν, την Αριζόνα και την Βόρεια Καρολίνα.

Πέραν της προεδρίας, τονίζει, έχει σημασία να κερδίσουν οι Δημοκρατικοί και τη Γερουσία –τώρα ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων. «Αν κερδίσουμε την Γερουσία, ο Τραμπ θα δυσκολευτεί σε όλα τα θέματα: Οικονομία, Τουρκία, Μέση Ανατολή».

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η εκλογή Μπάιντεν

«O Μπάιντεν ήταν 8 χρόνια αντιπρόεδρος. Δεν έχει καλές σχέσεις με την τουρκική κυβέρνηση και τον Ερντογάν. Η Τουρκία θα έχει μεγάλο πρόβλημα αν εκλεγούν οι Δημοκρατικοί. Ο Ερντογάν έβρισε τον Μπάιντεν, την Πελόζι, τον Μενέντεζ» υποστηρίζει.

«Υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα διοίκηση: Κορωνοϊός, οικονομία, διαμαρτυρίες και επεισόδια σε πολιτείες. Ελλάδα και Ανατολική Μεσόγειος, θα είναι ψηλά, μέσα στο τοπ 10 των θεμάτων της κυβέρνησης Μπάιντεν» συμπληρώνει.

Επιπλέον αναφέρει ότι στα θέματα που αφορούν Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ και ευρύτερα την Ανατολική Μεσόγειο, Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί δεν ψηφίζουν όπως σε αυτά που σχετίζονται με την οικονομία και της παιδεία.

Σύμφωνα με τον κ. Ραπτάκη, ο πολιτικός κόσμος στις ΗΠΑ αντιλαμβάνεται «δυνατά και καθαρά» τις τουρκικές δράσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. «Αν δεν τις είχαν καταλάβει, δεν θα την απέκλειαν από τα F-35. Η Τουρκία δεν έδειξε καθόλου πνεύμα συνεργασίας με την Αμερική».

Ο Λου Ραπτάκης με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Μίχο

Το ομογενειακό πολιτικό αποτύπωμα

Διαχρονικό ερώτημα είναι το πόσο επηρεάζουν οι ομογενείς τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ και ειδικότερα πόσο θα επηρεάσουν τις προσεχείς εκλογές.

«Υπάρχουν 10 πολιτειακοί γερουσιαστές, περί τους 30 πολιτειακούς βουλευτές και δύο αναπληρωτές κυβερνήτες πολιτειών. Είμαστε σε 17 πολιτείες» υπογραμμίζει, ενώ αναφέρεται στην παρουσία αλλά και την σύμπνοια των ομογενών με το αρμενικό στοιχείο.

«Υπάρχουν Έλληνες που θα ψηφίσουν Τραμπ και Έλληνες που θα ψηφίσουν Μπάιντεν. Εκτιμώ ότι ο Τραμπ θα χάσει την ψήφο των Αρμενίων, καθώς δεν μίλησε για τα γεγονότα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ ο Μπάιντεν αναφέρθηκε σ’ αυτά.

Ελπίζω να μην υπάρξει κάποιο επεισόδιο στην Ανατολική Μεσόγειο. Αν όμως η Τουρκία αγριέψει μέχρι τις 3 Νοεμβρίου, ο Τραμπ μπορεί να χάσει και τις ψήφους των Ελλήνων» εκτιμά.

Εξάλλου, όπως λέει, σε πολιτείες με σημαντική ελληνική παρουσία (Φλόριντα, Πενσυλβάνια, Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν και Οχάιο) ο Τραμπ επικράτησε οριακά το 2016. «Αν οι Έλληνες στις πολιτείες αυτές απορρίψουν τον Τράμπ και ψηφίσουν Μπάιντεν, ο νυν Πρόεδρος θα έχει πρόβλημα».

Επίσκεψη Πομπέο

Σε ότι αφορά στην πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, στην Ελλάδα, είναι ξεκάθαρος.

«Ο Πομπέο δεν ξέρει αν θα είναι υπουργός σε τέσσερις εβδομάδες. Εάν παραμείνει ΥΠΕΞ, μπορεί τα πράγματα να γίνουν ακόμα καλύτερα για την Ελλάδα. Ένας άνθρωπος που δεν ξέρει εάν θα έχει δουλειά μετά την 20η Γενάρη, δεν τάζει πράγματα που δεν μπορεί να πραγματοποιήσει» σημειώνει.

«Μπορεί να αγχώνεστε για το ότι ο Μάικ Πομπέο έπρεπε να είναι πιο αυστηρός προς την Τουρκία, όμως σε ένα μήνα ήρθε δύο φορές στην Ελλάδα, ενώ επισκέφθηκε και την Κύπρο. Αυτό δεν έχει ξανά γίνει από Αμερικανό ΥΠΕΞ» επισημαίνει.

Ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Για τον πολιτειακό γερουσιαστή, Ελλάδα-ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια ήρθαν πιο κοντά, και οι σχέσεις τους βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις μετακινήθηκαν σε καλή κατεύθυνση και με σοβαρά θεμέλια. Η Ελλάδα πήγε πιο κοντά στην Αμερική και προσέφερε πολλά πράγματα. Οι σχέσεις πρέπει να είναι αμφίδρομες. Πρέπει οι ΗΠΑ να σέβονται την Ελλάδα και η Ελλάδα να σέβεται τις ΗΠΑ. Έτσι θα έχουμε καλά αποτελέσματα» δηλώνει.

Παράλληλα, μιλά με τα καλύτερα λόγια για τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ. «Έχει κάνει την καλύτερη δουλειά. Είμαι περήφανος γι’ αυτόν. Ο άνθρωπος έσπρωξε βουνά. Ελπίζω να μείνει ένα χρόνο ακόμα, με τη νέα κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή».

Ταυτόχρονα, περιγράφει τη σημασία των επενδύσεων στην εμπέδωση των διμερών σχέσεων. «Έρχονται Αμερικανοί για τουρισμό στην Ελλάδα και στη συνέχεια επενδύουν. Οι επενδύσεις είναι καλή ευκαιρία για την ανάπτυξη των σχέσεων».

Οι «γέφυρες»

Όντας μέλος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠΑΔΕ), ο Λου Ραπτάκης «τρέχει» για τα ελληνικά θέματα.

«Δουλεύουμε πολύ για τον ελληνισμό. Όχι μόνο για τα πολιτικά θέματα. Προσπαθούμε να χτίζουμε πολλές γέφυρες σε οικονομία, τουρισμό, παιδεία. Υπάρχουν χιλιάδες Έλληνες στην Αμερική, που προσπαθούμε να φέρουμε πιο κοντά Ελλάδα και ΗΠΑ» τονίζει.

Ως προς αυτό, ξεκαθαρίζει, πως η ομογένεια δεν έχει κομματικά στεγανά. «Με όλα τα ελληνικά κόμματα έχουμε καλή σχέση. Δουλεύουμε με όλους και τους σεβόμαστε όλους».

Η πρόταση για τη διακοινοβουλευτική προσέγγιση

Στο πλαίσιο αυτό, καταθέτει μια πρόταση, προκειμένου να επέλθει μεγαλύτερη ελληνοαμερικανική σύγκλιση.

«Νομίζω ότι το 2021 ο πρόεδρος της ελληνικής Βουλής, Κώστας Τασούλας, πρέπει να επισκεφθεί την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, και τον πρόεδρο της Γερουσίας, ώστε να γίνει μια καλή επαφή».

Ακόμα, θεωρεί χρήσιμη, την έναρξη ενός προγράμματος, μέσω του οποίου Έλληνες και Αμερικανοί βουλευτές θα αποκτήσουν ένας προς έναν προσωπική επαφή. Εν είδει διακοινοβουλευτικών συνεργασιών.

«Θέλω να γνωριστούν βουλευτές από την Ελλάδα με βουλευτές από Αμερική. Όχι μόνο με μέλη της ΠΑΔΕ. Να αρχίσει ένα πρόγραμμα, ένας προς έναν. Να αναπτυχθούν σχέσεις. Είναι ωραία ιδέα αυτή» εκτιμά.

«Οι ρίζες μας είναι από την Ελλάδα και παλεύουμε γι’ αυτές» καταλήγει.