Τελικά η καταδικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή εκτός όλων των άλλων παρεπομένων για την ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα έχει και την ιδιότητα να επιτείνει την κατάσταση αποσύνθεσης του ΣΥΡΙΖΑ!

Ο Κοντονής και ο ασκός του Αιόλου

Στις εσωτερικές έριδες του προηγούμενου διαστήματος που εκφράστηκαν με αφορμή τα ελληνοτουρκικά φτάνοντας σε συγκρούσεις επιπέδου κορυφής μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Ευκλείδη Τσακαλώτου, έρχεται τώρα να προστεθεί η πλήρης ρήξη της Κουμουνδούρου με τον Σταύρο Κοντονή ο οποίος δημοσιοποίησε την παραίτησή του από την Κεντρική Επιτροπή και άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα.

Μάλιστα η κατάσταση έρχεται να γίνει περισσότερο εκρηκτικότερη καθώς την άποψη Κοντονή στήριξε και ένας ακόμα πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Παρασκευόπουλος ο οποίος δήλωσε ότι ο κ. Κοντονής έχει δίκιο στα όσα υποστηρίζει για τις αλλαγές που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ στον ποινικό κώδικα.

Και όλα αυτά την ώρα που ο Σταύρος Κοντονής δείχνεται από την Κουμουνδούρου ως φερέφωνο της ΝΔ και ως πρόσωπο που εξυπηρετεί εχθρικά για τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά συμφέροντα.

Τελικά αυτό που περίμεναν όλοι έγινε. Αργά χθες το βράδυ ο ΣΥΡΙΖΑ τον διέγραψε, κάτι που αλλάζει τα έως τώρα δεδομένα στο χώρο αυτό. Οτι δηλαδή δεν διαγράφουν ποτέ.

Η ανακοίνωση πολύ σκληρή:

«Ο Σταύρος Κοντονής παραμένει απαρέγκλιτα, σύμφωνα με δήλωσή του, «κομμουνιστής στην ανανεωτική Αριστερά». Προφανώς κανένας δεν μπορεί να του αφαιρέσει αυτό το δικαίωμα.

Το δικαίωμα όμως να είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία το απεμπόλησε ο ίδιος από τη στιγμή που αποφάσισε να στραφεί κατά του κόμματος του όχι μόνο με ανυπόστατες κατηγορίες για τον ποινικό κώδικα που εκ των πραγμάτων ευνοούν την προπαγάνδα και τα fake news της ΝΔ, αλλά και με απαράδεκτους, συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς για συντρόφους του. Επέλεξε με την στάση του να προσπαθήσει να αμαυρώσει μια τεράστια λαϊκή νίκη ενάντια στην εγκληματική δράση των νεοναζί.

Ο καθείς και οι επιλογές του.»

Κυριολεκτικά γίνεται μύλος στην Κουμουνδούρου καθώς αντί -όπως θα ανέμενε κανείς- η καταδίκη της Χρυσής Αυγής να δώσει αέρα στα πανιά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η συζήτηση που έχει ανοίξει, ουσιαστικά θέτει στο κάδρο των ευθυνών για το ξέπλυμα της Χρυσής Αυγής και τις ευθύνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Τρικυμία στην Κουμουνδούρου

Το γεγονός και μόνο ότι οι δηλώσεις Κοντονή αξιοποιήθηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη φέροντας σε θέση απολογίας τον Αλέξη Τσίπρα για ανοχή έναντι της Χρυσής Αυγής είναι ενδεικτικό της περιδίνησης και της βαθιάς εσωκομματικής κρίσης στην οποία βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και το γεγονός της αποπομπής ενός πρώην υπουργού, και μάλιστα Δικαιοσύνης για όσα είπε για τον Ποινικό Κώδικα, δείχνει ότι στην αξιωματική αντιπολίτευση ξηλώνουν το κουβάρι.

Η θύελλα που έχει προκληθεί με αφορμή τις δηλώσεις Κοντονή, ήταν η αφορμή για να αναδιπλωθεί λίγο αργότερα ο Νίκος Παρασκευόπουλος και να δώσει διευκρινιστική δήλωση σύμφωνα με την οποία «διαστρεβλώθηκαν» οι αρχικές του δηλώσεις και στο πλαίσιο της γραμμής της Κουμουνδούρου εκφράζει τη διαφωνία του με την «επιλογή του Σταύρου Κοντονή να θέσει το ζήτημα τη στιγμή που θα έπρεπε να συζητάμε για την ιστορική σημασία του χαρακτηρισμού της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης».

Ενδεικτική της τρικυμίας που επικρατεί στην αξιωματική αντιπολίτευση, είναι και η ενέργεια των βουλευτών της να καταθέσουν τροπολογία προκειμένου να γίνει πιο αυστηρή η διαδικασία ανακήρυξης πολιτικών κομμάτων από τον Άρειο Πάγο και να εισαχθούν κωλύματα εκλογιμότητας που οδηγούν στη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων για τους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής, τη στιγμή που κατάργησαν την σχετική διάταξη που υπήρχε στον παλιό ποινικό κώδικα και ενώ βρισκόταν πέρσι σε εξέλιξη η δίκη της Χρυσής Αυγής.

Αδυνατεί να αξιοποιήσει τα μεγάλα γεγονότα

Σε κάθε περίπτωση πάντως για ακόμα μια φορά που προκύπτει ένα μεγάλο γεγονός όπως η καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, στο ΣΥΡΙΖΑ και οι εσωκομματικές συζητήσεις αναλώνονται στην …παραίτηση Κοντονή από την Κεντρική Επιτροπή και τελικά στην διαγραφή του!

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας ανέβαινε στη Θεσσαλονίκη και επιχειρούσε να περάσει στην αντεπίθεση και να αποδομήσει το όποιο αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έγραφε «ημερολόγιο» για να αποδομήσει το αφήγημα και το σχέδιο Τσίπρα.

Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητούσε δικαίωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών στην επίσκεψη Πομπέρο και τον κυβερνητικό τραγέλαφο, είχε προηγηθεί η Θεοδώρα Τζάκρη που επέλεγε να αποδώσει και μάλιστα ως κατηγορία στον Κυριάκο Μητσοτάκη, διεθνιστική πολιτική!

Και την ώρα που η Θεοδώρα Τζάκρη χαρακτήριζε άπατρι τον πρωθυπουργό σειρά άλλων στελεχών των «53» και της ομάδας των εκσυγχρονιστών επιχειρηματολογούσαν υπέρ της συμφωνίας για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο κόντρα στη γραμμή του «παρών» και τη σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή έναντι της ΝΔ στα ελληνοτουρκικά.

Και μέσα σε όλα αυτά ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε ένα βήμα πριν από τη δημιουργία πειθαρχικού οργάνου για την επιβολή κυρώσεων στα στελέχη που βγαίνουν εκτός γραμμής.

Με αυτά και μ’ αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει μια πλήρη αδυναμία να αξιοποιήσει μεγάλα γεγονότα και σοβαρές εξελίξεις που θα αντιστρέψουν το κλίμα της στασιμότητας που συνεχίζουν να καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις.

Άλλωστε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε με νόημα ότι ακόμα και αν χάσει τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας έχει πολύ μέλλον ακόμα…