«Δικαιωθήκαμε! Παύλο τα κατάφερες… Γιε μου», τα λόγια αυτά της Μάγδας Φύσσα όταν άκουσε την απόφαση του δικαστηρίου που έκρινε εγκληματική οργάνωση τη Χρυσή Αυγή, συγκλόνισαν χθες το Πανελλήνιο και όχι μόνο.

Η μητέρα του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα  συγκλόνισε και όταν απευθυνόμενη στους συγκεντρωμένους έξω από το Εφετείο συνέχισε: «έχασα ένα παιδί αλλά έχω κερδίσει όλα τα παιδιά του κόσμου».

Έμεινε μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης στο δικαστήριο και θα ξαναπάει σήμερα καθώς στις 12:30 το μεσημέρι, η διαδικασία θα συνεχιστεί με την αγόρευσή της εισαγγελέως επί των ελαφρυντικών που ζήτησαν οι κατηγορούμενοι.

Όπως είπε, «περιμένουμε τις ποινές και όλα τα υπόλοιπα».

«Το χρωστάμε στον Παύλο – Στα 4 λεπτά που άντεξε»

Αποχωρώντας από το δικαστήριο αργά το βράδυ της Τετάρτης χαρακτήρισε «ιστορική νίκη» την απόφαση του δικαστηρίου και εξέφρασε την ελπίδα, το ίδιο να γίνει και σήμερα.

«Νίκησε η Δημοκρατία. Το χρωστάμε στον Παύλο, στην πολιτική αγωγή που αγωνίστηκε τόσο πολύ όλο αυτό τον καιρό. Γιατί έδωσε μεγάλο αγώνα και τους οφείλουμε και σε αυτούς ένα μεγάλο ευχαριστώ. Και φυσικά και στον Παύλο, για όλα, το αίμα του, τη ζωή του που έχασε. Το ότι άντεξε. Να μην το ξεχνάμε. Τα τέσσερα λεπτά του Παύλου είναι πολύ σημαντικά για να μπορέσουν να τους συλλάβουν. Αύριο (σ.σ. σήμερα) θα τα ξαναπούμε. Εδώ θα είμαστε» κατέληξε η Μάγδα Φύσσα.

«Έχουμε δρόμο για να νικήσουμε το φασισμό»

Από τα κορυφαία πρόσωπα της πολύχρονης δίκης, η Μάγδα Φύσσα, παρακολούθησε με αξιοπρέπεια  όλες τις συνεδριάσεις, δεν έχασε σχεδόν ούτε μια  από τις 453 μέρες ακροαματικής διαδικασίας της δίκης. Επτά χρόνια μετά τη δολοφονία του παιδιού της, περίμενε με αγωνία να μάθει την απόφαση του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή.

Όταν την άκουσε βγήκε έξω από το δικαστήριο, ύψωσε τις γροθιές της και φώναξε «Παύλο μου νικήσαμε».

Λίγη ώρα μετά, η Μάγδα Φύσσα βγαίνει στη λεωφόρο Αλεξάνδρας για να ευχαριστήσει τους ανθρώπους που την στήριξαν. Αγκαλιάζει τους φίλους του γιου της.

Καταχειροκροτείται. Την περικυκλώνουν και την αποκαλούν «μάνα». «Ο Παύλος ζει», φωνάζει το πλήθος.

«Νίκησε ο Παύλος, νίκησε η ελευθερία, αυτό που πραγματικά ήταν ο Παύλος», είπε σφίγγοντας στην αγκαλιά της ανθρώπους. «Μας ανοίγεται ένας δρόμος καλός αλλά δεν κερδίζεται έτσι ο φασισμός. Χρειάζεται αγώνας. Κερδίσαμε μια μάχη αλλά στο χέρι σας είναι από εδώ και πέρα. Μας άνοιξε τον δρόμο ο Παύλος. Δεν έχει τελειώσει όμως τίποτα ακόμα. Κερδίσαμε ένα κομμάτι και αυτό το χρωστάμε σε όλους σας» είπε η Μάγδα Φύσσα και ο πατέρας του Παύλου συμπλήρωσε: «Σας ευχαριστούμε όλους. Ήσασταν άψογοι. Συνεχίστε έτσι».

«Κάνω ότι μπορώ για τα παιδιά που θέλουν να είναι ελεύθερα»

Η Μάγδα Φύσσα σήκωσε στους ώμους της το «βάρος» της δίκης της Χρυσής Αυγής. Άκουσε με λεπτομέρειες πώς ο γιος της έχασε τη ζωή του, είδε στα μάτια τους δολοφόνους του παιδιού της, δέχτηκε τις φραστικές τους επιθέσεις και την ειρωνεία τους. Και άντεξε.

Άντεξε και όταν η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου είχε αναφέρει από την έδρα του δικαστηρίου ότι δεν είχε δοθεί εντολή για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Η Μάγδα Φύσσα, τότε, πλησίασε στην έδρα. «Να κάνω μια ερώτηση στην κυρία εισαγγελέα… Δεν αισθάνομαι καλά και πρέπει να φύγω. Να μου απαντήσετε σε κάτι σήμερα.. Σήμερα 18 του μήνα ο Παύλος κλείνει 75 μήνες νεκρός. Τον ξαναμαχαιρώσατε σήμερα; Αιμορραγεί η πληγή του. Θα ήθελα να απαντήσει…»

Η Μάγδα Φύσσα, έγινε σύμβολο του αγώνα κατά του φασισμού. Μια γυναίκα που πάλεψε με το τέρας και το νίκησε. Κι αυτό το έκανε «για όλα τα παιδιά εκεί έξω που θέλουν να είναι ελεύθερα», όπως είχε πει παλαιότερα περιγράφοντας πώς διαχειρίζεται την απώλεια του παιδιού της:

«Εσείς θεωρείτε ότι εγώ κάνω κάτι πολύ δυνατό. Εγώ κάνω ό,τι μπορώ να κάνω και για τον Παύλο και για όλα τα παιδιά εκεί έξω που θέλουν να είναι ελεύθερα… Ελπίζω τα παιδιά εκεί έξω να πάρουν λίγο από το φως του.. Εγώ τον Παύλο μου δεν θα τον φέρω πίσω, εγώ παλεύω να καταδικαστούν οι δολοφόνοι και με αυτό τον τρόπο να σωθούν άλλα παιδιά… Να σωθούν αθώα παιδιά!».