Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι επιστήμονες για την επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα την στιγμή που νέες περιοχές μπαίνουν σε καθεστώς ειδικών μέτρων σε μια προσπάθεια να συγκρατηθεί η διασπορά του κοροναϊού.

Ο αριθμός των κρουσμάτων σε αυτή τη φάση έχει σταθεροποιηθεί στα 400 ημερησίως, με τα μισά ή και περισσότερα από αυτά να εντοπίζονται στην Αττική. Το λεκανοπέδιο όπως και αρκετές περιοχές της χώρας -τελευταίες η Αχαΐα, τα Ιωάννινα και η Κοζάνη– βρίσκονται σε καθεστώς επιδημιολογικής επιτήρησης, ανάλογα με το επίπεδο συναγερμού που έχουν κηρύξει οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές.

Στην Αττική το επόμενο βήμα, όπως έχουν αναφέρει επανειλημμένως οι επιστήμονες, είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, καταγράφεται ανοδική τάση αλλά όχι εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, γεγονός που θεωρείται ενθαρρυντικό για την απόδοση των μέτρων.

Άλλωστε και ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στο λεκανοπέδιο, λέει ότι τον προβληματίζει και «γι’ αυτό σε συνεργασία με τους ειδικούς, τους συναρμόδιους υπουργούς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προσπαθούμε να λειτουργούμε προλαμβάνοντας, ώστε να αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα του κοροναϊού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

«Καμπανάκι» Βατόπουλου: Η κατάσταση είναι εξαιρετικά ρευστή

Για την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού στην Ελλάδα, μίλησε ο καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, χαρακτηρίζοντάς της «εξαιρετικά ρευστή».

Σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας μπορεί να ξεκινήσει μια αύξηση (σ.σ. κρουσμάτων) λόγω υπερμετάδοσης. Χρειάζεται εγρήγορση και προσοχή από τους πάντες. Η κατάσταση μας ανησυχεί μονίμως. Απλώς είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα γίνει, γιατί εξαρτάται από τη συμπεριφορά του καθενός αλλά και από την πολιτεία» σημείωσε σχετικά.

«Έχουμε δύο Ελλάδες. Την πρωινή, που ο κόσμος φοράει τις μάσκες, τηρεί τις αποστάσεις και πάει στην δουλειά του και έχουμε και τη βραδινή Ελλάδα που οι άνθρωποι χαλαρώνουμε. Κι εκεί πρέπει να παρέμβουμε» συμπλήρωσε.

Σε ότι αφορά στα κρούσματα που καταγράφονται στη χώρα, υπογράμμισε «ελπίζω ότι θα έχουμε ελεγχόμενη κατάσταση, στην οποία δεν θα αυξηθούν τα κρούσματα. Γενικά δεν έχουμε ραγδαία αύξηση κρουσμάτων. Το πρόβλημα είναι ότι δεν πέφτει ο αριθμός των κρουσμάτων».

Ως προς αυτό, συμπλήρωσε ότι, «ο κόσμος τηρεί τα μέτρα, άρα πρέπει να υπάρχει μια αισιοδοξία ότι ο κόσμος τηρεί τα μέτρα αλλά θα μπορέσουμε να ελέγξουμε την κατάσταση».

Από την πλευρά του ο επιδημιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι σε απολύτως οριακή κατάσταση βρίσκεται επιδημιολογικά η χώρα μας.  Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι βρισκόμαστε στον προθάλαμο της χειμερινής περιόδου κάνει τα πράγματα οξύτερα.

Σαρωτικοί έλεγχοι από ΕΟΔΥ

Στο μεταξύ, τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ συνεχίζουν τους δειγματοληπτικούς ελέγχους σε γειτονιές με έντονο επιδημιολογικό φορτίο.

Χθες, διενέργησαν 615 rapid tests στην πλατεία Δαβάκη στην Καλλιθέα. Από αυτά, εντοπίστηκαν έντεκα θετικά εκ των οποίων τα οκτώ αφορούν σε Έλληνες και τα τρία σε αλλοδαπούς, με διάμεση ηλικία των θετικών τα 37 έτη.