Αμεσα και μέσω του gov.gr θα δίνεται η αποζημίωση των πληγέντων από την κακοκαιρία «Ιανός», που  έπληξε μεγάλο μέρος της χώρας στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την εξαγγελία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Καραμανλή, και σε συνεργασία με τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κύριου Κυριάκου Πιερρακάκη, η οικονομική ενίσχυση θα δοθεί άμεσα με τη μορφή επιδόματος. Συγκεκριμένα, πρόκειται να καταβληθούν 5.000 ευρώ στους ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των πληγέντων κτιρίων και 8.000 ευρώ στις πληγείσες επιχειρήσεις.

Για το λόγο αυτό, πριν από λίγες ώρες, τέθηκε σε λειτουργία η ιστοσελίδα ianos-aid.services.gov.gr μέσω της οποίας οι πληγέντες θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους. Η διαδικασία υποβολής της αίτησης είναι εξαιρετικά απλή και απαιτείται μόνο η συμπλήρωση της σχετικής ηλεκτρονικής φόρμας στο gov.gr. Αυτονόητα, στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί έλεγχος για την ακρίβεια των δηλώσεων.

Εκτός από την χρήση των κωδικών Taxisnet, για την είσοδό σας στην πλατφόρμα θα χρειαστείτε: τα στοιχεία για το κτήριο που έχει πληγεί (διεύθυνση, χρήση κ.ά.), τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού σας (ΙΒΑΝ) και τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης έχει οριστεί η 30η Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής της πολιτείας στους πληγέντες από φυσικές καταστροφές, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα συνδράμει τις εργασίες επισκευής σε οικίες και επιχειρήσεις, χορηγώντας κρατική αρωγή ίση με το 60% της εκτιμηθείσας ζημιάς κάθε κτιρίου.

Η δημιουργία της πλατφόρμας έγινε με ενέργειες του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας.