Μπαρούτι στον ΣΥΡΙΖΑ και φωτιά στο πολιτικό σκηνικό βάζει η αποκάλυψη για την ευνοϊκότερη ποινική και πολιτική μεταχείριση των καταδικασθέντων στελεχών του νεοναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής, όπως προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας, που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2019, λίγες ημέρες πριν τη διάλυση της βουλής για τις εθνικές εκλογές εκλογών.

Η πολιτική θύελλα μεταφέρθηκε στη Βουλή, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του εκπροσώπου Γιάννη Ραγκούση, μετέφερε πρόταση του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, για αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας ώστε να αφαιρεθεί το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους χρυσαυγίτες. Ακολούθησε κόντρα με την παριστάμενη ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, που χαρακτήρισαν υποκριτική την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, με τον υπουργό Εσωτερικών να ανταπαντά, μεταξύ άλλων, πως με τις αλλαγές στους ποινικούς κώδικες οι ποινές για την εγκληματική οργάνωση από 10 έως 20 χρόνια πήγαν σε 5 με 15 έτη και χωρίς στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και συνέχισε:  αυτό δημιουργήσατε και αντί να κάνετε αυτοκριτική έρχεστε και ζητάτε τα ρέστα.

Η αρχή έγινε όταν ο κ. Ραγκούσης ανέφερε πως διατυπώνει εκ μέρους του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση να κατατεθεί τροπολογία για τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων των εγκληματιών της Χρυσης Αυγής και ενημέρωσε το Σώμα πως αν δεν το κάνει μέχρι το μεσημέρι θα καταθέσει βουλευτική τροπολογία και “ελπίζουμε να γίνει δεκτή». “Το ερώτημα για την κυβέρνηση παραμένει. Θέλει να στείλει ένα μήνυμα φέρνοντας ρύθμιση για την αφαίρεση των πολιτικών δικαιωμάτων των στελεχών της Χρυσής Αυγής ή θέλει να το αρνηθεί;”, είπε ο κ. Ραγκούσης.

«Ζητάτε τα ρέστα»

Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως  αντί να ζητάτε συγγνώμη που διαμόρφωσε ευνοϊκότερο νομικό πλαίσιο για τους υπόδικους του ναζιστικού μορφώματος, έρχεστε σήμερα και ζητάτε τα ρέστα». Υπογράμμισε στη συνέχεια πως “γεννηθήκατε στις ρίζες του τεχνητού διχασμού”  και συνέχισε: Δεν αντέχετε ούτε για ένα λεπτό ότι η παράταξη της ΝΔ και Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξαν ότι μπορούν να ενώνουν τους Έλληνες και να διασφαλίζουν την ενότητα των Θεσμών.  Υπάρχει απόφαση Δικαιοσύνης που στέλνει τους φασίστες στην φυλακή και αυτό δεν το αντέχετε. Και έρχεστε την επόμενη της γιορτής της Δημοκρατίας για να βρείτε ένα τρόπο να διχάσετε. Αυτοί είστε. Είστε αυτοί που διχάζετε  και ψάχνετε να βρείτε τον τρόπο. Δεν ξεχνάμε ότι πήγατε βόλτες στα νησιά με τους φασίστες.

Στη συνέχεια ο υπουργός ανέφερε πως  “οφείλετε να γνωρίζετε το σύνταγμα της χώρας. Σας διαβαζω κ. Ραγκούση από το Σύνταγμα των Ελλήνων άρθρο 51 ο νόμος δεν μπορεί να περιορίσει το εκλογικό δικαίωμα παρά μόνο αν δεν έχει συμπληρωθεί κατώτατο όριο ηλικίας ή για ανικανότητα δικαιοπραξίας ή ως συνέπεια αμετάκλητης ποινικής καταδίκης για ορισμένα εγκλήματα. Αμετάκλητης ποινικής καταδίκης. Δεν νομίζω πως χρειάζεται να είναι κανείς νομικός για να γνωρίζει τι σημαίνει να είναι αμετάκλητη  ποινική καταδίκη. Μαζέψτε τις συνδικαλιστικές προτάσεις σας.

Αλλαγή προαναγγέλλει η κυβέρνηση

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος μιλώντας στη Βουλή υπογράμμισε ότι θα υπάρξει τροποποίηση για το επίμαχο ζήτημα με τα πολιτικά δικαιώματα και ότι σύντομα θα έρθει νόμος – όπως είπε – ώστε να μην μπορούν να κατέβουν στις εκλογές τα μέλη της Χρυσής Αυγής.