Για συντονισμένη επίθεση της ΝΔ εναντίον του «στα όρια της δολοφονίας χαρακτήρα» κάνει λόγο ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αναφορικά με όσα του αποδίδονται για την στάση του έναντι της Χρυσής Αυγής.

«Έχει εξαπλωθεί επίσημα από την ΝΔ δια του κ. Πέτσα μια εντελώς ψεύτικη εικόνα και επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ που σε μεγάλο βαθμό αφορά και εμένα», δήλωσε στους δημοσιογράφους, διαψεύδοντας όσα τον εμφανίζουν να έχει τηρήσει στάση «ασυλίας» ή «ανοχής» έναντι της Χ.Α. κατά την περίοδο της θητείας του στο Κοινοβούλιο. Μάλιστα ανέφερε ότι «έχει γίνει προσπάθεια κοπτοραπτικής ώστε να καταδειχθεί το αδιανόητο –ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ανεκτικός έναντι της Χ.Α.» κάτι που χαρακτήρισε «αθλιότητα». Ενώ σημείωσε ότι «δεν υπάρχει ούτε ένα ψεγάδι στους χειρισμούς που έκανε ως Πρόεδρος της Βουλής».

«Η Βουλή ήταν παρούσα και μάλιστα με ευρείες συναινέσεις του δημοκρατικού τόξου αυτά τα τεσσεράμισι χρόνια έτσι ώστε να απονομιμοποιηθεί η δράση της Χρυσής Αυγής, να φτάσουμε στην απόφαση του δικαστηρίου», είπε ο κ. Βούτσης μιλώντας νωρίτερα στην Ολομέλεια, ενώ απαντώντας σε όσα του αποδίδονται αναφέρθηκε στα εξής θέματα: αναφορικά με την άποψη που είχε διατυπωθεί ενόψει της αναθεώρησης του Συντάγματος να τεθεί εκτός νόμου η Χ.Α. όπως προβλέπεται στο γερμανικό Σύνταγμα λόγω του ναζιστικού παρελθόντος, διευκρίνισε ότι υπήρχε συμφωνία όλων των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου ότι έπρεπε να βρεθούν ενώπιον των φυσικών δικαστών και όχι να απαγορευθούν δια του Συντάγματος ώστε «να τύχουν της αυστηρότατης ποινής του κολασμού και της καταγραφής τους ως εγκληματικής συμμορίας» με το «περιτύλιγμα» πολιτικού κόμματος.

Όσον αφορά δε την δήλωσή του περί «ευπρόσδεκτης» ή «μη ευπρόσδεκτης» ψήφου, τόνισε ότι αυτό που είχε πει (στον «Σκάι») ήταν ότι στη Βουλή δεν υπάρχουν a priori ευπρόσδεκτες ή μη ευπρόσδεκτες ψήφοι αλλά εν προκειμένω για το νόμο της απλής αναλογικής, που ήταν το επίδικο ζήτημα εκείνη την περίοδο, είχε πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καλεί την Χ.Α. να την υπερψηφίσει και εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε ότι «μπλόκαρε δια της απουσίας της μαζί με την ΝΔ την ψήφιση της απλής αναλογικής». Ακόμα θύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φέρει στην Βουλή 82 υποθέσεις ρατσιστικής βίας της Χ.Α., ενώ αναφέρθηκε στην κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης προς το νεοναζιστικό μόρφωμα με ευρύτατη συναίνεση, τις κυρώσεις που τους είχαν επιβληθεί λόγω της προκλητικής στάσης τους στην Βουλή, της μη άρσης της ασυλίας τους, την απαγόρευση της εκπροσώπησης εκ μέρους τους της χώρας μας στο εξωτερικό, την καταγγελία των οργανωμένων προσπαθειών τους να εισέλθουν βιαίως στην Βουλή κατά το συλλαλητήριο για την Συμφωνία των Πρεσπών κλπ.

«Σε όλο το ημερολόγιο αυτής της τετραετίας δε θα βρεθεί ούτε ένα ψεγάδι να αμαυρώνει τη διάθεση ευρύτατου δημοκρατικού φάσματος απέναντι σε αυτή τη συμμορία». «Είναι απολύτως ψευδές ότι η Βουλή ήταν απούσα ή συμπεριφερόταν σα να ήταν το ίδιο αυτό το κόμμα με τα υπόλοιπα. Θα παρακαλούσα πριν βγάζετε ανακοινώσεις ή αφηγήματα τα οποία μπαίνουν στην τρέχουσα πολιτική αντιπαράθεση να ρωτάτε τη γνώμη και τη γνώση όλων όσων τότε διαδραμάτιζαν κοινοβουλευτικό ρόλο και εκ μέρους του κόμματός σας», είπε απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης.