Το Βερολίνο δεν κοιμάται ποτέ, αυτός είναι ένας λόγος που το αγαπούσαν πάντα οι φοιτητές, οι νέοι άνθρωποι, οι καλλιτέχνες. Η πολιτιστική κίνηση, η έντονη νυχτερινή ζωή και οι εναλλακτικές γωνιές της πόλης έχουν φανατικό κοινό. Τι γίνεται ομως σε εποχές κορωνοϊού, όταν η αστυνομία αναγκάζεται να επέμβει για να διαλύσει τις μεγάλες παρέες στα εστιατόρια και τα ξέφρενα πάρτυ σε ιδιωτικούς χώρους, ή ακόμη και σε δημόσια πάρκα, όπου το αλκοόλ ρέει άφθονο;

Η γερμανική πρωτεύουσα έχει εξελιχθεί σε hotspot του κορωνοϊού με ρυθμούς εξάπλωσης μεγαλύτερους από εκείνους που είχαν καταγραφεί στην αρχή της πανδημίας. Οι πολιτικοί παρακολουθούν αμήχανοι, αλλά επιρρίπτουν ευθύνες και στους πολίτες. «Είναι μερικές εκατοντάδες άνθρωποι, οι οποίοι θέτουν σε κίνδυνο την επιτυχή διαχείριση των τελευταίων μηνών», υποστηρίζει ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Βερολίνου Μίχαελ Μίλερ, επικρίνοντας τους «μανιακούς της διασκέδασης» στην πόλη του. «Κάτι πρέπει να γίνει στο Βερολίνο» τονίζει με νόημα και η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Όσο για τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν, λέει ότι «δεν καταλαβαίνει» γιατί επιτρέπονται στο Βερολίνο τα τεράστια πάρτυ και γιατί πολλές φορές αντιμετωπίζεται σαν εξωγήινος όποιος μπαίνε σε εστιατόριο φορώντας μάσκα προστασίας.

«Όχι» στη βοήθεια του στρατού

Η βραδινή έξοδος συνεχίζεται στη συνοικία ΦριντριχσχάινΗ βραδινή έξοδος συνεχίζεται στη συνοικία Φριντριχσχάιν

Στην εναλλακτική συνοικία Φριντριχσχάιν-Κρόιτσμπεργκ, προπύργιο αριστερών ακτιβιστών, αλλά και περιοχή με ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες, υπάρχουν και άλλα θέματα: οι κάτοικοι ξεκαθάρισαν ότι δεν δέχονται την παρουσία του στρατού για την καταπολέμηση της πανδημίας και την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, όπως συμβαίνει αλλού. Η υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ Κάρενμπαουερ κάνει λόγο για «ιδεολογικά στεγανά», επισημαίνοντας ότι σε άλλες περιοχές οι κάτοικοι είναι μάλλον ευγνώμονες για τη βοήθεια του στρατού. «Λυπηρή» αποκαλεί την αντίδραση στο Φριντριχσχάιν-Κρόιτσμπεργκ και η εντεταλμένη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για το στράτευμα Εύα Χεγκλ.

Τελικά η τοπική κυβέρνηση του Βερολίνου, στην οποία συμμετέχουν Σοσιαλδημοκράτες (SPD), Πράσινοι και Αριστεροί (Die Linke), συμφώνησε την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων που θα ισχύσουν από το Σάββατο. Από τις 11 το βράδυ ως τις 6 το πρωί θα παραμένουν κλειστά μπαρ και ρεστοράν, θα απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ και οι συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους. Εκτός αυτού, περιορίζεται ο αριθμός των ατόμων που γιορτάζουν σε ιδιωτικό περιβάλλον στα 10 άτομα και στα 25 σε χώρους εκδηλώσεων. Παρόμοια μέτρα αποφάσισε και η Φρανκφούρτη.

Καραντίνα μόνο για τους Βερολινέζους;

Ανοιχτά παράθυρα στη διάρκεια του μαθήματος για τα σχολεία στο ΒερολίνοΑνοιχτά παράθυρα στη διάρκεια του μαθήματος για τα σχολεία στο Βερολίνο

Ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων παραμένει το κριτήριο για την επιβολή μέτρων ή ακόμη και για ένα λόκνταουν. Το κρίσιμο όριο είναι τα 50 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους για επτά συνεχείς ημέρες. Στο σύνολο της πόλης η στατιστική ήδη δείχνει 44,2 κρούσματα, αλλά σε συγκεκριμένες περιοχές (Φριντριχσχάιν-Κρόιτσμπεργκ, Μίτε, Νόικελν και Τέμπελχοφ-Σένεμπεργκ) τα κρούσματα είναι πάνω από 50. Στην περιοχή Νόικελν φτάνουν πλέον τα 87,3 ανά 100.000 κατοίκους.

Αντιδρώντας στην αύξηση των κρουσμάτων δύο κρατίδια της Γερμανίας, η Ρηνανία-Παλατινάτο και το Σλέσβιγκ Χόλσταϊν, επέβαλαν ήδη υποχρεωτική καραντίνα για τους Βερολίνέζους που διαμένουν στις συγκεκριμένες συνοικίες. Το «απαγορευτικό» ισχύει για συνολικά ένα εκατομμύριο άτομα και έχει άμεσες πρακτικές συνέπειες, καθώς αυτές τις μέρες αρχίζουν στη Γερμανία οι φθινοπωρινές διακοπές. Τόσο το Σλέσβιγκ Χόλσταϊν με τις δημοφιλείς παραλίες της Βαλτικής Θάλασσας, όσο και η Ρηνανία με τους αμπελώνες και τα παραδοσιακά χωριά της θεωρούνται από τους κύριους προορισμούς για τον «εσωτερικό τουρισμό» του φθινοπώρου.

Στέφαν Κρούζε, dpa

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου