Τη θέση που κατείχαν στη λίστα των χωρών και περιοχών της υφηλίου που δεν έχουν προσβληθεί ακόμα από τον κοροναϊό απώλεσαν χθες, Σάββατο, οι Νήσοι του Σολομώντα.

Έτσι, δεν απομένουν πλέον παρά μόνο εννέα μικρές απομονωμένες χώρες και περιοχές χωρίς κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα μόλυνσης στον πλανήτη μας.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Μανάσε Σογκαβάρε, με τηλεοπτικό του διάγγελμα, γνωστοποίησε πως ένας φοιτητής, ο οποίος είχε αφιχθεί προ ημερών στη χώρα από τις Φιλιππίνες, με ειδική πτήση επαναπατρισμού που μετέφερε 96 επιβάτες, διαπιστώθηκε πως έχει μολυνθεί από τον κοροναϊό.

«Μετά λύπης μου ανακοινώνω ότι χάσαμε το καθεστώς της χώρας που είναι απαλλαγμένη από την Covid-19, παρά τη συλλογική προσπάθειά μας να εμποδίσουμε την πανδημία να φθάσει στη χώρα μας» τόνισε στο χθεσινό διάγγελμά του ο Σογκαβάρε.

Ο πρωθυπουργός των Νήσων του Σολομώντα παρότρυνε τους κατοίκους του τρίτου μεγαλύτερου αρχιπελάγους του Νότιου Ειρηνικού ωκεανού (ανέρχονται σε περίπου 700.000) να παραμείνουν ψύχραιμοι, επισημαίνοντας ότι έχει αρχίσει ήδη η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών του νεαρού και ότι λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα για να προληφθεί η εξάπλωση του κοροναϊού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εν λόγω φοιτητής, ο οποίος είχε εξεταστεί τρεις φορές στις Φιλιππίνες πριν ταξιδέψει και είχε λάβει αρνητικό αποτέλεσμα σε όλες τις περιπτώσεις, διαγνώστηκε θετικός σε τεστ ρουτίνας κατά την άφιξή του στην πρωτεύουσα της χώρας, Χονιάρα.

Ο φοιτητής έχει τεθεί σε απομόνωση, ενώ άλλοι 18 φοιτητές, που διαγνώστηκε πως έχουν επίσης μολυνθεί, βρίσκονται σε καραντίνα στη Μανίλα.

Μετά το κλείσιμο των συνόρων από τις Νήσους του Σολομώντα το Μάρτιο, 400 και πλέον φοιτητές βρέθηκαν αποκλεισμένοι στις Φιλιππίνες, χώρα που έχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία του κοροναϊού.

Υπό την πίεση των γονιών τους, οι Αρχές των Νήσων του Σολομώντα οργάνωσαν τον επαναπατρισμό τους με τρεις πτήσεις, η πρώτη εκ των οποίων έφθασε στη χώρα την Τρίτη.

Πάντως, ο Σογκαβάρε διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την επιχείρηση επαναπατρισμού των φοιτητών που παραμένουν αποκλεισμένοι.

Ύστερα από την τελευταία αυτήν εξέλιξη στις Νήσους του Σολομώντα, μόνο λίγες απομακρυσμένες νησιωτικές χώρες και περιοχές του κόσμου συνεχίζουν να μην έχουν κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα μόλυνσης από τον κοροναϊό: τα Νησιά Κιριμπάτι, τα Νησιά Μάρσαλ, η Μικρονησία, το Ναούρου, το Παλάου, τα Νησιά Σαμόα, τα Νησιά Τόνγκα, το Τουβαλού και τα Βανουάτου.