Οσο και αν κάθε εποχή έχει τη χάρη της, το φθινόπωρο στα πέριξ της Τριπόλεως και στην ορεινή Αρκαδία είναι το κάτι άλλο. Κάτι το πορτοκαλοκίτρινο (ενίοτε και κόκκινο) χρώμα των φύλλων που πέφτουν δημιουργώντας παχιά χαλιά σε δρομάκια και μονοπάτια, κάτι οι ομίχλες που κατηφορίζουν από τις κορυφές των βουνών και εισβάλλουν στα καλντερίμια και στις πλατείες των χωριών για να προσθέσουν τρυφερή μελαγχολία στο τοπίο, κάτι η «υγρή» μυρωδιά του ξύλου που αρχίζει να καίει στις σόμπες ως μια πρώτη υπενθύμιση του χειμώνα που έρχεται… Ιδανικός προορισμός για ένα διήμερο (το λιγότερο) ξεκούρασης σε κάποιον από τους δεκάδες ξενώνες της, η περιοχή προσφέρει πλήθος επιλογών για όλους. Και για τους φυσιολάτρες που θέλουν να περπατήσουν στο δάσος ή να κάνουν extreme sports, και για τους φίλους της παράδοσης που αναζητούν τα αποτυπώματά της σε ιστορικούς οικισμούς με επιμελώς ανακαινισμένα σπίτια και αρχοντικά, και για εκείνους που προτιμούν να αφήσουν τους άλλους να ανακαλύψουν τις χαρές του βουνού των χωριών τους, και επιλέγουν έναν πιο εναλλακτικό τρόπο επιστροφής στη φύση: Να θαυμάσουν το τοπίο αναπαυτικά καθισμένοι πίσω από την τζαμαρία ενός εστιατορίου, απολαμβάνοντας μια πιατέλα με ψητή αμαρτωλά εδέσματα στα κάρβουνα. Και με τον απαραίτητο οίνο, που ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου.

Η διαδρομή είναι εύκολη και σύντομη (για τους κατοίκους της Αθήνας): Δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε την Αθηνών – Τριπόλεως και σε δύο ώρες το πολύ έχετε φτάσει στην καρδιά της Πελοποννήσου. Από εκεί και πέρα, παίρνοντας τους στριφογυριστούς δρόμους μέσα στα δάση, ανηφορίζοντας στις πλαγιές του Μαινάλου και φθάνοντας μέχρι το δημοφιλές χιονοδρομικό κέντρο του, οι επιλογές είναι πολλές. Η Βυτίνα, μία από τις πρώτες στάσεις στην εκδρομή μας, είναι αρκετά όμορφη, με πέτρινα διώροφα σπίτια και πολύ πράσινο. Ο Αγιος Τρύφωνας στην κεντρική πλατεία της χτίστηκε το 1846. Ενδιαφέρον είναι και το λαογραφικό μουσείο της, που βρίσκεται απέναντι από την εκκλησία. Ο «δρόμος της αγάπης» με τα ψηλά πλατάνια και τους σφενδάμους του είναι ο αγαπημένος περίπατος των ρομαντικών επισκεπτών (και των φαν του Instagram). Ονομάστηκε έτσι όχι μόνο επειδή είναι πανέμορφος αλλά και επειδή εκεί, τα παλιά τα χρόνια, λειτουργούσε το νυφοπάζαρο του χωριού, με τους νέους να κάνουν τη βόλτα τους σταμπάροντας τους/τις μελλοντικούς/ές συζύγους τους. Και επειδή ο έρωτας περνάει και από το στομάχι, στις ταβέρνες της περιοχής θα απολαύσετε μεταξύ άλλων κόκορα με χυλοπίτες και αγριογούρουνο. Αν αποφασίσετε να διανυκτερεύσετε εκεί, τα πεντάστερα Mylaon Boutique Hotel & Spa και Nymfasia Arcadia Resort είναι δύο εξαιρετικές επιλογές, υπάρχουν όμως και πολύ πιο οικονομικές και εξίσου αξιόλογες λύσεις.

Με άρωμα ’21

Η διαδρομή προς την Αλωνίσταινα είναι πανέμορφη. Το χωριό που έχει (όπως και άλλα χωριά της Αρκαδίας) χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός ήταν γενέτειρα της Ζαμπίας Κωτσάκη, μητέρας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, η οποία μάλιστα έχει ταφεί στο προαύλιο του κεντρικού ναού της Αγίας Παρασκευής. Ο Κολοκοτρώνης πέρασε εκεί μερικά από τα παιδικά του χρόνια. Μαγευτική είναι η διαδρομή και προς τα Μαγούλιανα (όπου και το ιστορικό Σανατόριο της Μάνας που πέρυσι ανακηρύχθηκε με υπουργική απόφαση μνημείο) και το Βαλτεσινίκο αλλά και προς τη Δημητσάνα και τη Στεμνίτσα (γειτονικά χωριά που απέχουν μεταξύ τους εννέα μόλις χιλιόμετρα) με τα εντυπωσιακά αρχοντικά τους, οι οποίες αποτελούν δύο από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της ευρύτερης περιοχής.

Το Εκκλησιαστικό Μουσείο Δημητσάνας στεγάζεται στο σπίτι του Γρηγορίου του Ε΄. Τα τελευταία χρόνια επισκέψιμη είναι και η οικία της οικογένειας του Παλαιών Πατρών Γερμανού. Στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς θα μάθετε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη νεροτριβή, τους αλευρόμυλους, τα βυρσοδεψεία και τους μπαρουτόμυλους. Στη Στεμνίτσα λειτουργούν αξιόλογο λαογραφικό μουσείο και σχολή αργυροχρυσοχοΐας. Μια βόλτα στο φαράγγι του ποταμού Λούσιου, όπου κατά τη μυθολογία οι νύμφες Θεισόα, Νέδα και Αγνώ έλουσαν τον νεογέννητο Δία, θα αποκαλύψει στα μάτια σας όλες τις φυσικές ομορφιές της περιοχής. Η Μονή Φιλοσόφου και η Μονή Τιμίου Προδρόμου (προσβάσιμη μόνο με τα πόδια) έχουν καθεμία τη δική της πλούσια ιστορία. Η Αρχαία Γόρτυνα είναι ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος. Τα Xenios Tower, Προσέληνος, Amanites Guesthouse, Nerida Βoutique Ηotel και Lousiou Nymfes στη Δημητσάνα και τα Ξενώνας Τσαρμπού, Μπελλαίικο και Ξενώνας Στεμνίτσα στη Στεμνίτσα περιλαμβάνονται στις πολύ καλές επιλογές για τη διαμονή σας.

Και η διαδρομή μέσα στα δάση της Αρκαδίας συνεχίζεται, αυτή τη φορά με προορισμό την Καρύταινα. Το χωριό με τη θαυμάσια θέα υπερηφανεύεται, δικαίως, για το κάστρο του, το οποίο υπήρξε ένα από τα πιο σημαντικά φρούρια της Πελοποννήσου κατά τη Φραγκοκρατία και την Τουρκοκρατία. Χτίστηκε περί το 1245 από τον γεννημένο στην Ελλάδα (πιθανότατα στην Καρύταινα) γάλλο ιππότη Γοδεφρείδο ντε Μπριγιέρ. Ηταν ένα από τα πρώτα κάστρα που απελευθερώθηκαν από τον τουρκικό ζυγό μετά την περίφημη μάχη στη θέση Στενά Αγίου Αθανασίου Καρύταινας, στις 27 Μαρτίου 1821. Λίγα χρόνια μετά ο Κολοκοτρώνης οχύρωσε το κάστρο για να το χρησιμοποιήσει στις επιχειρήσεις του κατά του Ιμπραήμ και ως καταφύγιο των αμάχων. Εχτισε, μάλιστα, κάτω από αυτό το σπίτι του. Κοντά στην Καρύταινα περνάει και ο ποταμός Αλφειός, με το διάσημο πέτρινο γεφύρι του που επί δραχμής κοσμούσε τα πεντοχίλιαρα.

Η Ζάτουνα όπου κατά τη διάρκεια της δικτατορίας είχε ζήσει εξόριστος ο Μίκης Θεοδωράκης και όπου λειτουργεί το Διεθνές Κέντρο Μίκης Θεοδωράκης «Το Μουσείον», το Λεβίδι, η Κάψια με το εντυπωσιακό σπήλαιό της και με το βραβευμένο Οινοποιείο Καλόγρη όπου παράγονται κρασιά με βιολογικές μεθόδους, τα Λαγκάδια με το αρχοντικό των Δεληγιανναίων και την (σε απόσταση 50 λεπτών με το αυτοκίνητο) τεχνητή λίμνη Λάδωνα και το Βυζίκι με τα απομεινάρια του Κάστρου της Ακοβας, είναι μερικά ακόμα από τα πνιγμένα στο πράσινο χωριά μιας περιοχής μεγάλης σε έκταση και πλούσιας σε αξιοθέατα. Μιας ορεινής περιοχής που όσο περισσότερο τη γνωρίζεις, όσο περισσότερο την εξερευνάς και την ανακαλύπτεις, τόσο περισσότερο την αγαπάς. Τόσο περισσότερο απολαμβάνεις τη φυσική ομορφιά της αλλά και τα χειροποίητα χωριά της. Εντυπωσιακή, μυροβόλα, γεμάτη χρώματα και εικόνες, η ορεινή Αρκαδία θα είναι πάντα μια καλή αφορμή για ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα. Για μια ακόμα εκδρομή.