Σταθερή αύξηση από 11 έως 30% παρουσιάζουν τα κρούσματα covid-19 κάθε δεκαήμερο , σύμφωνα με τον αναλυτικό πίνακα για την εξέλιξη της πανδημίας στην χώρα μας που παρουσιάζει «Το Βήμα».

Πλέον ο μέσος όρος των καθημερινών κρουσμάτων έχει φτάσει σχεδόν τα 300 ενώ μέχρι τις αργές Σεπτεμβρίου ο αριθμός αυτός ήταν περίπου 190 την ημέρα (αύξηση 57%).

Με ολοένα και πιο συχνά τα ημερήσια κρούσματα να ξεπερνούν τα 400 προκαλώντας διαρκή ανησυχία. Με πρόβλεψη του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα υπερβεί τις 20.000 την ερχόμενη Τρίτη ενώ ο συντελεστής μετάδοσης του φονικού ιού , εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 1.01 έως 1,13.

Με βιάση αυτά τα δεδομένα μέχρι τις 10 Οκτωβρίου κι αν δεν υπάρξει «ανακοπή» του ρυθμού μετάδοσης του ιού ο μέσος όρος κρουσμάτων θα φτάσει τα 330-350 κάτι που σημαίνει ότι ορισμένες ημέρες ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων μπορείς ορισμένες ημέρες να προσεγγίζει ή να υπερβεί τους 500 νέους νοσούντες ανά 24ωρο.

Σημειώνεται ότι στις 30 Αυγούστου ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αττική ήταν 10.134 κι ο διπλασιασμός τους θα υπάρξει πιθανόν μόλις μετά από 37 ημέρες.

Ακόμη αυξάνεται εντυπωσιακά κάθε δεκαήμερο ο αριθμός των φορέων του κορωνοϊού στην Αττική που έχουν φτάσει πλέον σε ποσοστό 66,5% σε σχέση με αυτά όλης της χώρας , ενώ το ποσοστό αυτό στα τέλη Αυγούστου ήταν 48% .

Επιπλέον σε μία περίοδο 35 ημερών τα κρούσματα στην Αθήνα υπερ-διαπλασιάσθηκαν.

Ακόμη οι θάνατοι έχουν πλέον «σταθεροποιηθεί» στους τέσσερις περίπου κάθε ημέρα κατά μέσο όρο , με πτωτικές πάντως τάσεις , ενώ τις τελευταίες 35 ημέρες έχει διπλασιασθεί ο αριθμός των ατόμων που διασωληνώνονται κάθε δεκαήμερο.