Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία που αποτυπώνονται στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega, η οποία παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων  της Πέμπτης με τη Ράνια Τζίμα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, διατηρείται η μεγάλη διαφορά στην πρόθεση ψήφου, υπέρ της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο προβληματισμός της πλειοψηφίας των πολιτών εστιάζεται στον τομέα της Υγείας και της Οικονομίας.

Ένας στους τρεις πολίτες, ήτοι ποσοστό 33% θεωρεί σημαντικότερο πρόβλημα την  ιατρική περίθαλψη – Επιδημία του κοροναϊού ενώ το 28% δηλώνει ότι είναι η οικονομία.

Το 11% απαντά σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας είναι η εξωτερική πολιτική, το 9% η ανεργία και μόλις το 7% το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

Κινείται η χώρα προς τη σωστή κατεύθυνση;

Ενδιαφέρον έχουν οι εκτιμήσεις των πολιτών για τα βασικότερα προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία.

Μάλιστα, η κοινή γνώμη στέλνει μήνυμα σε ποσοστό 46% ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση ενώ ένα 41% λέει προς τη λάθος κατεύθυνση.

Η οικονομική κατάσταση της χώρας αξιολογείται αρνητικά από το 53%, θετικά από το 14% και αρνητικά από το 32%.

Σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη για την οικονομία τους επόμενους μήνες, το 67%, δηλαδή σχεδόν 7 στους 10 περιμένουν χειρότερες ημέρες ενώ το 10% μόλις λέει ότι θα καλυτερέψουν.

Απογοητευμένοι είναι πολίτες από την προσωπική τους κατάσταση. Το 41% λέει ότι είναι ίδια με ένα χρόνο πριν, το 40%, δηλαδή 4 στους 10 πιστεύουν ότι είναι σε χειρότερη κατάσταση και μόλις 19% δηλώνουν καλύτερα.

Τι λέει η  κοινή γνώμη για μάσκα, μετάληψη

Σε σχετικές ερωτήσεις για τον κοροναϊο, η πλειοψηφία των πολιτών συμφωνεί τόσο με τη χρήση της μάσκας, όσο και στο να κάνουν το εμβόλιο.

Συγκεκριμένα το 81% των πολιτών λέει ότι η μάσκα προστατεύει από τη διάδοση του κοροναϊού, αλλά υπάρχει κι ένα 17% που δεν το πιστεύει.

Το 59%, δηλαδή 6 στους 10 λένε ότι αν υπάρξει εμβόλιο θα πρέπει να το κάνουμε, αλλά υψηλό είναι το ποσοστό, 35% (δηλαδή ένας στους 3) που λένε ότι δεν πρέπει.

Τέλος το 70%, δηλαδή 7 στους 10 διαφωνούν ότι δεν κολλάει ο κοροναϊός με τη θεία κοινωνία. Υπάρχει όμως και ένα 22% που πιστεύει ότι δεν κολλάει.

Αξιολόγηση της κυβέρνησης

Σύμφωνα με την έρευνα, το 52% των ερωτηθέντων αξιολογεί θετικά το έργο της κυβέρνησης μέχρι σήμερα, σε αντίθεση με το 38% που έχει αρνητική εντύπωση. Όσον αφορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 58% συμφωνεί με τον τρόπο διακυβέρνησης του, ενώ το 34% έχει αρνητική εντύπωση για τον τρόπο που ασκεί τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα.

Σε ερώτηση για την αξιωματική αντιπολίτευση, το 74% παραδέχεται ότι έχει αρνητική εντύπωση, όπως και για τον Αλέξη Τσίπρα, για τον οποίο το ποσοστό αγγίζει το 68%.

Ως προς τις εντυπώσεις που έχουν οι πολίτες για το κυβερνητικό έργο τον καλύτερο βαθμό παίρνουν, ο ψηφιακός μετασχηματισμό του κράτους, η δημόσια υγεία – κοροναϊός, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ χειρότερες επιδόσεις έχει κυβέρνηση στην Παιδεία με μάλλον αρνητικές γνώμες από το 62%.

«Καλπάζει» η ΝΔ

Η δημοσκόπηση καταγράφει επίσης, τη διατήρηση της μεγάλης διαφοράς στην πρόθεση ψήφου, μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 37,5% και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 20%, το Κίνημα Αλλαγής με 5,4%, το ΚΚΕ με 4,6%, η Ελληνική Λύση με 4,5%, το ΜέΡΑ25 2,7%, οι Έλληνες για την Πατρίδα 1,2%, με την αδιευκρίνιστη ψήφος (Δεν ξέρω, δεν απαντώ και Αναποφάσιστοι) να συγκεντρώνει το 8,6%.

Στη δημοσκόπηση που ήταν τηλεφωνική, πήραν μέρος 1.202 άτομα και την παρουσίασε ο πρόεδρος της Metron, Στράτος Φαναράς.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ