Έληξε χθες και η τελευταία παράταση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, σύμφωνα με τις ισχύουσες ρυθμίσεις του νόμου 4495/2017. Αυτό σημαίνει ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία τακτοποίησης για τα  αυθαίρετα της Κατηγορίας 5 (κτίρια με πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες, χωρίς οικοδομική άδεια κ.ά.). Όσο για τα υπόλοιπα αυθαίρετα των Κατηγοριών 1-4 η διαδικασία νομιμοποίησης συνεχίζεται έως την 31 Μαρτίου 2026, όμως με προσαυξημένα πρόστιμα.

Από τα στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) προκύπτει ότι μόνο τον Σεπτέμβριο υποβλήθηκαν σχεδόν 200.000 αιτήσεις για την τακτοποίηση αυθαιρέτων – όταν ο μέσος όρος του προηγούμενους μήνες ήταν περί τις 40.000 αιτήσεις. Στις αθρόες δηλώσεις οδήγησε η θέση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) να μην δοθεί άλλη παράταση για τα αυθαίρετα.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του ΥΠΕΝ «είναι ζήτημα θεσμικής τάξης και αξιοπιστίας να τερματιστεί αυτός ο φαύλος κύκλος, αλλά και ζήτημα δικαιοσύνης απέναντι σ’ όλους αυτούς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της πολιτείας».

Ωστόσο, λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν κατά τη διαδικασία τακτοποίησης και μετά τις έντονες αντιδράσεις του τεχνικού κόσμου, το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε σήμερα τα εξής:

1.   Για όσους προσπάθησαν να υποβάλουν αίτηση τακτοποίησης τις προηγούμενες μέρες, αλλά δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία, λόγω της αυξημένης κίνησης που υπήρχε στην πλατφόρμα του ΤΕΕ, θα τους δοθεί η δυνατότητα να το πράξουν τις επόμενες μέρες. Κανένας από όσους προσπάθησαν δεν θα μείνει εκτός ρύθμισης. Στην πλατφόρμα του ΤΕΕ έχουν καταγραφεί  τα ίχνη αυτών των χρηστών του συστήματος και θα τους δοθεί η σχετική άδεια να ολοκληρώσουν την υπαγωγή.

2.   Θα δοθεί ειδική παράταση για τους κατοίκους στις πληγείσες περιοχές από τις πρόσφατες κακοκαιρίες.

Επίσης, το Υπουργείο, όπως έγραψε χθες το «Βήμα» συζητά την πρόταση του ΤΕΕ, ώστε κάποιες περιπτώσεις πραγματικά μικρών αυθαιρεσιών που έχουν υπαχθεί στην Κατηγορία 5 να μεταφερθούν στην Κατηγορία 4 ώστε τα συγκεκριμένα κτίσματα να συνεχίσουν να τακτοποιούνται έως το 2026. Για το θέμα αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες και θα ακολουθήσει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.