Προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα που υπάρχει στη Σύνοδος Κορυφής καταβάλλουν ευρωπαίοι ηγέτες μετά το μπλόκο Αθήνας και Λευκωσίας στο προσχέδιο των συμπερασμάτων, καθώς ζητούν διορθώσεις στο ζήτημα της Τουρκίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει έκτακτη συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σάρλ Μισέλ, και την επικεφαλής της Κομισιόν, Φον Ντερ Λάιεν.

Μέρκελ και Μακρόν, όπως και το προηγούμενο διάστημα, επιχειρούν «ψυχολογικό μασάζ» σε Αθήνα και Λευκωσία προκειμένου να εξευρεθεί λύση και να αρθεί το αδιέξοδο, καθώς το προσχέδιο συμπερασμάτων που υπάρχει αυτή τη στιγμή δεν ικανοποιεί τις δύο πλευρές που ζητούν αυστηρότερη αντιμετώπιση κατά της Τουρκίας.

«Πάρα πολύ καρότο, όχι αρκετό μαστίγιο» είναι η φράση που αντικατοπτρίζει την ελληνική και κυπριακή θέση.

Γιατί αρνήθηκε η Αθήνα το προσχέδιο συμπερασμάτων

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τόνισε πως το προσχέδιο συμπερασμάτων δεν έγινε αποδεκτό γιατί δεν ήταν ισορροπημένο.

Ο κ. Πέτσας υποστήριξε πως πρέπει να δημιουργηθούν συμπεράσματα με τέσσερις πυλώνες:

  • Έμπρακτη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο έναντι της τουρκικής προκλητικότητας
  • Να καλεί η ΕΕ την Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο
  • Όταν η Τουρκία αποδείξει με συνέχεια και συνέπεια ότι εννοεί την αποκλιμάκωση, τότε να παρασχεθεί στη χώρα ευρωπαϊκή βοήθεια
  • Αν δεν δείξει η Τουρκία διάθεση αποκλιμάκωσης τότε να υπάρχει «μαστίγιο».