Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για την Ειδική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Μια Σύνοδος, που προκάλεσαν η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία με αφορμή τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η ΕΕ επιθυμεί μια καλή σχέση με την Τουρκία και σταθερότητα στην περιοχή.

Προσθέτοντας, όμως, ότι η ΕΕ είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που βρίσκονται στη διάθεσή της προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντά της και να προωθήσει τους στόχους της.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας χωρίς εντάσεις στην περιοχή. Είναι όμως ξεκάθαρο, όπως πρόσθεσε, ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας αν θα επιλέξει τη συνεργασία ή αν θα αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της συμπεριφοράς της.

Aυτονόητη η πλήρης στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο

«Η πλήρης συμπαράσταση και στήριξη της Ελλάδας προς την Κύπρο είναι αυτονόητη» τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, με την ευκαιρία της επετείου για τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων αναφέρεται στις συνεχείς «παράνομες τουρκικές ενέργειες κατά της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας» και υπογραμμίζει ότι «δεν θα αποδεχθούμε νομιμοποίηση τετελεσμένων στην Κύπρο».

Διαβεβαιώνει δε, ότι «ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, στη βάση των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, καθώς και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους – μέλους της ΕΕ, παραμένει κορυφαίο εθνικό μέλημα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας».

«Τοπίο στην ομίχλη» η συζήτηση για την Τουρκία

Η σημερινή συζήτηση των ηγετών των «27» για την Τουρκία, το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία αναμένεται να εξελιχθεί στο δείπνο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες θυμίζει «τοπίο στην ομίχλη».

Όπως προκύπτει και από τα όσα είπε ευρωπαίος αξιωματούχος χθες σε ενημέρωση ευρωπαίων δημοσιογράφων, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) επιθυμεί τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, παραμένει όμως ασαφές, με βάση τα λεγόμενά του, με ποιον τρόπο αυτή θα επιτευχθεί. Ομοφωνία για κυρώσεις, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, ενώ ο Σαρλ Μισέλ εξακολουθεί να προωθεί την πραγματοποίηση μίας διεθνούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, με ορίζοντα τις αρχές του 2021, με τις περισσότερες παραμέτρους της όμως να παραμένουν άγνωστες.

Επιστολή Τσίπρα σε Γερμανική Προεδρία, Γαλλία και ευρωσοσιαλιστές

Επιστολή στην οποία καλεί τη Γερμανική Προεδρία, τη Γαλλία, τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, τους ευρωσοσιαλιστές Πρωθυπουργούς και Επιτρόπους και τις προοδευτικές ευρωομάδες, να στηρίξουν μια δυναμική πολιτική απέναντι στην Τουρκία που να επανεκκινεί με νέους όρους (ισχυρών κυρώσεων και ισχυρής θετικής ατζέντας) τις ευρωτουρκικές σχέσεις απέστειλε σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας.

Υπογραμμίζει δε ότι αν αυτό δεν κατοχυρωθεί, οι διερευνητικές και η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, δεν θα έχουν προοπτική.

Μακρόν: Η ΕΕ να δείξει αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο

Προσερχόμενος στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε αναφερόμενος στην κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο ότι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης οφείλουν να δείξουν αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Για την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ επεσήμανε ότι είναι σοβαρή και ότι θα κάνει τα πάντα ώστε τα πράγματα να κινηθούν προς ειρηνική επίλυση.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πιέσει προς ταχεία λύση μέσω διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε.

Σχετικά με τους δημοσιογράφους της εφημερίδας Le Monde που τραυματίσθηκαν σήμερα στην αρμενική πόλη Μαρτουνί από πυρά του αζερικού πυροβολικού, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι αεροπλάνο είναι έτοιμο να τους μεταφέρει στην Γαλλία.