Στις κινητοποιήσεις εργαζομένων και στις μαθητικές καταλήψεις επενδύει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ευελπιστώντας πολιτικά οφέλη σε μια χρονική περίοδο που η κυβέρνηση της ΝΔ αρχίζει και καταγράφει φθορά, ενώ ακόμα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε αρρυθμίες στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο.

Με βάση το σχεδιασμό, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επιλέγει την επιστροφή σε μια κινηματική αντιπολίτευση και επί της ουσίας κατεβαίνει στους… δρόμους με συλλογική απόφαση, όπως προέκυψε από το προχθεσινό Πολιτικό Συμβούλιο που επικύρωσε αυτή την στρατηγική.

Ήδη, αυτή η νέα στρατηγική που έρχεται από το παρελθόν και ιδιαίτερα από την περίοδο 2012-2015 συζητήθηκε εκτενώς στην ηγετική ομάδα, στον απόηχο της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου και η γενική γραμμή που δίνεται είναι για ενίσχυση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων που διαμαρτύρονται και των μαθητών που συνεχίζουν τις καταλήψεις και πλέον έχουν και την έντονη αντίθεση του υπουργείου Παιδείας.

«Οι μαθητές στους δρόμους της Αθήνας, με εύλογη αγανάκτηση και αποδοκιμασία για την ανάλγητη κυβερνητική πολιτική, εν μέσω πανδημίας, στα σχολεία. Η ελπίδα είναι εδώ. Η αφύπνιση της κοινωνίας θα δώσει την απάντηση» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και την αναφορά του συνόδευε και φωτογραφία από την μαθητική πορεία στο κέντρο της Αθήνας.

Προετοιμασία για συνολική σύγκρουση

Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί και το κύμα των καταλήψεων θα υπάρξει και παρέμβαση του πρώην Πρωθυπουργού σε μια λογική ενίσχυσης των αιτημάτων των μαθητών, ενώ θα αναφερθεί και στις κινητοποιήσεις ευρύτερα των εργαζομένων, θεωρώντας ότι σιγά-σιγά αρχίζει και διαμορφώνεται κλίμα φθοράς της κυβέρνησης.

Με δεδομένο ότι το ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική σημασία είναι η φθορά της κυβέρνησης και η διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια να πάρει προοδευτικό και αριστερό πρόσημο, η ηγεσία του κόμματος θεωρεί ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί αυτόματα και μηχανικά, αλλά προϋποθέτει πολιτική και κοινωνική εγρήγορση. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά που γίνεται για «πολιτική κοινοβουλευτική και κοινωνική αγωνιστική παρουσία και εξωστρέφεια», ενώ παράλληλα έχουν τεθεί οι βάσεις διαμόρφωσης του προγραμματικού οπλοστασίου για μια συνολική και στρατηγικού χαρακτήρα σύγκρουση με την κυβέρνηση και την πολιτική της.

Στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένει να διαμορφωθεί ένα κοινωνικό και πολιτικό ρεύμα που θα αμφισβητήσει επί της ουσίας τον πυρήνα της την κυβέρνηση της ΝΔ και τον συσχετισμό που διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019.

Στο πλαίσιο αυτό αξιολογούνται από την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία οι κοινωνικοί αγώνες, όπως τους αποκαλούν, που αναπτύσσονται σε παιδεία, υγεία και πολιτισμό αλλά και τους «ελπιδοφόρους αγώνες αμφισβήτησης» -κατά τα ίδια κορυφαία στελέχη- και τα κινήματα, κυρίως της νεολαίας, απέναντι στην καταστολή, την ακροδεξιά, το φασισμό και τις διακρίσεις ως εξαιρετικά μεγάλης σημασίας.

Είναι ενδεικτικό ότι ο νέος εκπρόσωπος του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος διεμήνυσε αργά το βράδυ της Τετάρτης (Kontra) ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στηρίζει πλήρως τις μαθητικές κινητοποιήσεις, γιατί όπως διευκρίνισε υπερασπίζονται τη δημόσια υγεία τη δική τους, των οικογενειών τους και της κοινωνίας, ενώ συμπλήρωσε πως είναι βαθιά προσβλητικό να επικαλείται η ΝΔ ότι 16 και 17 χρονών πολίτες είναι υποκινούμενοι.

Μήνας «αγωνιστικής δράσης»

Ο τρέχον μήνας που ξεκίνησε σήμερα θα έχει «αγωνιστική δράση» έντονη για το ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να υπάρξει μαζική παρουσία και ενεργός συμμετοχή του κόμματος στο αντιφασιστικό κίνημα και ιδιαίτερα στην κινητοποίηση της 7ης Οκτώβρη, ημέρα έκδοσης της απόφασης της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Το ενδιαφέρον στοιχείο όμως που επιβεβαιώνει την στρατηγική απόφαση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι η ενίσχυση του κινηματικού χαρακτήρα των κινητοποιήσεων. «Ταυτόχρονα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε ώστε να αναπτυχθούν αγώνες για την στήριξη του μισθού, την προστασία της εργασίας από την πολιτική απορρύθμισης αλλά και για την στήριξη των μικρομεσαίων εισοδημάτων» σημειώνεται στην πρόσφατη απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου.