Η τριήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, και η ολιγόωρη πριν δύο εβδομάδες στην Κύπρο είχαν τρεις στόχους:

1. Τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ στις 3 Νοεμβρίου.
2. Το νέο γεωστρατηγικό σχεδιασμό των ΗΠΑ για την Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.
3. Την πώληση πολεμικού υλικού, αφού ζητήσαμε προσφορές, με την ομιλία του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ.

Οι προεδρικές εκλογές είναι η επείγουσα προτεραιότητα για τον Τραμπ. Οι Ελληνοαμερικανοί και οι Ελληνοκύπριοι είναι υπολογίσιμες εκλογικές ομάδες και συνήθως οι περισσότεροι ψηφίζουν τους υποψήφιους του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Μάλιστα ψήφισαν πιο μαζικά τον Τραμπ, κυρίως για την αντιμεταναστευτική του πολιτική, κάτι που φαίνεται δεν ισχύει για αυτές τις εκλογές για δύο λόγους:

Την διαχείριση του κορωνοϊού και την εξόφθαλμη φιλοτουρκική του πολιτική.

Η επίσκεψη στην χώρα μας συνδυάζεται με την επίσκεψη στην Ρώμη, το Βατικανό και την Κροατία, με στόχο τις εκλογές, αφού είναι γνωστό ότι οι Ιταλοαμερικανοί είναι πολλοί και ακόμη μεγαλύτερη είναι η επιρροή της Καθολικής εκκλησίας. Στην Κροατία πηγαίνει, γιατί πρόσφατα ο Σέρβος πρόεδρος ήταν στον Λευκό Οίκο.

Ο νέος γεωστρατηγικός σχεδιασμός των ΗΠΑ, φαίνεται ότι περιλαμβάνει τον άξονα Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη, για την άσκηση επιρροής στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, και την Κρήτη, για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Μέση Ανατολή.

Ο σχεδιασμός αυτός είναι σημαντικός για την χώρα μας, έχει θετικές πλευρές, έχει όμως και μεγάλα ρίσκα.

Η χώρα μας γίνεται ορμητήριο στην περιοχή, αυτό την ενισχύει γεωστρατηγικά, όμως την φέρνει και στο επίκεντρο των συγκρούσεων με την Ρωσία, τον Μουσουλμανικό κόσμο, την Κίνα και σε ένα βαθμό με την ΕΕ.
Αυτό αλλάζει τον μέχρι τώρα χαρακτήρα της χώρας μας, γιατί θα επηρεάσει πολλές επιλογές και σε πολλούς τομείς, κυρίως γεωπολιτικούς και οικονομικούς.

Υπάρχουν δύο κρίσιμα υπαρξιακά ερωτήματα:

1. Είμαστε έτοιμοι, το θέλουμε, μας συμφέρουν μεσομακροπρόθεσμα;
2. Πότε θα συζητηθούν στην χώρα αυτά, κάποιοι αποφασίζουν μυστικά;
Η συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών στην Θεσσαλονίκη ήταν σύντομη, από την πλευρά των ΗΠΑ δεν συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, και δεν ακολούθησε καμία συνέντευξη τύπου, για να αποφύγουν εύλογες ερωτήσεις. Στην κοινή γραπτή δήλωση, δεν υπάρχει καμιά αναφορά στην επιθετικότητα της Τουρκίας, απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο.

Η θέση των ΗΠΑ για τα ελληνοτουρκικά είναι σαφής: Διάλογος και επίλυση των προβλημάτων με βάση το διεθνές δίκαιο, αυτό που λέει η Ελλάδα, αλλά και η Τουρκία, όπως και η ΕΕ.

Το θέμα είναι ό,τι η κάθε πλευρά εννοεί διαφορετικά πράγματα και το ξέρουν όλοι.

Φυσικά πρέπει να κρατήσουμε ό,τι η Τουρκία για πρώτη φορά και με τέτοια έμφαση, θέτει θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, επικαλούμενη το διεθνές δίκαιο και την συνθήκη της Λωζάνης.
Κατά περίεργο τρόπο, πριν λίγες ημέρες υπήρξε μια πληροφορία από το υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ ό,τι δεν συμφωνούν με την στρατικοποίηση των νησιών με όπλα αιχμής, πληροφορία που δεν διαψεύστηκε. Το ποια πλευρά συμφέρει αυτό είναι γνωστό.

Όσο για το ό,τι δεν πάει στην Τουρκία, σημαίνει ότι οι ΗΠΑ είναι ενάντια στην Τουρκία, είναι για αφελείς. Η Τουρκία δεν έχει ομογένεια στις ΗΠΑ, άρα δεν έχει εκλογική επιρροή, έχει όμως τον Τράμπ και το ξέρει η ελληνική κυβέρνηση καλά.

Περίσσεψαν τα καλά λόγια του Πομπέο για την φιλοξενία του Έλληνα Πρωθυπουργού και της συζύγου του, όπως και για την καλύτερη σχέση, που είχαν ποτέ οι δύο χώρες, λόγω του κ. Τράμπ και του κ. Μητσοτάκη.
Όμως, δεν βρήκε να πει μια κουβέντα για το ποιος δημιουργεί τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τόνισε όμως ό,τι η Ρωσία και η Κίνα, είναι οι χώρες που δημιουργούν τα προβλήματα στην περιοχή μας, και όχι μόνο.
Ανέφερε επίσης και δύο θέματα, που πρέπει να ενόχλησαν την ελληνική κυβέρνηση, εκτός αν έχει αλλάξει θέσεις, και δεν το έχει πει.

1. Ό,τι την αποσταθεροποίηση στην Λιβύη την προκαλεί η Ρωσία, που στηρίζει τον Χαφτάρ, δηλαδή αυτόν που στηρίζει και η χώρα μας.
2. Χαιρέτισε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, που απέκλεισε την Κινέζικη τεχνολογία, από τους διαγωνισμούς για τα δίκτυα 5G.

Κάθε επίσκεψη ξένου αξιωματούχου, ειδικά των ΗΠΑ, είναι θετική, είναι καλό όμως να ξέρουμε τελικά τι δίνουμε και τι παίρνουμε.

Πολλές επιτυχίες μαζί ή αδικαιολόγητος πανικός, που κάνουν κακό στα εθνικά συμφέροντα;